گوناگون

پراستناد‌ترین منابع ویکی‌پدیا کدامند؟

پارسینه: واژه‌هایی که کسی نمی‌خواهد هرگز در دانشنامه ویکی‌پدیا آنها را مشاهده کند این دو هستند: نیاز به استناد. چرا؟ زیرا ویکی‌پدیا،‌ پنجمین وب‌سایت محبوب جهان به گفته خودش، مصون از خطا نیست.

براساس گزارش ساینس الرت، ویکی‌پدیا منبعی عالی برای دانشی تقریبا بی‌انت‌ها است، اما این دانش کاملا معتبر و قابل استناد نیست زیرا ویکی‌پدیا یک سکوی باز است و افراد مختلفی توانایی ویرایش اطلاعات آن را دارند، از این رو است که کسی هرگز دوست ندارد عبارت نیاز به استناد را در آن ببیند، زیرا معنی این عبارت آن است که مطلب چندان معتبر نیست

هربار دیدن این عبارت در برابر مطالب مختلف این سایت باعث می‌شود اطمینان به منابع این دانشنامه آنلاین دشوارتر شود. از این رو محققان بنیاد ویکی‌مدیا به تازگی با غربال کردن تمامی ۲۹۷ نسخه ویکی‌پدیا که به زبان‌های مختلف منتشر شده‌اند، مجموعه داده‌هایی از تمامی استناد‌های آکادمیک از سرتاسر ویکی‌پدیا گردآوری کرده‌اند.

هریک از استناد‌های معتبر در این تحقیق باید از شناسه پژوهش‌محوری برخوردار می‌بود: شناسه‌هایی مانند شماره استاندارد بین‌المللی کتاب، شابک، نشانگر دیجیتالی مقاله‌های علمی، شناسه پاپ‌مد مربوط به مقاله‌های زیست پزشکی و یا شناسه آرخیو مربوط به پژوهش‌های چاپ نشده. این به آن معنی است که در این تحقیق، استناد‌های ویکی‌پدیا شامل صفحات عادی وب، روزنامه یا مقاله‌های مجلات یا دیگر انواع محتوا نبوده‌است.

تحت این شرایط پراستناد‌ترین منابع در سرتاسر ویکی‌پدیا که تقریبا ۱۵.۷ میلیون بار به آن‌ها استناد شده‌است، منابعی که برای اعتبار بخشی به اطلاعات این دانشنامه از اطلاعات آن‌ها استفاده شده‌است، از این قرارند:

۱- نسخه به روز رسانی شده از اطلس جهانی سامانهٔ طبقه‌بندی اقلیمی کوپن-گایگر، ۲۸۳۰۳۴۱ بار استناد.

۲- پیش‌بینی ویژگی‌های آب‌گریز مولکول‌های آب‌گریز کوچک با استفاده از تکنیک تجزیه، ۲۱۳۵۰ بار استناد.

۳- وضعیت، کیفیت و گستردگی پروژه دی‌ان‌ای مکمل موسسه ملی سلامت: مجموعه ژن پستانداران، ۲۰۲۴۷ استناد.

۴- اطلس کهکشان‌های واوکولورس ۱۹۰۶۸ بار استناد.

۵- کاتالوگ عمومی جدید و کامل و کاتالوگ‌های فهرستی سحابی‌ها و خوشه‌های ستاره‌ای نوشته جی. ال. ای. درایر، ۱۹۰۶۰ بار استناد.

۶- کهکشان‌ها و چگونگی رصد آنها، ۱۹۰۵۸ بار استناد.

۷- تاریخچه‌ای مختصر درباره رومانی، ۱۵۵۹۷ بار استناد.

۸- کاتالوگ ماهی‌ها، آکادمی علوم کالیفرنیا، ۱۱۹۸۰ بار استناد.

۹- واژه‌نامه نام ریز سیاره‌ها، ۱۰۶۵۱ بار استناد.

۱۰- ترکیب ملی و مذهبی جمعیت کروواسی، ۱۸۸۰ تا ۱۹۹۱، بر اساس سکونت، ۸۲۳۰ بار استناد.

این ۱۰ مقاله پراستناد‌ترین مقالاتی هستند که ویکی‌پدیا برای اعتبار بخشی به مطالبش از آن‌ها استفاده کرده‌است.
منبع: همشهری

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار