روش صحیح تمیز کردن خانه بعد از بیماریهای ویروسی
پارسینه: اگر یکی از اعضای خانوادهتان به بیماری مسری و واگیردار دچار شد، باید بعد از بهبود او از انتقال و شیوع بیماری به دیگر افراد خانه جلوگیری کنید.
به غیر از شستن مکرر دستها، تمیز کردن خانه اولین راه دفاعی در برابر بیماری محسوب میشود، چرا که ویروس میتواند تا چند هفته هم روی سطوح سخت باقی بماند. در ادامه با چند فضای مختلف خانه و البته خودرو آشنا میشوید که نیاز به توجه بیشتری دارند و همچنین میآموزید که برای از بین بردن میکروب و باکتری راهکار درست تمیز کردن خانه بعد از بیماری چیست.
وسایل مورد نیاز برای تمیز کردن خانه بعد از بیماری
وسایل مورد نیاز برای تمیز کردن خانه بعد از بیماری
برای از بین بردن ویروس، باکتری و میکروب استفاده از آب تمیز و شوینده ملایم کافی نیست. بلکه باید از مواد ضدعفونی کننده هم استفاده کنید. در مورد این مواد دقت داشته باشید که باید پیش از مصرف، دستورالعمل هر محصول را به طور کامل مطالعه کنید تا بهترین نتیجه بر جای بماند. تمیز کردن سطحی و سریع هم کفایت نمیکند.
اگر محصول تجاری ضدعفونی کننده و همهکاره در خانه ندارید، میتوانید آن را با استفاده از سفیدکننده کلرین آماده کنید. برای این منظور کافی است:
دو قاشق غذاخوری سفیدکننده کلری ۵.۲۵ تا ۶ درصد را به ۴ پیمانه آب اضافه کنید (با دقت نوشته روی بطری سفیدکننده را بخوانید تا مطمئن شوید این محصول به اندازهای قوی است که بتواند سطوح را ضدعفونی کند). بهتر است این محصول را هر روز به صورت تازه آماده کنید. زیرا اگر سفیدکننده کلری برای مدت طولانی در معرض هوا قرار بگیرد، ممکن است ویژگی تمیزکنندگی خود را از دست بدهد.
چگونه از ضدعفونی کننده در خانه استفاده کنیم؟
اگر از محصولات آماده و تجاری استفاده میکنید، دستورالعمل روی برچسب را پیش بگیرید. ولی در مورد محلولهای پاک کننده خانگی نیاز است یک پارچه سفید تمیز یا دستمال حولهای آشپزخانه را درون محلول سفیدکننده تهیه شده فرو ببرید و با کمک آن سطوحی که نیاز به تمیز شدن دارند را پاک کنید. حداقل به مدت سه دقیقه منتظر بمانید و سپس مجدد سطح مورد نظر را با آب تمیز پاک کنید. میتوانید محلول سفیدکننده را درون بطری اسپری نیز بریزید.
بعد از استفاده، دستمال حولهای آشپزخانه را دور بیندازید و پارچه نخی را بشویید تا دوباره مورد استفاده قرار گیرد. توصیه میشود برای تمیز کردن خانه بعد از بیماری، از اسکاچ استفاده نکنید. زیرا ممکن است باکتریها در منافذ آن پنهان شوند و همانجا باقی بمانند.
در مورد وسایلی مانند ریموت کنترل و کیبورد کامپیوتر و لپ تاپ، گوش پاککن آغشته به مواد ضدعفونی کننده مناسب است، چون میتواند به قسمتهای باریک و کوچک این وسایل دسترسی داشته باشد.
هشدار! هرگز شویندههای ضدعفونی کننده را با دیگر محصولات پاک کننده مثل آمونیاک ترکیب نکنید، زیرا گازهای سمی حاصل ممکن است منجر به آسیب یا مرگ شوند.
تمیز کردن اتاق خواب
زمانی که حال ناخوشی داشته باشید، تخت خواب میتواند احساس راحتی به شما بدهد و بیشتر از هر چیز دیگری برای استراحت مورد نیاز است. ولی گذراندن وقت در تخت خواب با بیماری آنفولانزا، کرونا یا سرماخوردگی باعث میشود میکروب و باکتری درون پارچهها و ملحفه باقی بمانند. برای جلوگیری از گسترش بیماری و ابتلای مجدد بسیار اهمیت دارد که ملحفه و کالای خواب را بعد از استفاده ضدعفونی کنید.
ملحفه و روبالشتیها بیشترین توجه را نیاز دارند، چرا که در نزدیکترین تماس با بدن هستند. شستشوی لباس خواب را هم فراموش نکنید، حتی اسباب بازی و عروسکهای کودکان هم نیاز به تمیز شدن دارند.
ملحفه آلوده
یکی از بهترین روشهای جلوگیری از ابتلا به بیماری، استفاده از دستکش پلاستیکی در زمان قرار دادن لباس و ملحفههای آلوده در ماشین لباسشویی یا شستشوی آنهاست. حتما این ملحفهها را دور از صورت و بدن خود نگه دارید. همیشه این موارد را در اسرع وقت بشویید و سبد لباسها را هم تمیز و ضدعفونی کنید تا آلودگی به دیگر لباسها منتقل نشود.
دستگیره در
فراموش نکنید وسایلی مثل تلفن و گوشی همراه، دستگیره در خودرو، ریموت کنترل، کامپیوتر، کلید برق، دستگیرههای در خانه و وسایل روی میز که اغلب در تماس با دست قرار میگیرند را هم با مواد ضدعفونی کننده تمیز کنید. زمانی که فرد بیماری در خانه است، حداقل روزی یکبار ضدعفونی را انجام دهید و این روند را برای تمیز کردن خانه بعد از بیماری هم فراموش نکنید.
تمیز کردن سرویس بهداشتی
سرویس بهداشتی دارای مسائل بسیاری است که با بیمار شدن فردی در خانه، بیشتر هم میشود. استفراغ و اسهال ممکن است ذرات ریزی را روی سطوح مختلف بر جای بگذارد که نیاز است حتما از بین بروند. پس در طول بیماری به طور مکرر از ماده ضدعفونی کننده برای تمیز کردن این سطوح استفاده کنید:
سیفون، نشیمنگاه و درپوش توالت فرنگی
روشویی و دستگیره دوش حمام
کلید برق
دستگیره در
سطل زباله
سطح زمین در نزدیکی توالت
محفظه خمیر دندان و دیگر وسایل موجود در سرویس بهداشتی
تعویض مسواک
یک حوله دست مشخص را به فرد بیمار اختصاص دهید و آن را هر روز تعویض کنید. حمام، وان، حولهها و پادری را با آب داغ بشویید و با حرارت بالا خشک کنید تا باکتریها کشته شوند. بعد از پشت سر گذاشتن دوره وخیم بیماری، مسواک بیمار را دور بیندازید و محفظه نگهداری آن را ضدعفونی کنید.
فضای نشیمن
محدود کردن فرد بیمار خصوصا کودک در اتاق خواب، دشوار است. این افراد میخواهند همچنان در خانواده حضور داشته باشند. برای جلوگیری از آلودگی وسایل و اکسسوریها، روی مبل را با ملحفه یا پتوی قابل شستشو بپوشانید و آنها را مرتب تعویض کنید. روبالشتی و کاورهای قابل شستشو را جایگزین کوسنهای دکوری کنید.
شستن اسباب بازی
سطوح سخت مثل تلفن، ریموت کنترل، کلید برق و دستگیره در را به طور مداوم تمیز کنید. اگر برای سرگرمی فرد بیمار از بازی رومیزی یا اسباب بازی استفاده شد، باید با کمک مواد ضدعفونی کننده آن را تمیز کنید. سطوحی مثل میز جلومبلی یا میز عسلی که مدام لمس میشوند را هم فراموش نکنید.
آشپزخانه، تمیز کردن خانه بعد از بیماری
برای جلوگیری از شیوع میکروب و باکتری به دیگران، فرد بیمار نباید برای باقی اعضای خانواده غذا بپزد. حتی شستشوی دقیق دستها هم برای محافظت از دیگران خصوصا در مورد بیماریهایی مثل نوروویروس که به راحتی شیوع پیدا میکنند، کافی نیست. همه ابزار آشپزی و ظروفی که توسط عضو بیمار و عفونی خانواده استفاده میشود، باید در ماشین ظرفشویی اتوماتیک با درجه حرارت بالا شسته شوند یا در صورت شستشو با دست در محلول ضدعفونی کننده (نصف پیمانه سفیدکننده کلر در ۳.۷ لیتر آب) غوطهور شوند.
شستن ظروف یا سفیدکننده
سطوح سخت (میز، صندلی و پشتی آن، دستگیره یخچال و دستگیرههای کابینت و کمد) را مرتب با دستمال ضدعفونی کننده یا اسپری پاک کنید. توصیه میشود اسکاچ را کنار بگذارید و از دستمال حولهای آشپزخانه که یکبار مصرف است یا دستمال پارچهای نخی که قابل شستشو در آب داغ است، استفاده کنید.
ضدعفونی کردن خودرو
چه مسافر باشید و چه خودتان رانندگی کنید، مسیرهای رفت و آمد به مطب پزشک یا داروخانه ممکن است موجب به جا ماندن ویروس در خودرو شود. بعد از تمام شدن سفر درونشهریتان، چند دقیقه زمان بگذارید و فرمان، دستگیرههای داخلی و خارجی خودرو، دکمه و کنترلهای روی داشبورد، ریموت در پارکینگ، سوییچ و دزدگیر را تمیز و ضدعفونی کنید.
اگر کودکی دارید که روی صندلی خودرو مینشیند، بسیار مهم است که روکش صندلی را بشویید و هر گوشه و شکاف را با دستمال یا اسپری ضدعفونی کنید.
منبع:بهداشت نیوز
ارسال نظر