استدلال مخالفان ديدگاه انتخاباتي امام خمینی چه بود؟
پارسینه: «جمهوري اسلامي، نه يك كلمه كم نه يك كلمه زياد» جملهاي از امام خميني (س) بود كه نسل اول و دوم انقلاب آن را به خوبي به ياد دارند.
جملهاي كه اهميت بسيار زيادي داشت و از دو طرف حد و حدود را مشخص مي كرد. روز گذشته رهبر معظم انقلاب در ديدار با ائمه جمعه كشور مطلب بسيار مهمي را در اين رابطه بيان كردند كه توجه به زمانبندي ارائه آن نيز از درجه اهميت بسيار بالايي برخوردار است.
تاكيد رهبري از ابتداي سال 92 تاكنون بر مسئله «حقالناس» بودن راي مردم، يكي از نقاط عطف انتخابات 92 و به اميدخدا در انتخابات آينده خواهد بود. با اين حال در اين سخنراني رهبر انقلاب پايه اين بحث را يك قدم عقبتر كشيده و به مسئلهاي مهمتر اشاره ميكند. در ابتداي انقلاب برخي به دنبال «جمهوري دموكراتيك اسلامي» بودند كه حضرت امام بخش «نه يك كلمه زياد» را براي اين گروه بيان كرد. اما بخش «نه يك كلمه كم» چطور؟ در ابتداي انقلاب برخي با توسل به اقبال مردم به روحانيت خواهان برقراري «حكومت اسلامي» بودند. نظامي كه در آن راي و نظر مردم تنها در «تحقق» آن تاثيرگذار خواهد بود و نظام به آن اتكايي نداشته و بعد از مرحله «تحقق» - بخوانيد ظهور و شكل گيري - ديگر نظر مردم در آن اهميت نخواهد داشت. لذا رهبر كبير انقلاب با توجه به آنكه ميدانست مردم خواهان چه چيز هستند، اعلام كرد كه از جمهوري اسلامي كلمهاي هم نبايد كم شود و در واقع بيان اين مسئله بود كه نبايد به «حكومت اسلامي» صرف و
مدنظر برخي افراد تبديل شود.
اين موضوع در بيان رهبري در روز گذشته نيز ديده شد. به اعتقاد رهبري انتخابات «بسيار مهم» و «نعمتي واقعا بزرگ» است. ايشان تاكيد داشتند كه امام برخلاف برخي نظرها معتقد بود كه راي مردم منشأ اثر است: «این برکت حقیقی، ناشی از نگاه عمیق و روش امام خمینی(س) است که بر خلاف برخی نظرها، انتخابات را در حکومت اسلامی لازم و مردم را صاحب مملکت میدانست و باشد.»نكته مهم اين بخش از بيانات رهبري در اين مسئله است كه آن را «نگاه راهبردي» امام(س) دانسته و گفتند: «در پرتو این نگاه و تصمیم راهبردی امام، مردم همیشه در کنار انقلاب مانده اند چرا که تصمیمات خودشان را در کشور تأثیرگذار میدانند.»مردم را «صاحب مملكت» دانست و راي آنها را «تاثيرگذار» و «مهم» انگاشتن دقيقا نقطه افتراق با نگاهي است كه به راي مردم در نظام اسلامي با جنبه تزئيني برخورد ميكند.
تفاوت ديدگاهها درباره تاثير راي مردم در مشروعيت نظام به دوره امام محدود نماند و بعدها در نگرش برخي جناحها و جريانات سياسي بازتاب يافت.هفته نامه پرتو يكي از كانونهايي است كه به انعكاس ديدگاههاي فكري اين جريان ميپردازد كه راي مردم را در مشروعيت نظام ضروري نميداند يكي از رهبران فكري اين جريانات ميگويد «ملاک اعتبار قانون اساسی و مصوبات خبرگان رضایت ولی فقیه است»آمده است: «... ولی فقیه یعنی جانشین امام معصوم یعنی کسی که می خواهد حق را تعیین کند او گاهی مصلحت می بیند بگوید شما رأی بدهید! او دستور می دهد که رأی بدهید چه کسی رئیس جمهور باشد. انتخابات ریاست جمهوری اعتبارش به رضایت اوست. مصلحت دیده که در این شرایط مردم رأی بدهند.
اما حقیقت این است که آنها دارند پیشنهاد می کنند و میگویند ما این فرد را می خواهیم اما الامرالیکم شما باید نصب کنید نخواستی نصب نکن. این که حضرت امام(ره) می فرماید رئیس جمهور منتخب بدون نصب ولی فقیه طاغوت است یعنی همین»! ایشان دربارة انتخابات خبرگان هم گفته بودند: «... دو راه وجود دارد: مراجعه به آرای عمومی که مردم مستقیم بیایند رأی بدهند و کسی را تعیین کنند، یا چند مرحله ای باشد یعنی مردم خبرگان را تعیین کنند خبرگان رهبری را معرفی نماید. فعلاً این روش در قانون اساسی آمده و امام این را تأیید کرد. ما خیالمان راحت است. اعتبار قانون اساسی به امضای او ست ... مادامی که ولی فقیه دیگری آن را تغییر ندهد والا او می تواند بگوید مصلحت این زمان اقتضای نوعی دیگر از انتخاب را دارد.»( 7/10/84)
اعتقاد به راي و نظر مردم و منشأ اثر دانستن آن يكي از مبناييترين اختلافات ميان آنهايي است كه جمع ميان جمهوريت و اسلاميت نظام را نميتوانند آنطور كه حضرت امام در نظر داشت و رهبري بيان ميكند، بپذيرند. به اعتقادبرخي حتي لفظ جمهوري در بيان امام براي اين بود كه امام از مسائل روز در ادبياتش استفاده كند و الا نظرشان همان «حكومت اسلامي» بودهاست.
از بزرگان نشريه پرتو گفته بود: «كساني كه فرمايشات حضرت امام(س) را در سخنرانيها و كتابهايشان ديده باشند، ميدانند كه امام(س) از لفظ حكومت اسلامي استفاده ميكردند، اما از آنجا كه واقعه انقلاب در اين جهان اتفاق ميافتد و جهان ميخواهد بداند چه حكومتي در ايران قرار است بر سركار بيايد، امام از ادبيات سياسي روز استفاده كرده و منطقي را اتخاذ كردند كه مورد توافق و فهم ديگران باشد.» و ادامه ميدهند: «امام(س) در صدد نفي حكومت سلطنتي موجود در ايران بودند، بايد به گونهاي سخن ميگفتند كه آنها هم متوجه شوند و لذا لفظ جمهوري را به كار بردند» نمونههاي بسيار زيادي از سخنان رهبري در تاييد اهميت حضور و راي مردم ميتوان اشاره كرد اما به باور من مهمترين آنها دو روز پيش از انتخابات 92 بيان شد. جايي گفتند: «من توصیه اوّل و اهمّم حضور در پای صندوقهای رأی است؛ این از همه چیز مهمتر است برای کشور. ممکن است بعضیها حالا به هر دلیلی نخواهند از نظام جمهوری اسلامی حمایت
بکنند امّا از کشورشان که میخواهند حمایت کنند، آنها هم باید بیایند پای صندوق رأی. همه باید بیایند.» (22/3/92)
كنار هم گذاشتن دو نوع نگاه و در ظرف زماني فعلي كه رهبري به آن اشاره كردند، تفاوت ميان آنها را آشكار و اهميت آن را برملا مي كند.
يك سو آنهايي قراردارند كه شكل نظام را «حكومتي» ميخواهند. به طوري كه اگر «حاكم» و «ولي فقيه» تمايل داشت از اساس آن را مورد تغيير قرار داده و حتي رجوع به آراي مردم را تعطيل كند. در طرف ديگر نگاهي قرار دارد كه حتي راي آنها كه به «نظام هم اعتقاد ندارند» را هم «مهم» مي شمارد. تفاوت اين دو نگاه بسيار عميق و در شرايط فعلي گوياي حقايق بسياري است.
داوود حشمتي/ روزنامه نگار
آخه کم و زیادش رو دلمون مونده اینو بچاپ پارسینه