گوناگون

سیاست های پوپولیستی ترامپ مرهمی بر اقتصاد آمریکا نشد

سیاست های پوپولیستی ترامپ مرهمی بر اقتصاد آمریکا نشد

پارسینه: روند اقتصادی آمریکا و کاهش عمیق ارزش سهام در بازار بورس این کشور نشان داد برخلاف ادعای پوپولیستی ترامپ، اقتصاد این کشور با داشتن بیش از ۲۲ تریلیون دلار بدهی، به سمت رکود در حرکت است.

کارشناسان اقتصادی از سال گذشته پیش بینی کرده بودند که وضعیت اقتصادی جهان رو به رکود است و شرایط اقتصادی آمریکا هم به تبع آن در همین مسیر خواهد بود.

در ۳۱ فروردین ماه امسال عضو گروه مشاوران رشد جهانی در گفتگو با ایرنا تاکید کرد اقتصاد آمریکا رو به رکود است و ادعای رشد اقتصادی از سوی ترامپ نتیجه افزایش بدهی دولت است.

سناتور راند پال هم در تارنمای خود به طور لحظه‌ای میزان بدهی ایالات متحده آمریکا را به نمایش درآورده است که تا این لحظه عدد ۲۲ تریلیون و ۲۲۸ میلیارد و ۸۹ میلیون دلار ثبت شده است و این روند همچنان رو به رشد است.

«روزبه علی آبادی» به ایرنا گفته بود: رکود اقتصادی در جهان وجود دارد و ما وارد یک فرایند رکود در کل آمریکا می‌شویم. چند نشان وجود دارد که یکی نرخ بیکاری است که اکنون در کمترین مقدار قرار گرفته است. یعنی اقتصاد به سمت بیش اشتغالی می‌رود.
وی ادامه داد: نشانه دوم این است که فدرال رزرو، نرخ هر نوع وامی را افزایش داده و این یعنی می‌خواهند میزان نقدینگی را در بازار کم کنند. از آن مهمتر اگر نگاه کنید میزان وام نسبت به رشد ناخالص داخلی در آمریکا در دو دهه گذشته بیشتر شده است.
این تحلیلگر اقتصادی اضافه کرد: این برای بازار بسیار خطرناک است، یعنی یک بحران وحشتناک وام در آمریکا وجود دارد. اگر نسبت وام را در ایتالیا نگاه کنید یعنی میزان وام عمومی در جامعه نسبت به رشد ناخالص داخلی حدود ۱۳۲ درصد است.
علی آبادی اظهار کرد: این نسبت در آمریکا رقم ۱۰۴ درصد است که بسیار قابل ملاحظه و بالاترین رقم در دو دهه گذشته است. بیشترین وام، وام مشتری است که می‌تواند شامل مسکن و اعتبار و وام غیرشرکتی است.

روز چهارشنبه تغییر ناگهانی تغییر نرخ بهره نگرانی‌ها را افزایش داد و آن کاهش سود سپرده‌های ۱۰ ساله نسبت به سپرده‌های ۲ ساله بود که برای نخستین بار از سال ۲۰۰۷ تا کنون اتفاق افتاده است.

عضو گروه مشاوران رشد جهانی در آذرماه سال ۱۳۹۷ هم در گفت: وگو با ایرنا یکی از نشانه‌های رکود اقتصادی ایرنا را همین مساله دانسته و گفته بود: سیاست‌های کوتاه مدت امروز آمریکا نه تنها بر اقتصاد این کشور بلکه بر اقتصاد جهان تاثیر می‌گذارد. من فکر می‌کنم این خطر خیلی ملموس تری است. در چند سال آینده شاهد یک رکود اقتصادی خواهیم بود هرچند هنوز عمق این رکود اقتصادی را نمی‌دانیم.

علی آبادی با اشاره به عملکرد بانک مرکزی آمریکا که نمونه‌ای از رکود است، گفت: بهره اوراق قرضه کوتاه مدت بیشتر از بهره اوراق قرضه دراز مدت است. این نشان می‌دهد که امروز اقتصاد آمریکا نسبت به آینده خود خوش بین نیست.

این کارشناس مسایل آمریکا یادآور شد: این موضوعی بود که در ۲۰۰۷ و تا حدی هم در ۲۰۱۳ دیدیم و فکر می‌کنم که ترامپ با سیاست‌های پوپولیستی، تاثیر منفی روی آن می‌گذارد و این رکود، عمق بیشتری خواهد یافت. این کار، هم به منافع سیاسی آمریکا و هم به منافع اقتصادی آن لطمه خواهد زد.

سرمایه‌داران هم بیشتر علاقمندند تا پول‌های خود را برای طولانی مدت سپرده گذاری و سود بیشتری دریافت کنند تا اینکه به طور کوتاه مدت باشد و ندانند که شرایط چگونه خواهد شد. اقتصاددان‌ها به این شرایط، "منحنی بازده معکوس" نام نهاده اند و می‌گویند در این شرایط فدرال رزرو مجبور می‌شود برای حمایت از اقتصاد، نرخ سود کوتاه مدت را کاهش دهد.

آسوشیتدپرس در این باره می‌نویسد: در کوتاه مدت، این منحنی معکوس نشانه‌ای از بدبینی اقتصادی است. منحنی‌های معکوس در واقع منادی رکود هستند. آن‌ها پیش از هر پنج رکود اقتصادی گذشته در آمریکا دیده شده اند.

وارونگی که روز چهارشنبه رخ داد، بازار سهام آمریکا را هم به سرازیری سقوط وارد کرد به گونه‌ای که سهام "داو جونز" ۸۰۰ واحد معادل ۳ درصد کاهش یافت. با این حال گفته می‌شود، منحنی بازده معکوس علامتی از رکود اقتصادی است که ۲ سال بعد اتفاق می‌افتد.

علاوه بر شرایط داخلی آمریکا و جنگ تجاری آن با چین که به طور مستقیم بر حدود ۳۰۰ میلیارد دلار کالای چینی وارد شده به آمریکا اثر می‌گذارد، به اقتصاد صادراتی آلمان که در سه ماهه دوم کاهش یافته است نیز آسیب می‌رساند. خروج انگلیس از اتحادیه اروپا در پاییز امسال هم مزید بر علت شده است در حالی که ژاپن و کره جنوبی نیز درگیر یک جنگ تجاری هستند.

حال باید دید در یکسال و نیم باقی مانده تا پایان چهار سال ریاست ترامپ بر کاخ سفید، سیاست‌های متناقض و متزلزل واشنگتن در قبال بحران اقتصادی این کشور چگونه پیش خواهد رفت و آیا ترامپ می‌تواند از "هنر معامله" خود برای نجات اقتصاد این کشور بهره گیرد یا خیر.

هیاهوی ترامپ برای بهبود شرایط اقتصادی حداقل در آمار و ارقام به گونه‌ای دیگر است و شاید بتوان گفت: سیاست پوپولیستی ترامپ نتوانسته است مرهمی بر حال نزار اقتصاد آمریکا باشد.
منبع: خبرگزاری ایرنا

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار