یک فعال حزباللهی: رابطهٔ فعال دولت مصر با ایران رخ نخواهد داد
ایسنا نوشت:
محمدصادق کوشکی در گفتوگو با خبرنگار سرویس بیداری اسلامی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت: تا زمانی که شورای انتقالی نظامی در مصر قدرت را کاملا تسلیم دولت جدید نکند و پارلمان مجددا احیا نشود، نمیتوان از هیچ تغییری در مصر سخن گفت و بحث انتقال قدرت به شدت در پرده ابهام است.
وی افزود: طبیعتا این توقع که اسلامگرایان حاکم در مصر بتوانند با یک شیب سریع تغییرات جدی را در سیاست خارجی مصر انجام دهند، انتظار منطقی نیست؛ زیرا مصر کشوری است که در طول نیم قرن گذشته کاملا در زمین طرفهای غربی بازی کرده است. اگر از مقطع روی کار آمدن انور سادات بررسی کنیم تا زمان حکومت حسنی مبارک در فاصله زمانی ۴۰ ساله، مصر در زمین غرب بازی کرده و کشور شاخصی در اجرای منویات آمریکا و غربیها در منطقه شمال آفریقا و غرب آسیا، جهان عرب و جهان اسلام بوده است.
کوشکی ادامه داد: اینکه مصر به صورت دفعی و ناگهانی سیاستهای خود را تغییر دهد غیرممکن است. باید زمان به این تغییرات داد، اما باید در نظر گرفت دیگر مانند گذشته مصر نمیتواند با رژیم صهیونیستی همکاری است، این مسالهای قطعی است اما در عین حال نمیتوان انتظار داشت روابط به سرعت قطع شود و با رژیم صهیونیستی حالتی خصمانه پیدا کند، احتمال ضعیفی دارد. این استاد دانشگاه با بیان اینکه لغو پیمان کمپ دیوید احتمال ضعیف دارد، اضافه کرد: مصر مشکلات اقتصادی عدیدهای دارد و نمیتواند روابط خود را با غرب به سرعت تغییر دهد؛ زیرا بنیانهای اقتصاد بیمار مصر بر رابطه با اروپا و آمریکا استوار شده است و اگر بخواهد محمد مرسی به زندگی مردم سامان دهد نمیتواند یک باره بنیانهای اقتصادی را تخریب کند. بخش زیادی از درآمد مصر به دلیل صنعت توریسم است که بر اساس جلب توریستهای اروپایی و آمریکایی بنیانگذاری شده است. اگر مصر بخواهد روابطش را با غرب تیره کند درآمد جدی مصر زیر سوال میرود. تا زمانی که مصر برای این موضوع جایگزینی نیافته است این احتمال که دولت مرسی بخواهد روابطش را با غرب به صورت جدی تیره کند، بسیار ضعیف است.
وی تصریح کرد: اگر قرار باشد در سیاست خارجی مصر تغییری ایجاد شود، با شیبی ملایم، آرام و تدریجی خواهد بود و اتفاق ناگهانی رخ نخواهد داد.
کوشکی در مورد آینده روابط ایران و مصر درباره مساله فلسطین گفت: بدون تردید زمینههای مشترکی بین ایران و مصر وجود دارد اما باید توجه داشت اینکه دولت فعلی مصر بخواهد رابطه فعالی با جمهوری اسلامی داشته باشد رخ نخواهد داد. حداقل در کوتاه مدت شاهد این رابطه خیلی فعال نخواهیم بود. طبیعتا دولت مرسی اگر تشکیل شود و بتواند قدرت را به طور کامل در اختیار بگیرد، روابط حسنهای با حماس به واسطه پیشینهی مشترکی که با این جریان دارد، خواهد داشت اما اینکه به این نتیجه برسیم که مصر تبدیل به حامی مقاومت میشود، احتمال قوی ندارد.
این استاد دانشگاه توضیح داد:به هر حال سیاست خارجی مصر ظرف چهار دهه به سمت حمایت از رژیم صهیونیستی حرکت کرده است. حداقل اراده لازم را در اینکه این سیاست به طور یک باره تغییر کند در اخوان وجود ندارد که بخواهد به سرعت روابط را با رژیم صهیونیستی قطع کند و مقاومت فلسطین را حمایت کند. سیاست مرسی بیشتر مبتنی بر تقویت وجهه فعلی حماس خواهد بود و تلاش خواهد کرد دولت اتحاد ملی فلسطین تشکیل شود و به نوعی طرحی که جناح سازشکار فلسطین به دنبال آن بود که بر اساس آن، دولت در یک سرزمین شکل میگیرد دنبال کند. ظاهرا اخوانالمسلمین با این موضوع بیشتر توافق دارد تا آزادی کل فلسطین.
این کارشناس مسائل سیاسی گفت: نباید توقع داشت از فردای به قدرت رسیدن اسلامگرایان، روابط مصر و ایران حسنه شود زیرا ساختارهای مصر بسیار خاص است و هنوز عوامل حکومت مبارک نفوذ گسترده و فراوانی دارند. به همین دلیل اینکه توقع داشته باشیم دولت اسلامگرایان درهایش را به روی جمهوری اسلامی ایران باز کند و روابط بسیار حسنهای داشته باشد مناسب نیست.
وی افزود: باید منتظر ماند و خودمان نیز تلاش کنیم که در یک دوران گذار، روابطمان را با مصر از آنچه که فعلا وجود دارد بهتر شود و به تدریج به سمت بهبود حرکت کند. ایران در این زمینه هیچ مشکلی ندارد اما طرف مصری هنوز آمادگی لازم را کسب نکرده است و طبیعتا باید منتظر ماند که دولت مرسی بر روی بهرهبرداری از دلارهای نفتی عربستان، روابط حسنهای با این کشور و حتی قطر پیدا کند زیرا به شدت به کمکهای اقتصادی عربستان و قطر نیازمند است.
از موضع گیری های اخیر محمد مرسی در قبال بشار اسد و سوریه کاملا پبداست که او یک مزدور جدید انگلیس و آمریکاست و انتظار حرکت انقلابی از او داشتن خیال خام است. ایران باید هوشیار باشد که این مزوران تحت نام اخوت اسلامی و این جور شعارهای تو خالی جیب ایران را خالی نکنند.