سعید توکل : میخواهیم یک موزه دیداری و شنیداری از رادیوییها داشته باشیم
پارسینه: تهیهکننده برنامه «پرنیان صدا» این برنامه را کادوی تولد تلویزیون برای ۸۰سالگی رادیو دانست.
«پرنیان صدا» برنامهای با محوریت رادیو است که شامگاه جمعهها روی آنتن شبکه پنج سیما میرود. «پرنیان صدا» یک موزه دیداری و شنیداری از صداهای ماندگار رادیو است که در مقابل دیدگان مردم قرار میگیرد. این برنامه برای علاقهمندان رادیو فرصتی برای مرور خاطرات شیرین از رادیو است و نسل جوان را نیز با پیشکسوتان این رسانه خاطرهساز آشنا میکند.
سعید توکل، سردبیری و تهیهکنندگی برنامه خاطرهانگیز «صبح جمعه با شما» را به عهده داشت که در سالهای دهه شصت و هفتاد از پرطرفدارترین برنامههای رادیو بود. برنامهای که بعدها با عنوان «جمعه ایرانی» تولید و پخش شد. این دو برنامه شاهد حضور جمع زیادی از هنرمندان کاربلد و خاطرهساز رادیو بود که از آن جمله میتوان به زندهیادان منوچهر نوذری، فرهنگ مهرپرور، مهین دیهیم، عزتالله مقبلی، مهدی کاشانیان، کنعان کیانی، مرتضی احمدی، حسین عرفانی، رضا عبدی، مهین بزرگی و چهرههایی همچون عباس محبی، منوچهر آذری، داود منفرد، مهران امامیه، امیرحسین مدرس و ... اشاره کرد.
به بهانه پخش برنامه «پرنیان صدا» با این تهیهکننده پیشکسوت به گفتوگو پرداختهایم که مشروح آن را از نظر میگذرانید؛
هدیه تولد سیما برای ۸۰سالگی صدا
ایده اولیه «پرنیان صدا» چطور شکل گرفت؟
توکل: من ورودی سال ۵۶ رشته کارگردانی تلویزیونی در مدرسه عالی تلویزیون و سینما هستم اما ابر و باد و مه و خورشید و فلک در کار شدند تا به سمت رادیو کشیده شوم. در نیمه دهه شصت در کنار آقای احمد شیشهگران «برنامه صبح جمعه با شما» را تهیه میکردیم سالها مهمان خانه ایرانیان بود و با استقبال زیادی هم مواجه شد.
پس از توقف پخش«برنامه صبح جمعه با شما» در اواخر دهه هفتاد، برای برنامه «جمعه ایرانی» در کنار هنرمندان پیشکسوت و طناز گروهی از جوانان خوشقریحه و علاقهمند به رادیو را برای حضور در این برنامه دعوت کردم.«جمعه ایرانی» از سال ۸۲ تا ۹۴ برای ۱۳ سال هر جمعه و در مناسبتهایی همچون نوروز و اعیاد ملی و مذهبی پخش می شد.
از بدو تأسیس رادیو در چهارم اردیبهشت ۱۳۱۹ چهرههای فراموشنشدنی بسیاری برای آن زحمت کشیدهاند که عدهای از آنها در قید حیات نیستند، شاید دیگر کمتر صدا و چهرهای از آنها به یادگار مانده باشد. این موضوع بر دوش ما سنگینی میکرد. سال گذشته همزمان با هشتاد سالگی رادیو، به این فکر افتادیم که یک موزه دیداری و شنیداری از این پیشکسوتان رادیو را در مقابل دیدگان مردم قرار دهیم که هم برای کسانی که خاطره دارند، مرور خاطرات شود و هم نسل جوان با آن چهرهها آشنا شوند.
همان زمان که ایده اصلی «پرنیان صدا» در رادیو شکل گرفت، از طریق کارافزار «ایران صدا» بخشهایی از برنامه که در استودیو بود را نیز پخش میکردیم. منتهی آن برنامه متوقف شد. پس از آن چهار ماه وقفه افتاد و مدیریتها تغییر کردند. من نیز دچار کسالت شدم که پس از آن با انجام کار موافقت شد.
تمایل داشتم این برنامه از شبکه تلویزیونی پخش شود، خوشبختانه با هماهنگی آقایان بخشیزاده، معاون صدای رسانه ملی و سعید اشناب مدیر شبکه پنج سیما، میسر شد. برای این برنامه پژوهش بسیاری انجام شد. اواخر زمستان سال گذشته کار جدیتر شد و شروع به تصویریابی کردیم و برای اینکه برنامه علاوه بر شنیداری، دیداری هم باشد، طراحیهای خاصی انجام شد و از گروههای استارتآپ گرافیکی استفاده کردیم. در نهایت «پرنیان صدا ده هفته است که روی آنتن میرود.
«پرنیان صدا» برای چند قسمت تعریف شده؟
توکل: شبکه پنج برای ۲۶ قسمت ۴۰ دقیقهای با تولید «پرنیان صدا» موافقت کرده است. البته این برنامه گنجایش بیشتری برای پخش دارد. اما مسئولان شبکه پنج سیما هم برنامهریزیهای خاص خود دارند و شاید پیشبینی نمیکردند که با اقبال مردمی مواجه شود.
مخاطبان ما سلایق مختلفی دارند، من سعی کردم هم از قطعات موسیقی و آیتمهای جدید و هم از چهرههایی که در گذشته کار کردند استفاده کنم و آنها را در قالب یک مجله تلویزیونی دیدنی روی آنتن بیاورم تا در همین فرصت کوتاه ۲۶ برنامهای، تا جایی که در توان است حق مطلب ادا شود. در تاریخ رسانه این اولین بار است که رادیو و تلویزیون کار مشترکی را انجام میدهند. البته تکبرنامههایی بوده که مثلاً از دو هنرمند دعوت کنند یا از پشت صحنه یک برنامه رادیویی تصویر بگیرند.
خاطرم هست سال ۸۵ در برنامه تلویزیونی «مردم ایران سلام»، جواد آتشافروز یک آیتم محدود رادیویی اجرا میکرد.
توکل: بله، در آن برنامه یک بخش کوتاه رادیویی طراحی شده بود که خاطره برنامه رادیویی «سلام صبح بخیر» را زنده میکرد.
ارسال نظر