فقط حرف نزنید، کمی هم بشنوید
پارسینه: راهکارهای گفتوگوی مؤثر میان زوجین
در جریان ارتباط، متکلم وحده نباشید و بین حرف زدن و شنیدن تعادل برقرار کنید تا ضمن افزایش جذابیت ارتباط، همدلی خویش را برای ارائه فرصت صحبت کردن به طرف مقابل نیز ابراز کرده باشید. صحبت کردن در مورد تجربیات مشترک نیز باعث ایجاد همدلی میشود
یکی از مواردی که امکان دارد در روابط بین زوجین کمتر به آن دقت کرده و شاهد تأثیرات شگرف آن نباشیم، لحن بیان و تن صدا است. تن صدا درواقع میزان صدای ارائه شده است که در صورت افزایش باعث ایجاد دلزدگیهای زناشویی میشود و باید تن صدایتان را به صورتی تنظیم کنید که هنگام صحبت کردن همسرتان از شنیدن صدا و حرفهایتان آرامش بگیرد. از طریق تن صدا همسران به این استنباط میرسند که در انتظار یک گفتوگوی عاشقانه باشند یا باید خود را آماده دعوا و مشاجره کنند. متأسفانه در حال حاضر در ارتباط برخی زوجین شاهد عدم رعایت این امر هستیم و با تصور اینکه باید الزاماً راهکار پیچیدهای وجود داشته باشد تا همسرمان را مجذوب خویش کنیم، از این امر غافل میمانیم.
لحن بیان آرام دارای اثرات مثبت و بار عاطفی مثبت بوده و بدون هیچ هزینهای صرفاً با استفاده از کلمات زیبا و عبارات محبتآمیز میتوانید در عین اینکه با همسرتان ارتباط عاطفی برقرار میکنید، این ارتباط را به مرور زمان از حالت تدافعی خارج کرده و با معجزه زیبا زیستن روبهرو شوید.
یکی از نکات مهم این است که در صورت حضور یا حتی عدم حضور، همسرتان را با ضمیر «این» یا «اون» مورد خطاب و اشاره قرار ندهید. در این صورت شاهد بار عاطفی منفی آن خواهید بود. همچنانکه در پاسخ به همسرتان از کلماتی مانند «هان» و مواردی از این قبیل استفاده نکنید و با همراه کردن کلمات محبتآمیز به عنوان چاشنی مهارت ارتباط به همسرتان پاسخگو باشید و میتوانید با گفتن جملات مختصر و مفیدی مانند: «بله عزیزم»، «حتماً همینطوره بانو» ارادت و احترام و تأییدطلبی خویش را بیان کنید.
گام ارزشمند دیگری که در ارتباطات کلامی جایگاه خود را از دست داده است، ناآگاهی زوجین نسبت به چگونگی بیان درخواستهای شخصی است که متأسفانه با شکایت تعویض میکنند و در بسیاری از موارد به جای بیان پیشنهادات و درخواستها زبان شکوه و انتقاد مخرب را باز میکنند. زوجین باید در مرحله اول محیط مناسب و زمان مناسب برای صحبت کردن را در نظر بگیرند، سپس با حفظ حرمت و حریمهای شخصی طرف مقابل درخواست خود را کاملاً واضح فارغ از هرگونه حاشیهپردازی و بدون استناد به مسائل گذشته، تهدید و سرزنش بیان کنند.
متأسفانه در این مرحله با زوجینی روبهرو هستیم که امکان دارد زمان و مکان صحبت کردن را در نظر بگیرند، اما هنگام آغاز بیان درخواستهای خویش با تخریب شخصیت طرف مقابل و اعمال تهدید و سرزنش سعی در نفوذپذیری کلام و اعمال قدرت خود بر طرف مقابل دارند و آنچه در این بین مهم است در نظر گرفتن کلماتی مانند: «اگر امکان دارد...»، «میتوانم از شما خواهش کنم...»، «برای شما مقدور هست...»، «ممنون که برای من وقت گذاشتید» و... است.
با ارائه مثالهای مذکور سعی کنیم این نوع ارتباط را ملموستر و با درک بهتر عنوان کنیم. اگر یکی از زوجین هنگام درخواست خرید اتومبیل با تن صدای بلند و عدم استفاده از کلمات محبتآمیز و صرفاً با ایجاد تحقیر و سرزنش سعی در اعمال درخواست خود داشته باشد نه تنها به نتیجه نمیرسد بلکه باعث ایجاد تنش و چالشهای بیشتری نیز خواهد شد، اما همین زوج میتواند به همسر خویش عنوان کند: «میتوانم از شما خواهش کنم اتومبیل را خریداری کنید؟» یا «اگر برایتان مقدور است اتومبیل مورد نظر من را تهیه کنید»، و حتی از طریق بیان جملاتی که با کلمه «خواهش» همراه است شدت نفوذ خود را افزایش دهد.
گام سوم و مهم دیگری که در ارتباط زوجین کمتر به آن توجه شده است زمان برقراری ارتباط کلامی و عاطفی است. بهترین زمان برقراری برای ارتباط کلامی و عاطفی با همسرتان زمانی است که هر دو نفر آمادگی گفتگو و تعامل با حداقل استرس را دارا باشند. به عنوان مثال برخی زوجین در حداکثر بار گرفتاریهای شغلی یا در زمان استراحت همسر خویش خواهان گفتگو هستند و در صورت عدم دریافت پاسخ مثبت معترض و حتی از واژههای تخریبی استفاده میکنند.
منظور از مدت ارتباط میزان ساعات یا دقایقی است که همسران سعی در گفتگو و تعامل با یکدیگر دارند که نه باید خیلی طولانی و باعث ایجاد حس دلزدگی و نه خیلی کوتاه و مختصر باشد که حس همدلی و درک متقابل در آن در نظر گرفته نشود.
گام مؤثر بعدی این است که در جریان ارتباط، متکلم وحده نباشید و بین حرف زدن و شنیدن تعادل برقرار کنید تا ضمن افزایش جذابیت ارتباط، همدلی خویش را برای ارائه فرصت صحبت کردن به طرف مقابل نیز ابراز کرده باشید. صحبت کردن در مورد تجربیات مشترک یا مشابه نیز از دیگر مواردی است که باعث ایجاد همدلی بیشتر و آغازگر بسیاری از ارتباطات و شکستن سکوت بین همسران میشود. ضمن اینکه این امر میتواند باعث تقویت و استحکام بخشیدن رابطه و کمرنگ کردن وجوه تضاد و اختلاف شما با همسرتان شود.
منبع : روزنامه جوان
ارسال نظر