گوناگون

بلوغ دیررس چیست؟

بلوغ دیررس چیست؟

پارسینه: بلوغ به تغییراتی در بدن اطلاق می‌شود که با اتفاق افتادن آن کودک بالغ می‌شود. وقتی بلوغ دیرتر از زمان طبیعی اتفاق بیفتد به آن بلوغ دیر رس می‌گوییم.

تغییرات در بلوغ دیررس همانند تغییرات در بلوغ عادی است ولی در کودکان با سن بالاتر اتفاق می‌افتد. بلوغ به طور معمول در دختران از سن 9تا12 سال ودر پسران از سن 10 تا 13 سال اتفاق می‌افتد.


اگر دختری تا 12 سالگی هیچ نشانه‌ای از بلوغ نشان ندهد(رشد سینه‌ها آغاز نشده باشد) و پسری تا 14 سالگی نشانی از بلوغ نداشته باشد(رشد بیضه‌ها شروع نشده باشد)بلوغ دیررس مطرح است. علت بلوغ، وجود هورمون‌ها در بدن است. مغز هورمون‌های آغاز‌کننده بلوغ را می‌سازد. این هورمون‌ها در دختران به تخمدان می‌رود و تخمدان استروژن می‌سازد و در پسران به بیضه می‌رود و بیضه تستوسترون می‌سازد. استروژن و تستوسترون باعث تغییرات در بدن می‌شوند. اگر این چرخه اتفاق نیفتد بلوغ دیرتر اتفاق می‌افتد. بعضی از کودکان بلوغ را دیر‌تر آغاز می‌کنند چراکه رشدشان آهسته‌تر از سایر کودکان است و این می‌تواند طبیعی باشد یا در سایر افراد خانواده آنها بلوغ دیرتر اتفاق می‌افتد این مسأله بخصوص در پسرانی که پدرشان دیرتر به بلوغ رسیده، شایعتر است. سایرموارد بلوغ دیررس ممکن است به دلایل مشکلات طبی رخ دهد:

رشد غیرطبیعی یا مشکل دیگری در مغز، تخمدان‌ها یا بیضه‌ها
بیماری مزمن در دراز مدت
مشکلات ناشی از ژن‌های غیر طبیعی که بچه‌ها مادرزادی با آن متولد شده‌اند.

بلوغ می‌تواند در بچه‌ها (خصوصاً دختران)لاغر یا آنهایی که غذای کافی نمی‌خورند یا ورزش بیش از حد انجام می‌دهند، با تأخیر آغاز شود. اگر کودک شما هیچ نشانه‌ای از بلوغ را بروز نداده است بهتر است با پزشک مشورت کنید. پزشک می‌تواند با معاینه و گرفتن شرح حال فردی و خانوادگی و انجام تست‌های تشخیصی لازم به‌علت بلوغ دیررس پی ببرد. در ارزیابی اولیه آزمایشات خون و گرفتن عکس رادیولوژی از مچ دست الزامی است. گرافی مچ دست به ارزیابی رشد کودک کمک می‌کند. بسته به نتایج حاصل از این دو آزمایش ممکن است نیاز به گرفتن آزمایشات خون تکمیلی یا سی تی اسکن و سونو گرافی و گرفتن تصاویر تکمیلی از مغز و شکم کودک باشد. در طول ارزیابی رشد و تکامل کودک ممکن است نیاز به تکرار بعضی از این تست‌ها باشد.


درمان بلوغ دیررس به سن کودک و دلیل آن بستگی دارد. اگر بلوغ دیررس علل طبی قابل در‌مان داشته باشد، پزشک آن را درمان می‌کند. درمان‌ها متفاوت هستند و شامل درمان دارویی مثل استفاده از هورمون‌ها و درمان جراحی می‌شوند. بعد‌ از درمان، بلوغ کودک شما آغاز می‌شود. اگر رشد کودک شما آهسته است یا بلوغ دیررس در خانواده کودک قبلاً اتفاق افتاده است، پزشک سیاست درمان انتظاری را در پیش می‌گیرد تا بلوغ خود به خود صورت گیرد. اگر کودک وزن‌گیری مناسب ندارد یا فعالیت بیش از حد دارد با مشورت پزشک می‌تواند به وزن‌گیری مناسب برسد و شیوه زندگی سالمی انتخاب کند. حمایت روانی خانواده در طول درمان مهم است.


منبع: سلامت نیوز

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار