گوناگون

کشف تخلفات مالی و سیاسی در سازمان فضایی محصول «مشایی» +سند

کشف تخلفات مالی و سیاسی در سازمان فضایی محصول «مشایی» +سند

پارسینه: شریعتمداری با انتقاد از جنجال‌های رسانه‌ای اعلام کرد که سازمان فضایی قرار نیست انحلال یابد و پیشنهاد شده است تا وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات طبق قانون مسوولیت این سازمان و پژوهشگاه زیرمجموعه آن را بر عهده بگیرد. اما تشکیل پژوهشگاه فضایی و تغییرات سازمان فضایی که از سوی معاون اجرایی رییس جمهور غیرکارشناسی خوانده شده بود ایده کسی نبود جز اسفندیار رحیم مشایی!

معاون اجرایی رییس جمهوری در واکنش به اتفاقات و جنجال‌های اخیر درباره سازمان فضایی در یک نامه به روزنامه‌ کیهان از کشف تخلفات مالی و سیاسی در سازمان فضایی خبر داد.

کشف تخلفات مالی و سیاسی در سازمان فضایی محصول رحیم مشایی+ سند به گزارش تابناک، روزنامه ایران روز پنجشنبه ۲ بهمن ۱۳۹۳ از پاسخ رسمی محمد شریعتمداری معاون اجرایی رییس جمهور به روزنامه کیهان نوشت و اشاره کرد که یک نسخه از این نامه به روزنامه ایران نیز ارسال شده است.

شریعتمداری با انتقاد از جنجال‌های رسانه‌ای اعلام کرد که سازمان فضایی قرار نیست انحلال یابد و پیشنهاد شده است تا وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات طبق قانون مسوولیت این سازمان و پژوهشگاه زیرمجموعه آن را بر عهده بگیرد. اما تشکیل پژوهشگاه فضایی و تغییرات سازمان فضایی که از سوی معاون اجرایی رییس جمهور غیرکارشناسی خوانده شده بود ایده کسی نبود جز اسفندیار رحیم مشایی!

تخلف برایش یک عادت بود

زیر پا گذاشتن قوانین یکی از علاقه‌مندی‌های اسفندیار رحیم مشایی مشاور و رییس دفتر دولت قبل بود که دامنگیر بخش فضایی نیز شد. شاید بتوان بزرگترین مشکل حکم رییس جمهور دولت قبل را در زمینه خروج سازمان فضایی از وزارت ارتباطات و ایجاد پژوهشگاه فضایی غیرقانونی بودن آن دانست. چرا که طبق مصوبه مجلس سازمان فضایی باید زیر مجموعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تشکیل شده و فعالیت کند نه نهاد ریاست جمهوری.

یکی از مهمترین دلایل این قانون مجلس، اعمال نظارت دقیق بر بودجه‌های کلان این سازمان بود که با آمدن این مجموعه به نهاد ریاست جمهوری از میان رفت. همچنین پژوهشکده‌ها و پژوهشگاه‌ ادغام شده که پیش از این در ساختار قانونی و تعریف شده وزارت علوم بودند با انتقال به نهاد ریاست جمهوری عملا از ریشه خود جدا شده و تکلیف وضعیت هیئت علمی و ساختار درونی آن به لحاظ سازو کارهای اداری و قانونی نامشخص شد که همین امر نارضایتی شدیدی را میان کارکنان این مجموعه‌ها ایجاد کرد و بسیاری از پروژه‌ها را متوقف یا کند کرد و موجی از مهاجرت نخبگان را در بخش فضایی کشور به راه انداخت.

رحیم مشایی پایه‌گذار یک اقدام

مدارک و مستندات موجود نشان می‌دهد، ایده ایجاد پژوهشگاه فضایی و انتقال سازمان فضایی به نهاد ریاست جمهوری برای اولین بار توسط رحیم‌مشایی مطرح شده است.

بر اساس اسناد موجود ظاهرا کامران دانشجو وزیر علوم وقت پس از مذاکراتی که با اسفندیار رحیم مشایی داشته است، کمتر از یک سال بعد از انتخابات ۸۸ طی نامه‌ای به رییس جمهور پیشنهاد می‌کند پژوهشکده تحقیقات فضایی که در آن زمان زیر نظر سازمان فضایی در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بود با پژوهشگاه هوافضای وزارت علوم و پژوهشکده مهندسی وزارت جهاد کشاورزی ادغام شده و یک پژوهشگاه تحقیقات فضایی، زیر نظر نهاد ریاست جمهوری تشکیل شود.

در این نامه صحبتی از سازمان فضایی به میان نیامده است. اما بنا بر گفته‌ آگاهان، رضا تقی‌پور، وزیر وقت ارتباطات و فناوری اطلاعات که سازمان فضایی را بدون وجود زیر مجموعه آن بی‌فایده می‌دانست بحث خروج سازمان به همراه پژوهشکده تحقیقات فضایی را از وزارت‌خانه تحت مدیریت خود مطرح می‌کند.

چند ماه بعد شورای عالی اداری به ریاست محمود احمدی‌نژاد در مصوبه‌ای اعلام می‌کند پژوهشکده مهندسی وزارت جهاد کشاورزی و پژوهشکده تحقیقات فضایی ادغام شده و زیرمجموعه پژوهشگاه هوافضا قرار گیرند. همچنین سازمان فضایی که به مجموعه ریاست جمهوری می‌پیوندد، این پژوهشگاه را زیرمجموعه خود کند.

اما آنچه پس از تدوین اساسنامه پژوهشگاه فضایی و تصویب شورای عالی گسترش اداری از کار درآمد این بود که پژوهشگاه هوافضا با پژوهشکده مهندسی جهاد ادغام شد. پژوهشکده فضایی که ریاست آن را مهدی فکور، داماد وزیر علوم بر عهده داشت با ارتقا به پژوهشگاه تبدیل شده و عملا مجموعه‌های دیگر را تحت اختیار می‌گیرد.


اهداف دیگری از یک سازمان

با دستور رییس دولت دهم مجموعه جدید تحت عنوان پژوهشگاه فضایی، ظاهرا زیر نظر سازمان فضایی قرار می‌گیرد. در حالیکه پس از انتقال، با حذف شدن بازوی نظارت فنی سازمان فضایی یعنی معاونت تحقیقات فناوری، عملا نظارت هم بر عهده پژوهشگاه فضایی قرار گرفته جایگاه سازمان فضایی در حد یک کیف پول تنزل پیدا می‌کند.

در این میان گمان می‌رود وارد کردن یک مجموعه حدودا ۱۲۰۰ نفری پژوهشکده مهندسی جهاد کشاورزی که فعالیت آنچنانی بخش فضایی نداشتند به سازمانی با کمتر از ۶۰۰ نفر پرسنل در راستای افزایش نیروی انسانی پژوهشگاه فضایی انجام می‌شود. همچنین طی سال‌های آخر ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد در این پژوهشگاه استخدام‌های گسترده انجام می‌پذیرد.

اسفندیار رحیم مشایی بدین‌ترتیب معمار یک سازمان عظیم با بیش از ۲۰۰۰ نفر پرسنل می‌شود که پروژه‌هایی گران‌قیمت را تعریف می‌کند. با انتقال سازمان فضایی به نهاد ریاست جمهوری و حدف نظارت ذیحسابی وزارتی بر هزینه‌ها، پژوهشگاه فضایی علاوه بر تعریف پروژه، به نهاد مجری و ناظر نیز تبدیل می‌شود.

سازمان فضایی ایران که در بالاترین جایگاه ممکنه برای یک سازمان علمی قرار دارد، می‌توانست موتور محرک پیشرفت‌های بزرگ در صنعت فضایی کشور شود. اما به نظر می‌رسد اهداف دیگری که از تغییر ساختار سازمان دنبال می‌شد آن را در حد سازمانی برای انجام تبلیغات متوقف می‌کند.

نگاهی دقیق‌تر به اقدامات صورت گرفته و آشفتگی تعمدی که در بخش نظارتی سازمان فضایی به وجود آمده نشان می‌دهد تبلیغات تنها بخشی از اهداف دست‌اندرکاران پخت این آش بوده است. بی‌حساب و کتابی وضعیت مالی سازمانی به عظمت سازمان فضایی گویای وجود اهداف دیگری است که اکنون از طرف معاون اجرایی رییس جمهور تخلفات مالی آن اعلام می‌شود.

ایرادهای بزرگ

دومین اشکال بزرگ پس از نقض قانون، ادغام نهادهای اجرایی با بخش‌های ستادی بود و قرار گرفتن مراکز اجرایی در نهاد ریاست جمهوری که تنها ساز و کارهای ستادی دارد خود از ابهاماتی بود که گرهی بر این کلاف سر در گم افزود. ضمن آنکه با این ادغام‌ عملا سیاست‌گذار، ناظر و مجری یکی شدند که این امر خود هم به لحاظ عقلانی هم به لحاظ قانونی محل اشکال بود و ظرفیت ایجاد فساد در یک نهاد برخوردار از بودجه‌های بسیار کلان را ایجاد کرد.

سومین مشکل عدم تجانس پژوهشکده‌های ادغام شده بود، به گونه‌ای که ۱۲۰۰ نفر نیروی کهنه سرباز پژوهشکده جهاد کشاورزی که بعضی از آنها حتی تخصصی در امور فضایی نداشتند و پیش از این در صنایع دیگری از جمله کشاورزی و خودروسازی و غیره فعالیت می‌کردند با ۶۰۰ نفر نیروی جوان و متخصص فضایی در پژوهشکده‌ها ادغام شدند که همین باعث بروز مشکلات فراوانی شد. چرا که نیروهای جهاد کشاورزی بدون تخصص کافی به دلیل تجربه بیشتر اداری نسبت به نیروهای جوان سایر بخش‌ها یک شبه از پلکان ترقی در پژوهشگاه فضایی بالا رفتند و عملا ۱۲۰۰ ستاد بر بالای سر ۶۰۰ کارشناس عملیاتی و اجرایی قرار گرفت که خود باعث افزایش هزینه‌ها به میزان بسیار زیاد و کند شدن فعالیت‌ها به دلیل ایجاد بروکراسی شدید در این پژوهشگاه شد. همچنین این امر به نارضایتی‌های متخصصین دامن زد.

ارسال نظر

  • ناشناس

    ف ل چه خبر؟

  • ناشناس

    مموتي كجاست؟؟!!!!!!!!!!!!
    چرا صداش در نمياد؟؟!!!

  • فارض

    اگر بدونيد رسانه هاى اصولگرا سر اين قضيه دروغى چه الم شنگه اى بر پا كرده اند! چسبوندنش به مذاكرات ٥+١ و ميگن چون كدخدا! دستور داده كه حق نداريد چنين پژوهشگاهى داشته باشيد پس منحلش كرده اند.

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار