گوناگون

ایران راه‌های دور زدن تحریم را به روسیه یاد می‌دهد؟

ایران راه‌های دور زدن تحریم را به روسیه یاد می‌دهد؟

پارسینه: از زمان اعمال تحریم‌های بی سابقه غرب علیه روسیه، این موضوع مطرح شده است که آیا ایران راه‌های دور زدن تحریم‌ها را به روس‌ها یاد خواهند داد یا خیر؟

به گزارش «پارسینه» به نقل از «سی ان ان»، از آنجایی که روسیه با تحریم‌های بی‌سابقه‌ای بر تقریباً تمام بخش‌های اقتصاد خود مواجه است، ممکن است مجبور شود به یک متحد قابل اعتماد با بیش از چهار دهه تجربه در مورد تحریم‌های غرب روی بیاورد.

بر اساس گزارش Castellum.Ai که تحریم‌ها را دنبال می‌کند، تا قبل از جنگ اوکراین، ایران تحریم شده‌ترین کشور جهان بود. روسیه اکنون این رکورد را در اختیار دارد و این دو کشور در وضعیتی قرار دارند که تحلیلگران آن را «ازدواج مصلحتی» می‌نامند که احتمالاً با تشدید جنگ در اوکراین قوی‌تر می‌شود.

جورجیو کافایرو، مدیر عامل Gulf State Analytics در واشنگتن دمی سی گفت: «منافع مشترک در کمک به طرف دیگر برای دور زدن تحریم ها، برای پویایی در روابط روسیه و ایران مهم است.»

ویتالی ساولیف، وزیر حمل و نقل روسیه در ماه گذشته در بحبوحه بن بست ایجاد شده برای شرکت‌های هواپیمایی بین مسکو و غرب گفت که کشورش در حال «مطالعه پرونده ایران» برای کمک جهت مقابله با تحریم‌های تعمیر و نگهداری و قطعات یدکی هوپایما‌ها است.

کافیرو با اشاره به توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ افزود: «این روابط دوجانبه احتمالاً با ادامه جنگ در اوکراین قوی‌تر خواهد شد، به ویژه اگر مذاکرات وین برای احیای برجام شکست بخورد.» وی خاطرنشان کرد که انزوای ایران، تهران را وادار می‌کند تا برای کرملین مفیدتر باشد.

پس از دهه‌ها تحریم اقتصادی از طرف غرب، ایران با استفاده از بازار‌های غیرقانونی و دستکاری در ردیابی کشتی‌ها برای دور زدن تحریم‌ها، به استاد فرار از تحریم‌ها تبدیل شده است. امروز، روسیه با بحران مشابهی زندگی می‌کند.

آیا روسیه می‌تواند از ایران برای دور زدن تحریم‌های غرب پیروی کند؟ برخی از تحلیلگران می‌گویند این اتفاق همین حالا هم در جریان است.

ایالات متحده، گروه کشور‌های ثروتمند G۷ و اتحادیه اروپا از زمان حمله روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه، مجموعه‌ای از تحریم‌های بی‌سابقه را علیه روسیه اعمال کرده‌اند.

البته بزرگترین ضربه به بخش انرژی روسیه خواهد بود که تا سال ۲۰۲۰ بیش از نیمی از صادرات روسیه را تشکیل می‌داد. ایالات متحده و بریتانیا خرید نفت روسیه را ممنوع کرده اند. امروز، اتحادیه اروپا - که همچنان به شدت به عرضه انرژی روسیه وابسته است - در حال بررسی یک اقدام مشابه است، اما هنوز در مورد این موضوع به اجماع نرسیده است.

یکی از راه‌هایی که روسیه می‌تواند یاد بگیرد که از تحریم‌های احتمالی بر روی نفت خود جان سالم به در ببرد، تغییر کشتی‌ها و تغییر نام تجاری آن‌ها است؛ تاکتیکی که ایران از آن استفاده کرده است.

رویترز در سال ۲۰۱۲ گزارش داد که ایران در گذشته میلیون‌ها بشکه نفت را در بنادر کمتر شناخته شده آسیا پنهان کرده است تا از تحریم‌های غرب فرار کند. انتقال نفت در شب از یک کشتی به کشتی دیگر به ایران این امکان را می‌دهد که زیر پرچم‌های مختلف پنهان شده و نفت خود را به خریداران آسیایی بفروشد بدون آنکه توجه ناظران غربی را به خود جلب کند.

کورمک مک گاری، کارشناس امنیتی در Control Risks در لندن گفت: «حدود ۸ درصد از بزرگ‌ترین نفتکش‌های جهان اکنون درگیر قاچاق نفت تحریم‌شده هستند که عمدتاً شامل تولیدات ایران و ونزوئلا است.»

مک گری به سی ان ان گفت که «شبح شدن» متداول‌ترین سازوکار مورد استفاده است که به موجب آن کشتی‌ها سیستم‌های شناسایی خودکار خود را هنگام تعویض محموله از یک کشتی به کشتی دیگر خاموش می‌کنند.

مک گری گفت: «ترفند این کار این است که نفتکش دوم ممکن است کاملاً پایبند [به تحریم ها]به نظر برسد و تاجر یا مصرف کننده فریب بخورد و فکر کند محموله‌ای غیرتحریمی را خریداری کرده است.»

ویندوارد، یک شرکت اطلاعات دریایی اسرائیل، گفت که طی ماه گذشته تجارت نفت رادار خاموش توسط روسیه را شناسایی کرده است، جایی که عملیات انتقال کشتی به کشتی بین نفتکش‌هایی که از بنادر روسیه حرکت کرده اند با نفتکش‌های دیگر انجام شده است. به گزارش ویندوارد، نفتکش‌هایی که در این عملیات‌ها حضور داشته اند وارد آمریکای شمالی، آسیا، روسیه و اروپا شدند.

در مورد ایران، مناطق دورافتاده مالزی به‌عنوان نقاط «ترکیب» یا «برندسازی مجدد» مورد استفاده قرار می‌گرفت، جایی که نفت ایران با نفت دیگران مخلوط می‌شد و به عنوان یک محصول غیرایرانی به خریداران بین‌المللی فروخته می‌شد. «مخلوط‌های مالزیایی» دروازه شناخته شده‌ای برای فرار از تحریم‌های نفتی بوده است، زیرا خریداران آسیایی - به ویژه چینی‌ها - از مخلوط‌های تغییر برند داده شده برای خرید نفت تحریم شده استفاده می‌کنند.

روسیه در حال حاضر مسیر مشابهی را در پیش گرفته است. نفت این کشور اکنون به «مخلوط لتونی» تغییر نام داده است؛ ترکیب ۴۹.۹۹ ٪ نفت روسیه با نفت دیگران و برچسب لتونی. بلومبرگ گزارش داد که نفت خام مذکور توسط شرکت بریتانیایی «شل» خریداری شده است.

به گفته تحلیلگران، معامله نفت تحریم شده هم برای اعتبار بد است و هم خطر ضربه مالی دارد، اما تقاضا برای نفت خام همچنان می‌تواند برخی از خریداران را به انتهای بازار‌های سیاه سوق دهد.

اسفندیار باتمانقلیج، بنیانگذار و مدیر عامل اندیشکده «بنیاد بورس و بازار» در لندن، گفت: «بازار کالا‌ها به دلیل نگرانی‌های عرضه تحت فشار هستند و بنابراین مشخص نیست که تولیدات روسیه جایگزین داشته باشد.»

تحلیلگران می‌گویند که از نظر مالی، ایران شبکه‌ای مخفی برای دور زدن تحریم‌ها ساخته است که برخی معتقدند ممکن است برای استفاده روسیه ارائه شود.

ریچارد نفیو، محقق «مرکز کلمبیا در سیاست انرژی جهانی» در نیویورک که پیش از این به عنوان معاون رئیس تحریم‌ها در وزارت امور خارجه و مدیر «امور ایران» در شورای امنیت ملی ایالات متحده خدمت می‌کرد، گفت که از این شرکت‌ها استفاده می‌شود تا این طور به نظر برسد که هیچ ارتباطی با ایران وجود ندارد.

شرکت‌های صوری تاکتیکی هستند که نیفیو معتقد است روسیه می‌خواهد درباره آن بیاموزد.

نفیو کهبه معمار تحریم‌های ایران معروف است، گفت: «من فکر می‌کنم ایران آماده است که در رابطه با برخی ابزار‌های دور زدن تحریم‌ها به روسیه کمک کند، البته، با فرض این که خود ایران به گونه‌ای به این ابزار‌ها دسترسی دارد که می‌تواند به راحتی در اختیار [روسیه]قرار دهد.

باتمانقلیج بر این باور است که فرار از تحریم کار آسانی نیست و در حالی که یافتن شرکای همدست، فروپاشی اقتصادی را در کوتاه مدت به تأخیر می‌اندازد، همچنین شانس سود بردن در بلندمدت را کاهش می‌دهد.

او گفت: «درسی که روسیه باید از تجربه ایران بگیرد این است که دور زدن تحریم‌ها و مقاومت در برابر تحریم‌ها سخت است. در بهترین حالت، هدف روسیه می‌تواند نشان دادن مقاومت در برابر تحریم‌ها باشد، اما این فقط به معنای جلوگیری از یک فروپاشی اقتصادی است. به همین دلیل است که هزینه واقعی تحریم‌ها هزینه فرصت رشد از دست رفته است.»
منبع: پارسینه

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار