گوناگون

موج خشونت علیه پرستاران در مراکز درمانی

پارسینه: رئیس کل سازمان نظام پرستاری کشور، در مراسم افطاری که با حضور برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی برگزار شد، به ارائه گزارشی از وضعیت پرستاری و مشکلات پرستاران پرداخت.

دکتر اصغر دالوندی در مراسم افطاری سازمان نظام پرستاری که شب گذشته با حضور معاون پرستاری وزارت بهداشت و تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی ، اعضای شورای عالی و نمایندگان پرستاری کشور و میهمانان ویژه در هتل لاله تهران برگزار شد، به مقوله سلامت اشاره کرد و افزود: سلامت و سلامتی مفاهیم اصلی در حیات جامعه بشری است و به تعبیر WHO سلامتی یک نعمت بزرگ برای همه انسان هاست.

وی اضافه کرد: سلامتی یک نقطه نیست، بلکه یک طیف است. طیفی از ارتقاء سلامت، پیشگیری از بیماری ، حفظ سلامت ، اختلال در سلامت، بیماری و مرگ و میر است.

رئیس کل سازمان نظام پرستاری با عنوان این مطلب که برای داشتن جامعه سالم باید برنامه مشخصی برای گروه های سنی مختلف جامعه داشته باشیم، به طرح این سئوال پرداخت که خدمات مربوط به ارتقاء سلامت، پیشگیری، غربالگری و توانبخشی در منزل و ارائه خدمات طولانی مدت در منزل توسط چه کسانی انجام می شود، ادامه داد:به تعبیری این بخش از طیف سلامت که پیش از خدمات بیمارستانی شروع و به حوزه توانبخشی ختم می شود. کمتر بر روی آن تمرکز شده است.

دالوندی تاکید کرد: جامعه پرستاری با بیش از ۲۰۰ هزار نفر ظرفیت، ۱۸۰ دانشکده پرستاری، انجمن های علمی، معاونت پرستاری ظرفیت بزرگی برای پوشش این قبیل خدمات است، به شرط این که سیاستگذاران نظام سلامت در این حوزه به این نقاط و نکات در طیف سلامت اهمیت دهند و پرستاری و جامعه پرستاری کشور آماده است که سرویس های مراقبتی را در این دو طیف به مردم ارائه دهد.

وی افزود: متاسفانه در حال حاضر عمده خدمات سلامت مبتنی بر بیمارستان، بیمارستان مداری و بیمار محوری است و از مقوله ارتقاء سلامت و پیشگیری دور شده ایم و هزینه های بسیاری نیز برای مراکز درمانی صرف شده است .

دالوندی گفت: اگر پرداخت ها در نظام سلامت به سمت عدالت پیش رود باید در بحث توزیع درآمد و درآمد پرستاران در طرح هایی چون قاصدک از سهم ۲۷.۵ درصدی سهم پرستاران از غیر پرستاران جدا شود که سازمان نظام پرستاری به جد این موضوع را پیگیری خواهد کرد، زیرا برای باز توزیع آن معیار و شاخص قابل قبولی وجود ندارد و به این دلیل دچار هرج و مرج و نارضایتی در بخش های درمانی شده ایم.

وی ادامه داد: بنابراین برای توزیع مناسبی که از محل این آورده ها داده می شود سهم پرستاران جدا و براساس شاخص های معینی بین آنها و بخش های متنوعی که دارند پرداخت شود. اضافه کاری های اجباری برداشته شود و اضافه کاری از کارانه ها تفکیک داده شود زیرا پرستاران به دلیل این حجم کاری و معوقات، دچارفرسودگی شغلی می شوند و به نوعی این بار و فشار سبب دلزدگی از حرفه پرستاری می شود.

دالوندی افزود: قانون مصوب مجلس در خصوص اجرای تعرفه خدمات پرستاری که بیش از ۱۲ سال از تصویب آن می گذرد باید مجدد به جریان بیفتد و با پیگیری نمایندگان مجلس و پیشنهاداتی که سازمان نظام پرستاری به دولت برای اجرای این قانون خواهد داد امسال امیدواریم بودجه لازم برای آن تعیین و تصویب و در خروجی بودجه سال ۹۸ برای نخستین بار بتوان تعرفه خدمات پرستاری را اجرا کرد.

وی به موضوع خشونت ها علیه کادر پرستاری اشاره و گفت: اخیرا با موجی از خشونت علیه پرستاران روبرو هستیم و این ناشی از کمبود اطلاع و سواد سلامت مردم از یک سو و کمبود نیروی پرستاری است و این کمبود تعداد نیرو واقعی نیست و دلیل آن عدم امکان جذب نیروی پرستاری است زیرا در ۳۰ استان نیروی طرحی آماده به کار وجود دارد اما امکان جذب آنها وجود ندارد و این امر نیاز به حمایت وزارت بهداشت دارد و طی نشستی با مراجع قانونی به دنبال کاهش این خشونت ها علیه پرستاران هستیم.

رئیس کل سازمان نظام پرستاری کشور، افزود: در سه هفته اخیر که سه مورد خشونت علیه پرستاران رخ داده است ، نمایندگانی از سازمان نظام پرستاری برای بررسی و پیگیری اتفاقات به محل حادثه رفته و ضاربان را محکوم و زندانی کرده اند.

وی اظهارداشت: اجرای بند ۱۰ تبصره ماده ۶۸ قانون استخدام کشوری در زمره قوانین اجرایی برای پرستاری بوده است که براساس این قانون فوق العاده دستگاه های اجرایی را تا سقف ۵۰ درصد افزایش می دهد و پرستاران در صف اول اجرای این قوانین قرار می گیرند زیرا پرستاران دارای بازارکار داخلی و خارجی ، حساسیت شغلی بالا، ریسک پذیری بالا و مواجهه با انواع بیماری ها هستند و وظایف تخصصی به مردم ارائه می دهند و با توجه به این مفاد و دلایل ذکر شده در قانون عملا پرستاران می توانند در اولویت این بند قرار گیرند وافزایش ۵۰ درصدی که برای برخی از کارکنان نهادهاو سازمان ها تخصیص یافته، پرستاران از این نعمت برخوردار نبودند، جامعه پرستاری از دولت و نمایندگان مجلس انتظار دارند که به این بند نیز پرداخته و پیگیر حقوق پرستاران باشند.

وی افزود: امروزه کشورهای صاحب سبک سلامت به دنبال بیمارستان زدایی هستند اما متاسفانه در کشور ما روزانه در حال افتتاح بخش های مختلف بیمارستانی هستیم و با ورود بودجه و منابع مختلف به وزارت بهداشت با کمبودهای زیادی روبرو هستیم و این نشان دهنده این است که بهارتقا سلامت و پیشگری کمتر توجه شده است و ما انتظار داریم که شورای عالی بیمه منابع و یا بودجه ای را برای خدمات پرستاری در منزل و یا خدمات پرستاری جامعه نگر، تخصیص دهد.

دالوندی گفت: در تمامی صنوف اعطای پروانه بر عهده آن صنف است اما متاسفانه به رغم اقداماتی که سازمان نظام پرستاری با وزارت بهداشت داشته است تا کنون این مشکل برطرف نشده و خوشبختانه معاونت پرستاری در خصوص اعطای این پروانه به سازمان نظام پرستاری قول های مساعدی داده است و امیدواریم تا تابستان این امر اجرایی شود و با اعطای این امر به ارتقاء حیثیت و هویت حرفه پرستاری کمک نموده و یکی از انتظارات ما از وزارت بهداشت و معاونت پرستاری این است که به صدور پروانه صلاحیت حرفه ای توسط سازمان نظام پرستاری کمک نمایند زیرا با این وضعیت مردم از صحت خدماتی که از پرستاران دریافت می کند اطلاعی ندارند و با اعطای این پروانه می توان پرستار حرفه ای را از غیر حرفه ای تمایز داد و از نمایندگان خواستار پیگیری این موضوع هستیم.

وی افزود: در بیمارستان های هیات عاملی جایگاه پرستاری یک رده افول کرده و انتظار می رود که این جایگاه به سطح معاونت ارتقا پیدا کند و سهم پرستاران از سهام بیمارستان داده شود و این بخشی است که باید به آن توجه شود.

دالوندی در بخش دیگری از سخنان خود در مراسم افطاری سازمان نظام پرستاری، گفت: قانون ارتقاء بهره وری در اکثر بیمارستان ها اجرایی می شود اما متاسفانه در اکثر مرکز بخش خصوصی اجرا نشده است و امیداریم با پیگیری معاونت پرستاری این امر نیز اجرایی شود.

وی با اشاره به ایجاد معاونت پارلمانی و حقوقی سازمان نظام پرستاری کشور و استقبال نمایندگان مجلس از این تصمیم، افزود: پرستاران نیز همانند پزشکان نیاز به فلوشیب های مختلف دارند و باید مراودات علمی با کشورهای دیگر داشته باشیم تا مربیان بالین ما تقویت شوند.

دالوندی گفت: یکی از برنامه های اخیر سازمان نظام پرستاری ایجاد مرکز تحقیقات بالینی پرستاری است ، ایجاد مرکز کاریابی در پرستاری ، ایجاد مرکز توسعه و فناوری در پرستاری که رویکردی جدیدی است در حوزه خدمات و در حوزه لوازم و وسایل پرستاری باید به آن سمت پیش رفت که امیدواریم بتوانیم چندین شرکت دانش بنیان تاسیس نماییم.

وی در پایان، افزود: سازمان نظام پرستاری کشور آمادگی هر گونه همکاری با وزارت بهداشت و معاونت پرستاری است و دست یاری و کمک به سوی آنها دراز می کنیم.

منبع: خبرگزاری مهر

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار