ارزان تر از کدام گرانی/چرا تناسبی بین درصد افزایش و درصد کاهش قیمت ها نیست؟
پارسینه: اگر به روند بالا و پایین رفتن قیمت ها نگاه کنیم متوجه می شویم هیچ تناسبی بین درصد گران تر شد و ...
پارسینه - گروه اقتصادی: در ماه های اخیر وقتی خبر از گرانی و رشد شدید قیمت یک کالا در بازار مخابره می شود، مسئولین دولتی هم در کنار مردم خود را معترض به این قیمت ها نشان می دهند در حالی که دولت باید پاسخگوی چرایی این وضعیت باشد. هر چند پس از مدتی که صدای مردم و رسانه ها بلندتر می شود، دولت به صورت عملی وارد ماجرا می شود تا قیمت را کاهش دهد ولی اگر به روند این بالا و پایین رفتن ها نگاه کنیم متوجه می شویم هیچ تناسبی بین درصد گران تر شد و ارزان تر شدن وجود ندارد گویی اینکه تمام ماجرا یک بازی است برای گران تر کردن قیمت ها نسبت به قبل و نیز جلوگیری از اعتراض مردم و رسانه ها و خلع سلاح کردن آنها.
برای روشن شدن ماجرا می توان موضوع گرانی خودرو را بررسی کرد. قیمت انوع پراید در تابستان سال جاری در حدود 9 تا 11 میلیون تومان بود که با یک شوک عجیب تا 20 میلیون تومان هم افزایش پیدا کرد. بعد از کشمکش های فراوان و صحبت هایی که حتی به سطح ریاست جمهوری رسید حرف از کاهش 500 هزار تا 4 میلیون تومانی شد. در حالی که رشد قیمت ها در خوردوها نزدیک به دو برابر بود. یعنی حالا پراید به قیمت 15 میلیون و پانصد هزار تومان تا 16 میلیون 5000 هزار رسیده است. این یعنی ارزان تر شدن؟ این ارزان تر شدن از کدام گرانی است؟ یعنی مسئولین تصور می کنند که مردم فقط حافظه کوتاه مدت دارند؟ مقایسه قیمت های برخی خودروها در اسفند سال 90 نشان می دهد که ادعای ارزان تر شدن فریبی بیش نیست:
حتی می توان ادعا کرد که این یک نوع حربه برای خلع سلاح کردن رسانه ها است و با وضعیت اقتصادی که دولت برای تولیدکنندگان به وجود آورده آنها مجبور به افزایش قیمت هستند ولی چون می دانند از طرف مردم و رسانه ها دچار اعتراض می شوند ابتدا یک رشد قیمت غیرمنطقی را ترتیب می دهند تا اگر مجبور به کاهش شدند باز آنها سودکننده ماجرا شوند.
این رویه را در مورد دیگر کالاها نیز می توان دید. نمونه بارز همیشه در حال نوسانش را هم می توان مرغ دانست که دائم دچار افزایش حداکثری و کاهش حداقلی می شود. متاسفانه ادامه این روند و افزایش غیرمنطقی قیمت هر کالا وضعیتی را به وجود آورده که مردم به در هر بار خرید خود با قیمتی جدید مواجه می شوند که این رویه قدرت خرید خانواده ها را به شدت کاهش داده است.
اما جای این سوال اساسی وجود دارد که آیا دولت در این ماجراهای بالا رفتن و پایین آمدن یک عامل ثانویه است یا اینکه از ابتدا خود در جریان این جهش قیمت ها هست؟ آیا با این اوضاع همچنان تاکید دارد که بازار "کمی" دچار مشکل شده یا اینکه خود دولت هم می داند با سیاست های غلط و مدیریت نادرست، بحرانی را در بازار ایجاد کرده که هیچ کس نمی تواند پیش بینی درستی از قیمت امروز و فردای کالاها داشته باشد. برای همین با یک نگاه کلی می توان دید که تنها در شش ماهه انتهایی سال قیمت ها با چه رشد عجیبی مواجه شده است.
لیست مقایسه قیمت ها در ماه های مهر سال گذشته را در ادامه ببینید و چون به قیمت رسمی منتشر شده این روزها از طرف دولت نمی توان اعتنا کرد مقایسه قیمت های زیر با قیمت های امروز را بر عهده خود مخاطبان عزیز می گذاریم:
ارسال نظر