گوناگون

مسکن اجتماعی به جای مسکن مهر؟

آرمان: به گفته وزیر مسکن قرار است که پس از تکمیل واحدهای مسکن مهر در حال ساخت دیگر مسکن مهر جدیدی ساخته نشود و دولت به جای این طرح، طرح مسکن اجتماعی را آغاز کند.

این در حالی است که هنوز جزئیات بیشتری از طرح مسکن اجتماعی منتشر نشده است. پروژه مسکن مهر از زمان شروع به کارش در سال 85، به یکی از اصلی‌ترین پروژه‌های دولتی تبدیل شد و درصدر تبلیغات دولت‌های نهم و دهم قرار گرفت. دولتی که خود را حامی اقشار کم‌بضاعت جامعه می‌خواند، حال می‌خواست با کمک این پروژه ، این قشر را از آسیب‌ها و تبعات ناشی از نداشتن مسکن برحذر دارد.

این پروژه اما در اصل جزء 52 برنامه عملیاتی طرح جامع مسکن بود که در سال 85 به تصویب رسید که یکی از موارد مطرح شده در آن طرح تهیه مسکن برای اقشار کم‌بضاعت بود. براساس این طرح دولت موظف شد تا سالی 50 هزار واحد مسکونی در قالب زمین‌های 99 ساله که بعدها به مسکن مهر معروف شد ارائه دهد. طی سال‌های بعد دولت در کنار مسکن مهر طرح‌های دیگری چون احیای بافت‌های فرسوده و همچنین نوسازی مسکن روستایی را نیز مدنظر قرار داد اما در حوزه مسکن بخش بزرگی از توان و قابلیت دولت به دلیل نزدیکی بیشتر با سیاست‌های آن، صرف این طرح شد که در بسیاری از موارد با واکنش‌‌های بسیاری از سوی فعالان حوزه مسکن و مردم مواجه بود.

آن طور که برخی مقامات دولتی نیز به آن اذعان کرده‌اند این طرح از ابتدای عملیاتی شدن خود با مشکلاتی در نحوه ساخت‌و‌ساز و همچنین مکان ساخت پروژه روبرو بود؛ مشکلاتی که در نهایت در زمان به پایان رسیدن این پروژه‌ها خود را در کمبود امکانات و عدم زیرساخت مناسب نشان داد. در کنار این مشکلات تخلفاتی نیز در ساخت‌و‌ساز این پروژه و پیمانکارانی که با دولت قرارداد داشتند دیده شد و از آن جمله عدم به موقع به پایان رساندن پروژه‌ها بود. در این میان در مرداد ماه امسال زمزمه‌هایی مبنی بر افزایش قیمت مسکن مهر و 2 برابر شدن آن توسط کانون انبوه‌سازان مطرح شد که مجید جلیل سرقلعه از اعضای کمیسیون عمران مجلس به مخالفت با آن پرداخته و گفته بود: افزایش قیمت در ساخت مسکن مهر باعث بالارفتن نرخ مسکن خواهد شد.

با آمدن دولت یازدهم، زمزمه‌های پایان دادن به این طرح به دلیل آنچه که برخی وزرای دولت یازدهم ضعف‌های ساختاری و تخلفات ذکر کرده بودند به راه افتاد. عباس آخوندی، وزیر مسکن و شهرسازی در ابتدای ورود به کابینه حسن روحانی خواستار پایان دادن به این طرح بود و کمیسیون اصل 90 نیز در اوایل ماه جاری که پرونده‌های تخلف درباره هر وزارتخانه را اعلام کرد، مهمترین پرونده در حوزه مسکن را پرونده مربوط به تخلفات مسکن مهر اعلام کرد.

وزیر مسکن نیز که تا این زمان خواهان پایان دادن به ادامه این طرح بود با واکنش مجلس روبرو شد و محمد حسین فرهنگی در گفت‌وگو با فارس در خصوص مطرح شدن توقف طرح مسکن مهر از سوی وزیر راه و شهرسازی گفت: توقف طرح مسکن مهر مغایر با قانون ساماندهی و عرضه مسکن است، بنابراین اگر دولت اعتقاد دارد که مسکن مهر دارای ایراداتی است باید لایحه‌ای برای اصلاح آن ارائه کند و اگر هم قصد توقف آن را دارد باید طرح جایگزین به مجلس ارائه کند.

بروز این مخالفت‌ها عاملی شد تا عباس آخوندی در جدیدترین اظهاراتش ادامه طرح‌های نیمه تمام را حتمی دانسته و اعلام کند: طرح مسکن مهر فقط باید از سال 84 تا 88 اجرایی می‌شد اما این طرح ادامه پیدا کرده است و ما نیز متعهد هستیم تعهدات باقیمانده را اجرایی کنیم. اما در کنار اجرای تعهدات باقی مانده آنچه در حال حاضر برای فعالان عرصه مسکن و علاوه بر آن مردم مهم است به راه افتادن طرحی با نام مسکن اجتماعی است که قرار شده جایگزین طرح مسکن مهر شود. طرحی که در جلسه دیروز هیئت دولت توسط آخوندی مطرح شد و در حال حاضر در مرحله موقعیت‌یابی قرار دارد. حال باید دید این طرح چه سازوکارهایی برای اجرا خواهد داشت و آیا می‌تواند با توجه به نقص‌های مسکن مهر، طرحی کارآمد باشد؟

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار