بازخوانی تاریخ: ملكه روشنفكر سوئد و تصميم او به كنارهگيري از پادشاهي
پارسینه: منبع: http://www.iranianshistoryonthisday.com / نوشیروان کیهانیزاده
ملكه كريستينا |
وي كه برجاي پدرش آدولفوس نشسته بود هنوز 25 ساله نشده بود كه تصميم به كناره گيري گرفت. آدولفوس داراي فرزند ذكور نبود . سوئد از دير زمان توسط نخست وزير اداره مي شد و پادشاه نقش عمده نداشت.
كريستينا كه پس از او «چارلز گوستاو» پسر عمويش را برجايش نشانيدند داراي تحصيلات عالي و بانويي روشنفكر بود كه بيشتر وقت خود را صرف بحثهاي علمي و فلسفي مي كرد و « دكارت » فيلسوف بلند آوازه فرانسوي و نويسنده تعريف « جامعه » در جلسات بحث كه وي حضور داشت شركت مي كرد. كريستينا بزرگترين حامي و مشوق « دكارت » بود.
كريستينا در طول سلطنت خود نخست همه املاك موروثي خاندان سلطنت را به دولت واگذار كرد و سپس از دولت خواست كه آنها به مردم بفروشد. وي بيش از پيش اختيارات پادشاه را محدود كرد و كارها را به نخست وزير سپرد.
كريستينا در استعفا نامه اش نوشت كه ذات او با اين همه تشريفات غير لازم سازگار نيست و او نشستن در كتابخانه و خواندن كتاب و گفتگوي با دانشمندان را ترجيح مي دهد.
خدایش بیامرزد، انشاء ا...(واقعا" در حد متعالی انسانیت بوده است)
معروف است که این بانو روزی ده ساعت اسب می تاخت و سوگند خورده بود استکهلم ر که به دلیل سرما و آبگیری به ونیز شمال معروف بود تبدیل به پایتخت فرهنگی اروپا کند. همین بانو بود که با فشار و اصرار، دکارت را به دربار خود کشاند و مجبورش کرد که هفته ای سه روز سر ساعت پنج صبح برایش کلاس فلسفه بگذارد! دکارت چندی بعد دچار ذات الریه شد و مرد و خیلی ها این بانو را مسوول مرگ او دانسته اند.