انتقاد اساتید دانشگاه از نگاه ابزاري به شهرداری تهران
پارسینه: در نخستين روز از ماه مبارك رمضان، همايشي در حوزه مديريت شهري برگزار شد كه در آن نمايندگاني از جامعه مهندسان مشاور، انجمن صنفي مهندسان مشاور معمار و شهرساز، جامع مهندسان مشاور، نظام مهندسي ساختمان استان تهران و اساتيد شهرسازي دانشگاهها حضور داشتند.
در نخستين روز از ماه مبارك رمضان، همايشي در حوزه مديريت شهري برگزار شد كه در آن نمايندگاني از جامعه مهندسان مشاور، انجمن صنفي مهندسان مشاور معمار و شهرساز، جامع مهندسان مشاور، نظام مهندسي ساختمان استان تهران و اساتيد شهرسازي دانشگاهها حضور داشتند.
علي نوذرپور، مدير جامع مهندسان شهرساز كشور در اين جلسه گفت: نياز شهر تهران و شهروندان به شهردار و مديراني است كه نگاه سياسي نداشته باشد، به برنامهريزي شهري واقف باشند و از تمام علوم اطلاع داشته باشد. اين متخصص شهرسازي اضافه كرد: از دوران كرباسچي اين باور شكل گرفت كه شهرداري تهران ميتواند سكويي براي پرتاب باشند. اين نگاه خطرناك باعث شد كه تمام فعاليتهاي شهرداران 2 دوره گذشته براساس رفع نيازهاي شهروندان نباشد، بلكه به رياست جمهوري معطوفباشد باشند و در اين نگاه ابزاري، شهر و شهروندان تهران بيشترين آسيب را ديدهاند. وي با اشاره به اين كه داشتن اين نگاه باعث شد كه شهرداران شهرهاي بزرگ نيز به خود به عنوان وزيران دولت بعدي بينديشيد و اين دور از نگاه شايستهسالاري است، گفت: در شهرداري تهران نبايد به منافع گروههاي خاص توجه شود و نگاه و اعتقاد به تغيير رويهموجود و حركت به سمت توسعه فرهنگي و آموزشي و عقلاني باشد. نوذرپور با اشاره به اينكه نگاه سياسي به شهر و نيز نگاهي كه در آن پول و قدرت حاكم است بايد تغيير كند، تصريح كرد: اكنون در شهرداري تهران بيبرنامگي و
بيقانوني موج ميزند، ديدگاه شهرسازي و معماري وجود ندارد.
وي با اشاره به اهميت كميسيون ماده 5 در جلوگيري و نظارت بر سياستهاي كلان شهرداري تهران، افزود: در 8 سال اخير اين كميسيون به ابزاري براي درآمدزايي و تراكم فروشي تبديل شده است و 3000 هزار ميليارد تومان از 10 هزار ميليارد تومان يعني 30 درصد از درآمد شهرداري تهران از تغيير كاربري در ايستگاههاي مترو و بلندمرتبهسازي بوده است. دكتر رفيعيان استاد شهرسازي دانشگاه تهران نيز با اشاره به سير تحولات شهري تهران بيان كرد: علت رشد برخي كشورها در قانونمداري و قانونگذاري است، اما در كشور ما فراقانوني و سليقهاي بودن در امر مديريت شهري موج ميزند و مشكل اصلي مديريت شهري كشور در قانونمدارنبودن و قانونگذاري است.
وي تاكيد كرد: تعطيلي نهاد برنامهريزي شهر تهران بيشترين آسيب را به مديريت شهري تهران وارد كرد و پيامد تعطيلي آن نگاه سليقهاي و ابزاري به شهر تهران بود كه براساس آنبرخلاف قانون طرح جامع در شهر تهران اجرا ميشود. اين استاد دانشگاه با اشاره به اينكه بسياري از مناطق تهران قابليت بلند مرتبهسازي ندارد و مناطق منتخب بايد بلندمرتبهسازي شود، افزود ميانگين ارتفاع تهران زياد نيست و در طرح جامع پيشنهاد شد كه پهناي ويژه آن را جبران كند. احمد سعيدنيا استاد دانشگاه تهران نيز با بيان اينكه هنوز نتوانستهايم يك فرهنگ متفاوت از ديگر فرهنگها با استفاده ايدئولوژي اسلامي نهادينه كنيم و شكافهاي ايدئولوژي و شهري را شاهد هستيم، گفت: نهادهاي متولي شهرسازي و مديريت نميدانند و نميتوانند چه بايد بكنند. يكي از مشكلات اجرايي مديريت شهري در طرحهاي تفضيلي و ضوابط آنهاست كه شفاف و قانوني نيست و در آنها فاصله زماني وجود دارد. به گفته وي سرمايه سنگيني در توسعه بزرگراهها و گسترش عرضي شهر تهران هزينه ميشود و هجوم جمعيت به مركز و حاشيه شهر و برعكس براي كار و زندگي وجود دارد و
سرمايههاي انساني و مادي زيادي در اين توسعه نامتوازن اتلاف ميشود. به گفته اين كارشناس، با ادامه وضع موجود، شاهد آثار اين نابساماني در توسعه شهر تهران خواهيم بود و تا زماني كه طرحهاي توسعه شهري نتواند يك توسعه متوازن را براي خدمات و توسعه ارائه دهد، اين معضلات حل نخواهد شد.
منبع: قانون
ارسال نظر