پارسینه- گروه سیاسی: نزدیک شدن به یازدهمین قدم نظام جمهوری اسلامی در میزان قرار دادن رای ملت، سیاسیون را به تکاپوی زودهنگام انتخاباتی انداخته است و اظهارنظرها و تیترهای زیادی حول این محور مخابره می شود. احتمالا به خاطر دارید که وقتی به هر انتخاباتی نزدیک می شویم، گزارشگران تلویزیونی میکروفون های خود را جلوی روی مردم می گیرند و می گویند به نظر شما رئیس جمهور خوب چه کسی است؟ معمولا جواب هایی هم که از طرف مردم داده می شود یا بسیار کلی است و یا بسیار جزئی. در حالی که و اشکافی این سوال ما را به نتایج مهمی خواهد رساند.
با فاصله ای که امروز از انتخابات 92 داریم، رسانه ها باید بیشتر روی همین ویژگی ها و تببین جزئی تر خصوصیات یک رئیس جمهور تاکید کنند تا مطرح کردن نام و نام خانوادگی یک رئیس جمهور. این کار می تواند افق های روشن تری را برای انتخاب مردم ایجاد کند تا بر اساس آن روی برگه رای خود نامی را ثبت کنند.
با این رویکرد از حجت الاسلام سیدرضا اکرمی عضو جامعه روحانیت مبارز، درباره ویژگی هایی الزامی رئیس جمهور اینده سوال کردیم.
با سوالی شروع می کنیم که شاید کلی و کلیشه ای باشد اما پاسخ آن اگر درست داده شود راهگشای بسیاری از مشکلات مدیریتی کشور ما خواهد شد، رئیس جمهور خوب چه کسی است؟
این سوال مهمی است. اولین و دومین انتخابات نظام جمهوری اسلامی نیست و تا به حال ده دوره انتخابات ریاست جمهوری را پشت سر گذاشته ایم که این نشان دهنده تجربه ما در این عرصه است. چه از حیث شرکت و حضور مردم و چه از حیث نامزدهایی که برای رقابت می آیند. مشخصا باید اشاره کرد کسانی که می خواهند قدم به میدان ریاست جمهوری بگذارند باید سابقه روشنی داشته باشند. البته از نظر قانون اساسی شرایطی برای رئیس جمهور شدن در نظر گرفته شده که باید افراد را با آن سنجید. پس این مقوله امر بین و روشنی است.
برخی آن موارد اشاره شده در قانون برای نامزد شدن در انتخابات ریاست جمهوری را حداقلی می دانند و می گویند باید رئیس جمهور توانایی های بالاتری داشته باشد.
مشخص است که این شرایط ویژه نامزد شدن است. حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری هم بارها تاکید کرده اند که باید روند قانونی رئیس جمهور شدن این است که مشروعیتش را از شورای نگهبان بگیرد و مقبولیتش را از مردم. یعنی آن ویژگی های خاص و حداکثری در اینجا نمایان می شود.
شاید قانون این اجازه را داده تا هر کسی بتواند برای نامزدی انتخابات ثبت نام کند ولی قرار نیست هر کسی بتواند رئیس جمهور شود. اشاره به مشروعیت و مقبولیت کردم که امر بسیار مهمی است. این دو مورد هم به این راحتی بدست نمی آید. در این ساختار نمی شود یک آدم ناشناخته و آزمون پس نداده ناگهان پیدا شده و بشود رئیس جمهور. کسی می تواند در این روند موفق عمل کند که کارنامه قابل قبولی داشته باشد. این منطقی نیست که مردم سراغ کسی بروند که نه می دانند کیست و نه اینکه چه توانی دارد.
با این اوصاف به نظر شما انتظاری که از رئیس جمهور یازدهم در ذهن مردم وجود دارد، با دوره های دیگر متفاوت نیست؟
هر دوره ای اقتضائات خاص خود را دارد. الان دغدغه اقتصادی بسیار پررنگ شده و مردم بسیار به آن اهمیت می دهند. بالطبع از آن طرف روی رای و نظرشان تاثیر می گذارد. پس وضعیت این را می طلبد کسی که به قوه مجریه می آید، علاوه بر وظایف مشخصی که برای او در قانون تعیین شده به شرایط اقتصادی مملکت نگاه ویژه ای داشته باشد.
ما تحت فشار سنگین تحریم های غربی هستیم و درآمدهای نفتی محدودتر از قبل شده است. در این شرایط باید بسیار دقیق عمل شود تا لطمه کمتری به مردم بخورد. هر چند از همان ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی هجمه های این چنینی به نظام اسلامی وجود داشت ولی در حال حاضر به اوج خود رسیده است. بدون برنامه عمل کردن در این شرایط حساس کنونی خطرناک است.
پس باید از همه نامزدها یک برنامه روشن برای شرایط اقتصاد تحریمی خواست؟
بله. باید برنامه مشخصی وجود داشته باشد که همه با علم و آگاهی به افراد رای دهند. از طرفی باید به این نکته اشاره کنم که هر نامزد ریاست جمهوری باید تکلیف خود را با برنامه های اقتصادی دولت دکتر احمدی نژاد مشخص کند. یعنی مردم بدانند که چه طرحی به روند خود ادامه می دهد و چه چیزی متوقف می شود.
به عنوان مثال باید نظرش در مورد هدفمندی یارانه ها مشخص باشد. البته برخی تصور نکنند که قرار است بیایند و انقلابی در کشور به پا کنند. نخیر این گونه نیست، انقلاب قبلا اتفاق افتاده و سیاست ها و راه مشخص است. باید رئیس جمهور این راه را ببپیماید و با کمترین تنش و زیان کار کشور را پیش برد. یک مدیر و مدبر می تواند این کار را به درستی انجام دهد. مدیر و مدبر بودن شاید خیلی کلی باشد ولی ویژگی درستی است که می توان برای یک رئیس جمهور برشمرد. من شنیده ام که مثلا برخی می گویند نامزدهای ریاست جمهوری حتما باید در سطوح کلان مدیریت کرده باشند و گرنه رد شوند. این شرط خوبی نیست و نمی توان سطح تعیین کرد. هر مدیر موفقی هر جا که باشد می تواند خودش را نشان دهد. مهم عملکرد است نه سطح سمت.
درباره کیفیت و چگونگی برگزاری انتخابات نیز حرف هایی مطرح می شود، نظر شما در این باره چیست؟
اشاره کردم اولین باری نیست که در این نظام انتخابات برگزار می شود، ما این همه انتخابات داشتیم و نظام کم تجربه ای در برگزاری انتخابات نیستیم که ترسی داشته باشیم. البته مباحثی درباره برگزاری آزادانه انتخابات مطرح شده که واکنش هایی را در بر داشت. مشخص است که انتخابات بدون ازادی معنایی ندارد.
برخی تاکید می کنند انتخابات آزاد باشد مردمی باشد سالم باشد. خود این حرف ها اشکال ندارد ولی گویا تکرار آن می تواند شائبه ایجاد کند. همان طور که مقام معظم رهبری اشاره کردند و هشدار دادند که دشمن از این بحث ها سوء استفاده می کند. البته در این مباحث باید حواسمان باشد که هر سیاستمداری که حرف می زند، نباید حرف او را به عنوان یک قطعه بریده شده دید و باید کلیت حرف او را سنجید.
شاید یک نفر بگوید رئیس جمهور باید مستقل باشد، ما مفهوم را نگاه کنیم چیز اشتباهی نیست ولی اگر بخواهیم با دید دیگری نگاه کنیم می گوییم پس رئیس جمهورهای قبلی مستقل نبودند. این ها مباحث چندوجهی است که همه آن را فهمیدند. مردم منظور و مقصودها را می فهمند و باز هم اشاره می کنم که اولین بار نیست که می خواهند رای بدهند، پس می دانند باید چه بکنند.
و باید از کاندیداهای انتخابات 1392 ریاست جمهوری سوال شود که آیا مستمری حقوق رزمنده های جبهه و جنگ و جانبازان زیر 25٪ را پرداخت می کند یا نه ؟!
اگر در ماه اول ریاست جمهور شدن خودش پرداخت می کند که مشکل حل است و به همه خانواده شهید و جانبازان و رزمنده ها مستمری حقوق و خانه و درمان و دیگر امکانات رفاهی را می دهد و متعهد می شود ؟!
و اگر پرداخت نمی کند . دلیل مخالفت خودش با رزمنده ها و خانواده شهید و جانبازان را کامل و واضع توضیح دهد ؟!
و چون هنوز رئیس جمهور نشده و مسئولیتی ندارد براحتی می تواند تصمیم بگیرد که توضیح دهد و نظر خودش را بیان کند ؟!
و این سوال را باید از همین امروز و همه وقت و همه جا و تکراری از کاندیداهای ریاست جمهوری سال 1392 پرسید و جواب گرفت .
بعدا میگویم ؟ مجلس باید تصمیم بگیرد ؟ لایحه می دهم ؟ و اصلاحیه می دهم ( که رزمنده ها و جانبازان زیر 25٪در آن جایی ندارند ) ؟و غیره و غیره و غیره ... یعنی که می خواهد طفره برود ؟! و طفره رفتن یعنی اینکه مخالف پرداخت است ؟!
بنابراین 1- از دولت فعلی باید اقدام کنیم و بخواهیم که کل حقوق رزمنده ها را پرداخت کند .
2- باید از همین امروز و هر روز و همه وقت و همه جا از کسانی که قصد کاندید شدن در انتخابات ریاست جمهوری آینده را دارند این سوال را که (که آیا مستمری حقوق رزمنده های جبهه و جنگ و جانبازان زیر 25٪ را پرداخت می کند یا نه ؟! ) پرسید و جواب صریح و منطقی گرفت . و یک نفر بعنوان خبرنگار فقط کارش پرسیدن و انتشار همین سوال رسیدگی به رزمنده ها باشد و لاغیر و لاغیر .
موفق باشید . سلام بر مهدی (عج)