افشاگری گاردین درباره دور زدن تحریمهای ایران توسط رولز رویس
پارسینه: یک یادداشت افشا شده محرمانه از شرکت رولز رویس نشان می دهد که این شرکت چندین دهه با استفاده از راه های فرار قانونی برای فروش توربین به ایران تحریم ها را دور می زده است.
به گزارش خبرنگار «پارسینه» به نقل از گاردین، تجارت رولز رویس با ایران در حالی صورت می گرفته که خطر سیاسی زیادی برای مواجه شدن با تحریم های ایالات متحده وجود داشته است.
یک چهارم از مجموع درآمد 14 میلیارد دلاری این شرکت انگلیسی از آمریکا تامین می شود که بخش اعظم آن مربوط به قراردادهای نظامی است.
رولز رویس هرگز در مورد ده ها فعالیت خود در ایران اظهار نظری نکرده است و تنها پس از تسهیل تحریم ها در سال گذشته، نام ایران بر روی وب سایت این شرکت مورد اشاره قرار گرفته است.
نخستین تحریم های ایران از سوی ایالات متحده پس از انقلاب اسلامی صورت گرفت و در سال 1995 هم بیل کلینتون تحریم های تازه ای را به خصوص در زمینه سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران تصویب کرد.
تحقیق مشترک گاردین و بیبیسی پانوراما حاکی از آن است که رولز رویس به صورت گسترده ای از واسطه ها برای اطمینان یافتن از قراردادهای باارزشش در سراسر جهان استفاده می کرده است.
اوایل سال جاری میلادی هم شرکت نفتی یونااویل که از شرکت های همکار رولز رویس است به خاطر «یک فساد گسترده بین المللی» که با چند شرکت نفتی خارجی هم مرتبط می شد، مورد تحقیق و تفحص قرار گرفت.
این شرکت در سال 2008 به طور موقت به عنوان کارگزار رولز رویس در رابطه با ایران تعیین شده بود. البته یادداشت های افشا نشان می دهد که رییس جدید این شرکت مهندسی نسبت به آشکار شدن رابطه با ایران ابرازنگرانی کرده بود و از «سر جان روز»، مدیر عامل وقت رولز رویس خواسته بود که شخصا این فرآیند را تایید کند.
در یادداشت های به دست آمده به اهمیت قرارداد با ایران اشاره و گفته شده است: [موتوروهای] صنعتی آوون رولز رویس، تجهیزات منتخب ایرانی ها است، اما کنترل های صادراتی و فضای سیاسی به وضعیتی منجر شده اس که نمی توان تجارت بسته های [صنعتی] جدید را تکمیل کرد.
بین سال های 1975 تا 1995، شرکت های نفت و گاز دولت ایران نزدیک به 100 توربین صنعتی رولز رویس را تهیه کرده بودند. تا سال 2009 هم شرکت ملی نفت ایران 69 توربین آوون را به دست آورده بود.
این در حالی است که پس از تشدید تحریم های ایران در سال 1995، این شرکت تصمیم گرفت که دیگر به ایران توربین کامل نفروشد و به جای ان قطعات و کمک های لازم برای ادامه فعالیت های توربین های موجود را تامین کند.
رولز رویس بین سال های 2001 تا 2009 توانست از تجارت با ایران 69 میلیون دلار درآمد حاصل کند و برای تعمیر و نگهداری تاسیسات 10 توربین در سال هم یک قرارداد کمک های فنی را امضا کرد.
این شرکت انگلیسی برای این که تا حد ممکن از مواجه شدن با تحریم های آمریکا دوری کند، قطعات فروخته شده به ایران را خارج از آمریکا می ساخت و مبلغ قراردادهایش را هم به پوند و یورو دریافت می کرد.
از سال 2009 به بعد رولز رویس تصمیم می گیرد که فعالیت هایش در ایران را متوقف کند، چرا که فکر می کرد منافع حاصل از تجارت با ایران به خطر واکنش ایالات متحده نمی ارزید.
در ایمیل افشا شده در این رابطه آمده است: آنها موافق بودند که کارشان هیچ چیز غیرقانونی ندارد، اما او (سر جان روز) نسبت به واکنشی سیاسی نگران بود. بزرگ ترین مشتری رولز رویس صنعت دفاعی ایالات متحده است.
تحریمها علیه ایران اسلامی نامشروع است و چیز نامشروع حرمت ندارد