وظیفه معاون پارلمانی دولت از نگاه محمد علی ابطحی
وظیفه اصلی معاون پارلمانی دولت این است که به انحای مختلف بتواند دغدغههای نمایندههای مجلس را دریافت و جمعبندی کند. در مرحله بعدی وی باید بتواند با ارائه توضیحات و رایزنیهای لازم به این مطالبات نمایندهها سیر منطقی دهد تا درنهایت وضعیتی ایجاد شود که نمایندهها با واقعیات و مشکلات دولت آشنا شوند و بدانند که دولت تصمیماتش را چگونه و بر چه اساسی گرفته و چه مشکلات و مسائلی باعث شده که دولت یک تصمیم خاص را اتخاذ کند. طبیعی است که معاون پارلمانی باید اطلاعات کافی داشته باشد و بتواند نمایندگان را در خصوص مسائل مختلف مطلع کند.
در زمانهای خاص مانند ایام مربوط به بررسی بودجه معمولا نقش معاون پارلمانی پررنگتر میشود. وی در این ایام باید به صورت فشرده با بخشهای مختلف مجلس در گفتوگو باشد و خصوصا لازم است که هماهنگیهای لازم بین دولت و کمیسیون تلفیق ایجاد کند که این امر لازمهاش انجام رفت و آمدهای کافی به مجلس است. بعضا ممکن است برخی نمایندهها خواستههایی را مطرح کنند که عملی شدن آنها ممکن یا صحیح نباشد چراکه دولت در بحث بودجه نگاهی ملی را لحاظ میکند و نمایندگان نگاهی منطقهای و بومی به مسائل دارند. این تعامل باید به شکلی برقرار شود که دولت و مجلس بتوانند در یک عمل مشترک و با همکاری مشترک به پیگیری خواستهها بپردازند وبا پیگیری مشکلات و نیازهای کشور امور را جلو ببرند. بعضا شاهد بودیم که بخشهایی از نمایندگان با دولت اختلافنظر داشتهاند و بعضا نگاه جناحی و سیاسی باعث ایجاد برخی اختلاف نظرها شده است.
طبیعی است که این نوع اختلافنظرها در حال حاضر بیشتر هم باشدچرا که اکثریت مجلس در اختیار جریان اصولگراست و جریان اصولگرا هم در انتخابات ریاست جمهوری 24خرداد نتوانست به موفقیت دست یابد. با توجه به این مساله خواهیم دید که چالشهای بیشتری وجود دارند و راه حل آن هم این است که همه منافع مردم را در اولویت کارها و رفتارهایشان قرار دهند و منافع گروهی و جناحی را در رده پایینتری از منافع ملی تعریف نمایند که در این شرایط هم مجلس میتواند به رسالت خود بهتر عمل کند و هم کابینه و وزرا.زمانی که بنده معاونت پارلمانی و حقوقی دولت را در زمان اصلاحات بر عهده داشتم، این دو بخش بر عهده یک معاونت بود و هر دو کار در این معاونت انجام میگرفت اما در حال حاضر حوزه پارلمانی دولت و حوزه حقوقی رئیسجمهور از یکدیگر تفکیک شده اند.
در آن زمان بیشتر اوقات در جلسات مجلس شرکت میکردم که هم برای ارائه توضیحات و گفتوگو با نمایندگان بود و هم برای انجام لابیهای لازم و ایجاد ارتباطات ضروری. بعضی اوقات هم که رای نمایندگان در حوزههایی مانند دفاع از لوایح دولت احتیاج به رایزنی و گفتوگوهای بیشتر داشت. در عمل میشود گفت که همان موقع با وجود آنکه مجلس همسو با دولت بر سر کار بود ماهانه بالای 10بار به مجلس میرفتم.
در حال حاضر البته جناحبندیها هم غلیظتر شدهاند. آن زمان حتی اقلیت اصولگرای مجلس هم از افراد معتدلتری بودند و همکاری با آنها سخت و دشوار نبود. بودجه امسال به نظر میرسد که با چالشهای زیادی روبرو باشد. نبود امکانات لازم و خزانه خالی از جمله عوامل ایجاد مشکلات هستند. بیانضباطی مالی دولت پیشین نیز سبب شده بهبود شرایط احتیاج به دقت بسیار داشته باشد که کار دولت را سختتر میکند و باید گفت بودجه امسال مساله دشواری برای تصمیمگیران و مجریان باشد.
حرف حساب..... قابل توجه معاون پارلمانی دولت جناب روحانی...