گوناگون

هشدار به آموزش و پرورش: يک سوم کلاس‌هاي درس با بخاري گرم مي‌شوند

پارسینه: مروري بر حوادث آتش‌‌سوزي در مدارس نشان مي‌دهد عامل آنها بخاري غيراستاندارد بوده است

مردم سالاری : علي‌رغم حوادث متعددي که طي سال‌هاي گذشته به دليل استفاده نامناسب از بخاريهاي نفتي و گازي در مدارس کشور رخ داده و زيان‌هاي مادي و بويژه جسمي غيرقابل جبران فراواني براي دانش آموزان در پي داشته است؛ همچنان استفاده از بخاري‌هاي نفتي و گازي در مدارس که بسيار خطرناک است ادامه دارد.

اين درحاليست که مسئولان بارها وعده رفع اين مشکل را داده بودند اما گويا هنوز اين مشکل به قوت خود باقيست؛ بطوريکه رييس سازمان نوسازي، توسعه و تجهيز مدارس کشور با بيان اينکه سيستم گرمايشي يک سوم کلاس‌هاي درس با بخاري نفتي و گازي است، گفت: استفاده از اين سيستم‌هاي گرمايشي از نظر آموزش‌و‌پرورش مردود است و خطر بزرگي براي دانش‌آموزان محسوب مي‌شود.

اين درحاليست که سال گذشته رييسي که معاون عمراني وزارت آموزش‌وپرورش هم هست با تأکيد بر اينکه در سنوات گذشته تمام بخاري‌هاي غيراستاندارد از فضاهاي آموزشي حذف شده است، گفته بود: استفاده از بخاري غير استاندارد در مدارس ممنوع است. مرتضي رييسي سال گذشته درباره سيستم گرمايشي مدارس کشور گفته بود: امسال هيچگونه مشکلي در ارتباط با تأمين اعتبار براي سيستم‌هاي گرمايشي و سرمايشي مدارس کشور وجود ندارد و اعتبار ويژه‌اي براي اين بخش تحت عنوان استانداردسازي سيستم‌هاي گرمايشي و سرمايشي مدارس در نظر گرفته شده است.

معاون عمراني وزارت آموزش‌وپرورش با بيان اينکه 24ميليارد تومان اعتبار براي اين بخش در مجلس مصوب شده است، تصريح کرد: تا کنون 45 درصد اين اعتبارات به مدارس کشور اختصاص داده شده و به استان‌ها ابلاغ شده است. رييس سازمان نوسازي مدارس در پاييز سال گذشته همچنين گفته بود مدارس جديد مجهز به سيستم‌هاي گرمايشي حرارتي مرکزي هستند، به جز مدارس يک يا 2 کلاسه روستايي که مجبور هستيم از بخاري نفتي کاربراتوري استاندارد در آنها استفاده کنيم. اما اظهارات جديد رييسي نشان مي‌دهد که هنوز با استانداردهاي مطلوب فاصله داريم.

مرتضي رئيسي در گفت‌وگو با ايسنا، با اشاره به آمادگي مدارس از لحاظ تجهيزات ايمني براي آغاز سال تحصيلي جديد، اظهار کرد: همه مدارس الزاما بايد داراي سيستم اطفاي حريق باشند. مدارسي که در گذشته احداث شده‌اند به اين سامانه مجهز شده‌اند و مدارس جديدالتاسيس نيز يا به سامانه مرکزي اطفاي حريق مجهزند يا کپسول‌هاي اطفاي حريق براي آنها خريداري شده است. وي با تاکيد بر اينکه شارژ به موقع اين کپسول‌ها بسيار حائز اهميت است، گفت: نظارت بر شارژ کپسول‌هاي اطفاي حريق بر عهده مسئولان آموزش و پرورش و مديران مدارس است و همه مدارس بايد داراي سيستم اطفاي حريق مجهز و استاندارد باشند. رئيسي عنوان کرد: مديران مدارس موظفند تا قبل از بازگشايي مدارس در صورتي که تاريخ شارژ کپسول‌هاي اطفاي حريق به اتمام رسيده، مجدد آن را شارژ کرده و در محل مناسب نصب کنند.

وي در ادامه گفت: امسال براي مناطق روستايي به ويژه مدارسي که داراي کلاس‌هاي کمتري هستند، سيستم‌هاي گرمايشي تابشي خريداري مي‌شود که 15 هزار دستگاه از اين بخاري‌ها تا 2 هفته آينده در بين استان‌ها توزيع مي‌شود و 30 هزار بخاري ديگر نيز خريداري شده که با اولويت مناطق سردسير توزيع خواهد شد. رييس سازمان نوسازي، توسعه و تجهيز مدارس کشور اظهار کرد: در صورتي که عملکرد خوبي از اين دستگاه‌ها در گزارشات کارشناسي ارائه شود، با توجه به اينکه سيستم کاملا علمي است، در سال‌هاي آينده تعداد بيشتري از اين دستگاه‌ها براي مدارس به ويژه مدارسي که حداکثر داراي سه کلاس هستند، خريداري خواهد شد.

وي با بيان اينکه يکي از مشکلات فعلي در بحث سيستم‌هاي گرمايشي مدارس تامين و نگهداري‌ آنهاست، گفت: در حال حاضر سيستم گرمايشي يک سوم از کلاس‌هاي درسي از طريق بخاري‌هاي نفتي کاربراتوري و يا گازي تامين مي‌شود که از نظر وزارت آموزش‌و‌پرورش هر دوي اين سيستم‌ها مردود است و خطري بزرگ براي دانش‌آموزان محسوب مي‌شود، ضمن آنکه استفاده از بخاري‌هاي گازي نه تنها در کلاس‌هاي درس بلکه در اماکن عمومي نيز ممنوع است. رئيسي گفت: بر اساس قانوني که در سال جاري مصوب شده، وزارت نفت از طريق شرکت گاز موظف است به ازاي مصرف هر مترمکعب گاز طبيعي (100 ريال) به عنوان عوارض از مشترکين دريافت و پس از واريز به خزانه‌داري کل کشور، عين وجوه دريافتي صرفا براي احداث تاسيسات و خطوط لوله گازرساني به شهرها و روستاها با اولويت مناطق سردسير، نفت‌خيز، گازخيز و استان‌هايي که برخورداري آنها از گاز کمتر از متوسط کشور است، هزينه شود.

بر اساس اين قانون، اين منابع به عنوان درآمد شرکت گاز محسوب نمي‌شود و مالياتي هم به آن تعلق نمي‌گيرد که بر همين اساس 2000 ميليارد ريال متناسب با وصولي‌ها از منابع حاصل براي تامين و استانداردسازي سامانه گرمايشي مدارس با اولويت مدارس روستاها به وزارت آموزش و پرورش (سازمان نوسازي، توسعه و تجهيز مدارس کشور) اختصاص مي‌يابد. رييس سازمان نوسازي، توسعه و تجهيز مدارس کشور تاکيد کرد: چنانچه رديف ويژه‌اي که براي سيستم‌هاي گرمايشي مدارس در مجلس به تصويب رسيده و درآمد حاصل از قانون مصوب شده براي شرکت گاز به موقع در اختيار سازمان نوسازي قرار بگيرد، قطعا در زمان مناسب نسبت به ايمن‌سازي سيستم‌هاي گرمايشي، کلاس‌هاي درس به ويژه کلاس‌هايي که سيستم آنها بخاري نفتي و يا گازي است، اقدام خواهيم کرد.

مروري بر حوادث آتش سوزي در مدارس

آتش‌سوزي در مدارس ايران از سال 1376 تا سال گذشته منجر به مرگ دهها دانش‌آموز و معلم و سوختگي بيش‌از 50 دانش آموز شده است. استفاده از بخاري نفتي و سيستم‌هاي گرمايشي غيراستاندارد در مدارس کشور عامل اصلي اين حوادث بوده است. بسياري از مناطق کشور در حال حاضر فاقد سيستم‌هاي گرمايشي مناسب هستند، به طوريکه از 500 هزار کلاس درس کشور 30 درصد يعني 150 هزار کلاس همچنان از بخاري نفتي که گفته مي‌شود استاندارد هست استفاده مي‌کنند.

شفت گيلان: 18 بهمن1376ساعت 11صبح بر اثر وزش باد شديد و طوفاني بودن هوا بخاري کلاس دوم يکي از مدارس شهرستان شفت گيلان آتش گرفت و منجر به آتش سوزي کلاس شد. با فداکاري حسن اميدزاده، دانش آموزان نجات يافتند اما خودش دچار سوختگي شديد شد و پس از تحمل 15 سال درد و رنج ناشي از سوختگي، تيرماه سال گذشته در سن 58 سالگي درگذشت.

سفيلان: آبان ماه 1383 حادثه اي ديگر در روستاي محروم سفيلان در لردگان استان چهارمحال بختياري رخ مي‌دهد. ساعت 10صبح بخاري کلاس دچار آتش سوزي مي‌شود و 13 دانش‌آموز با درصد‌هاي متفاوت دچار سوختگي مي‌شوند. در اين آتش‌سوزي معلم مدرسه جان خود را از دست داد و دانش‌آموزان با درصد‌هاي متفاوت سوختگي با چهره‌اي متفاوت شده، هنوز بعد از سال‌ها صحنه‌هاي آن حادثه را به ياد دارند.

درودزن: دانش‌آموزان کلاس دوم دبستان در کلاسي در مدرسه شهيد رحيمي«درودزن» در آذرماه سال 85 شاهد سرنگون شدن بخاري بودند. 8 دانش‌آموز در اين حادثه دچار سوختگي شديد از ناحيه سر و دست شدند. اين خبر تا 15روز رسانه‌اي نمي‌شود تا آنکه رييس سازمان بازرسي کل کشور در جلسه اي با حضور کارشناسان مسئول واحدهاي ارزيابي عملکرد و پاسخگويي به شکايات سازمان آموزش‌و‌پرورش استان‌‏هاي کشور، پرده از ماجراي آن آتش‌سوزي برمي‌دارد.

سيستان و بلوچستان: بر اثر وقوع آتش‌سوزي در يک خوابگاه شبانه‌روزي دانش‌آموزي در سيستان‌و‌بلوچستان در روز 16 آبان ماه 89، يک دانش‌آموز جان خود را از دست داد. اين حادثه در منطقه «چاه رحمان» در 185 کيلومتري زاهدان به وقوع پيوست. در زمان وقوع حادثه 67 دانش‌آموز در خوابگاه حضور داشتند که با کمک اهالي محل و معلمان از محل حادثه ديده خارج شدند، اما يک دانش‌آموز 13 ساله در اين آتش‌سوزي جان خود را از دست داد. علت واقعي اين حادثه هيچگاه مشخص نشد.

چابهار: ساعت 6 صبح روز چهارم آبان ماه سال 90، آتش‌سوزي در دبيرستان شبانه روزي وابسته به دانشگاه چابهار منجر به مرگ دو دانش آموز و سوختگي شديد سه دانش‌آموز ديگر شد. اين آتش‌سوزي به دليل اتصالي سيم‌هاي برق خوابگاه دانش آموزان رخ داد. متاسفانه معالجات در مورد دو نفر از مصدومان حادثه موثر واقع نشد و متعاقبا دو نفر ديگر بر اثر شدت سوختگي جان باختند و به اين ترتيب تعداد قربانيان اين سانحه دلخراش به 4 نفر رسيد. نکته تاسف بار اينکه آتش‌سوزي در دبيرستان مخصوص پرورش دانش‌آموزان نخبه چابهار رخ داده و چهار نفر از بهترين دانش‌آموزان اين دبيرستان در آتش بي‌تدبيري و اهمال مديران از دست رفتند.

شين‌آباد: ساعت 8 صبح چهارشنبه 15 آذر سال 91، کلاس 45 نفره مدرسه ابتدايي دخترانه شين‌آباد که 8 نفر غايب داشت دچار سانحه شد. سرايدار مدرسه سعي در روشن کردن بخاري نفتي داشت اما غير‌استاندارد بودن بخاري، منجر به خام‌سوزي نفت و آتش گرفتن کلاس درس شين‌آباد و سوختگي 28 دانش‌آموز و فوت يکي از دانش آموزان اين کلاس، سيران يگانه شد. اين حادثه به دليل تعداد بيشتر حادثه ديدگان که اغلب دچار سوختگي‌هاي شديدي شده بودند بيش‌از حوادث گذشته مورد توجه قرار گرفت؛ ضمن اينکه تکرار آن نيز سوال برانگيز بود. با اين وجود وزير آموزش‌و‌پرورش وقت نيز همچون اسلاف خود در اين زمينه پاسخگو نبود.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار