فیلمی که اکرانش در سینماهای ایران حیثیتی شد !
در آخرین جلسه شورای صنفی که دوشنبه شب برگزار شد، چنین مصوب شد که اگر جلوی اکران فیلم «برف روی کاجها» گرفته شود، شورای صنفی به هیچ سینمایی حواله ندهد.
با توجه با اینکه از پرده برداشته شدن «قاعده تصادف» در پایان سهشنبه هفته آینده قطعی شده و این فیلم کف فروشش پایین آمده، در فرصت زمان کوتاهی که باقی مانده، امکان جایگزین کردن و ثبت قرارداد فیلمی دیگر به جای «برف روی کاجها» دشوار است. ضمن اینکه شورای صنفی تصمیم دارد پای قراردادی که با تهیهکننده «برف روی کاجها» به ثبت رسانده، بایستد.
«برف روی کاجها» اردیبهشت میآید؟
دو همکاری پیدرپی با اصغر فرهادی به عنوان بازیگر، پیمان معادی را از سطح فیلمنامهنویسی سینمای بدنه که در کارنامهاش فیلمهایی چون «کما» (آرش معیریان)، «شام عروسی» (ابراهیم وحیدزاده) و «کافه ستاره» (سامان مقدم) به چشم میخورد، به جایگاهی ارتقا داد که خیلیها کنجکاو دیدن اولین ساخته بلند سینماییاش بودند.
جالب اینکه انتخاب اولیه بازیگر «درباره الی» و «جدایی نادر از سیمین»، ساخت فیلم «برف روی کاجها» نبود. او میخواست فیلم اکشن «قرقی» را جلوی دوربین ببرد ولی با مخالفت علیرضا سجادپور مدیرکل وقت اداره نظارت و ارزشیابی، تولید «قرقی» منتفی شد و ساخت «برف روی کاجها» در دستور کار پیمان معادی قرار گرفت.
وقتی «جدایی نادر از سیمین» در بیستونهمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و مورد توجه گسترده منتقدان، داوران و تماشاگران قرار گرفت، پیمان معادی هم که در این فیلم، نقشی پر رنگتر از حضورش در فیلم «درباره الی» داشت، بیشتر مورد توجه قرار گرفت. این همان روزهایی بود که معادی در حال کارگردانی «برف روی کاجها» بود. مهناز افشار نیز همزمان با دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن جشنواره، جلوی دوربین محمود کلاری رفته بود.
«برف روی کاجها» به صورت سیاه و سفید فیلمبرداری شد و این کنجکاویها را نسبت به آن افزایش داد.
چند ماه بعد وقتی فیلم آماده نمایش شد اداره نظارت و ارزشیابی اصلاحیهای کوتاه اما کلیدی بر آن وارد کرد. اصلاحیهای که با اعمال آن به نظر میرسید «برف روی کاجها» دیگر مشکلی برای حضور در جشنواره نداشته باشد و چنین نیز شد.
اولین ساخته بلند سینمایی پیمان معادی به فهرست آثار حاضر در بخش مسابقه سینمای ایران سیامین جشنواره فیلم فجر راه یافت. داوران اعتنایی به آن نکردند ولی منتقدان و تماشاگران آن را پسندیدند. در میانههای همین جشنواره بود که بحث پر رنگ شدن مضمون خیانت در فیلمها مطرح شد و با پایان جشنواره سیام، رسانههای اصولگرا پر شد از مطالب انتقادی درباره چند فیلم حاضر در جشنواره و یکی از این فیلمها هم «برف روی کاجها» بود.
با این همه هنوز موضوع جدی به نظر نمیرسید و صحبتها بیشتر بر سر حاشیههای مراسم اختتامیه جشنواره بود.
جایی که پس از جمال ساداتیان تهیهکننده «برف روی کاجها» پیمان معادی برای دریافت سیمرغ بهترین فیلم از نگاه تماشاگران جشنواره روی سن رفت و پیش از گرفتن جایزهاش حرفهایی به جواد شمقدری زد که هیچ کس آن را نشنید ولی چهره گرفته رییس سازمان تازه تأسیس سینمایی کشور نشان میداد که بازیگر فیلمهای فرهادی حرف خوشایندی به کارگردان «توفان شن» نزده است.
معمولاً فیلمهایی که به عنوان فیلم منتخب تماشاگران جشنواره را به دست میآورند، در اکران سرنوشت خوبی پیدا میکنند و با قرار داشتن نام «برف روی کاجها» در فهرست آثار اکران نوروزی به نظر میرسید که با وجود تمام حاشیهها و مخالفتها، قرار است فیلم برگزیده مردم از جشنواره سیام، در اولین فرصت مناسب اکران شود.
چند روز بعد اما، مذاکرات شورای صنفی با جمال ساداتیان به این نتیجه ختم شد که جای «برف روی کاجها» دیگر فیلم پشت خط مانده این تهیهکننده به اکران نوروزی بیاید، به این ترتیب «انتهای خیابان هشتم» جای «برف روی کاجها» را گرفت. چند روز پس از آغاز اکران نوروزی، اعتراضها به نمایش عمومی فیلمهای «خصوصی» (حسین فرحبخش) و «گشت ارشاد» (سعید سهیلی)، کار به جایی رساند که فضای اکران به شدت ملتهب شد و موجودیت سینما زیر سؤال رفت.
در چنین شرایطی طبیعی بود که «برف روی کاجها» با وجود قرار داشتن در فهرست اکران دوم نوروزی نتواند روی پرده بیاید. کمی بعد هم داستان حوزه هنری و فیلمهای تحریمی پیش آمد. حوزه هنری فهرستی از فیلمهایی را ارائه داد که حاضر نبود در سینماهایش اکران کند. فهرستی که در آن نام «برف روی کاجها» هم به چشم میخورد.
به این ترتیب تلاش ساداتیان برای قرار گرفتن فیلمش در اکران دوم عید فطر نیز در نهایت به جایی نرسید.
اسفند پارسال باز هم زمزمه اکران «برف روی کاجها» در اکران نوروزی به گوش رسید ولی در نهایت این اتفاق نیفتاد تا اینکه چند روز پیش شورای صنفی قرارداد اکران این فیلم را با سر گروهی سینما عصر جدید ثبت کرد.
بر اساس این قرارداد، فیلم «برف روی کاجها» باید از چهارشنبه هفته آینده جایگزین «قاعده تصادف» شود.
این در حالی است که سازمان سینمایی موافق اکران این فیلم نیست و ظاهراً فشارهایی هم به شورای صنفی وارد شده بود که خبر ثبت قرارداد «برف روی کاجها» را تکذیب کند! اتفاقی که با مقاومت شورای صنفی در برابر خواسته ارشاد رخ نداد.
نزدیک شدن به ایام برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و حساسیتهای خاص این رخداد، یکی از دلایلی است که برای تعویق اکران «برف روی کاجها» مطرح شده است.
گفته میشود ترس از مورد انتقاد واقع شدن سیاستهای فرهنگی دولت از سوی منتقدان احمدینژاد باعث شده تا ارشاد مایل به اکران فیلمهای پر حاشیه در این ایام نباشد. به این ترتیب شاید «برف روی کاجها» اردیبهشت 92 هم به سینماها نیاید تا فیلم منتخب مردم و منتقدان همچنان سرنوشت مبهمی برای اکران عمومی داشته باشد.
جمال ساداتیان: منتظر تحقق وعده وزیر هستیم
روز دوشنبه وزیر فرهنگ و ارشاد در جمع خبرنگاران اظهار امیدواری کرد فیلم «برف روی کاجها» در صورت اعمال اصلاحیه به اکران عمومی درآید و در این صورت مشکلی برای نمایش نخواهد داشت.
در همین زمینه سید جمال ساداتیان نیز گفت: ما تمام مواردی را که رسماً وزارت ارشاد به ما اعلام کرد براساس خواست وزارت ارشاد اصلاح کردیم. به عقیده ما طبعاً رسیدگی وزارت ارشاد است و ما طبق فرامین مسؤولان وزارت ارشاد موضوعات را با توضیحات حل و فصل کردیم. تمام نکات دستوری را اصلاح کردیم.
وی افزود: همان طور که آقای وزیر فرمودند با اعمال اصلاحیه مشکلی برای اکران نداریم و منتظر نمایش فیلم هستیم. طبق قول و قرارها قرار بود اکران دوم نوروز بعد از قاعده تصادف باشیم و بنا داریم از 4 اردیبهشت فیلم «برف روی کاجها» را اکران کنیم. فعلاً منتظر صدور حواله پزیتیو هستیم.
ساداتیان همچنین در مورد میزان استقبال مخاطب از این فیلم گفت: روز دوشنبه در سینما قلهک با منتقدان و اصحاب رسانه به اتفاق مردم فیلم را دوباره دیدیم و واکنشها بسیار واکنشهای خوبی بود. احساس میکنم از آنجایی که این فیلم با اقبال بالای مخاطب مواجه میشود تا به اکنون با این میزان حاشیه مواجه بوده.
او افزود: فیلم «برف روی کاجها» در جشنواره سیام به عنوان منتخب مردم برگزیده شد این یعنی طیف گسترده مردم با این فیلم ارتباط برقرار کردند. همچنین سال گذشته در جشن انجمن منتقدان فیلم «برف روی کاجها» بهترین فیلم از نگاه منتقدان شد.
این نشان میدهد که این فیلم با طیفهای مختلف مخاطب ارتباط برقرار میکند. البته این مسئله منوط به این است که طبق قول و قرارها سال 92 سال آرامش برای سینما باشد و ما دیگر شاهد بروز تنش در سینما نباشیم.
ساداتیان گفت: آرزو میکنم فیلم «برف روی کاجها» از حقوق اجتماعی اکران برخوردار شود. سینماهایی را که باید در اختیار داشته باشیم دست یاری به سمت صدا و سیما دراز میکنیم تا در زمینه اطلاعرسانی به ما کمک کنند، اما در هر صورت امیدواریم وعده و وعیدها برای اکران فیلم «برف روی کاجها» در زمان خود محقق شود.
برف روی کاج ها هفته آینده اکران می شود
سخنگوی شورای صنفی نمایش فیلم گفت: قرارداد اکران فیلم سینمایی برف روی کاج ها در گروه سینمایی عصر جدید منعقد شده و این اثر هفته آینده به نمایش می رسد.
حبیب کاوش در گفت وگو با ایرنا با اشاره به حواشی ایجاد شده برای اکران برف روی کاج ها گفت: این اثر سینمایی برای اکران عمومی قرارداد دارد و نمی توان مانع از نمایش عمومی آن شد. وی با بیان آنکه برف روی کاج ها هفته آینده اکران می شود، ابراز امیدواری کرد که این فیلم نمایش عمومی مناسبی داشته باشد. سخنگوی شورای صنفی نمایش فیلم همچنین تاکید کرد که برف روی کاج ها برای اکران در گروه سینمایی عصر جدید مشکلی ندارد.
طی روزهای اخیر اخباری مبنی بر اعمال اصلاحات مجدد به فیلم سینمایی برف روی کاج ها منتشر شد. در عین حال سیدجمال ساداتیان تهیه کننده برف روی کاج ها ابراز امیدواری کرد که این فیلم که قرارداد نمایش عمومی آن در گروه عصر جدید به ثبت رسیده بزودی به اکران برسد.
فیلم سینمایی برف روی کاج ها از جمله آثار سینمایی تحریمی حوزه هنری محسوب می شود که اجازه اکران در سینماهای این نهاد را نیافته است. دست اندرکاران حوزه هنری تاکنون از اکران فیلم ها گشت ارشاد، من مادر هستم، خصوصی، خوابم میاد، پذیرایی ساده و بی خود و بی جهت در سینماهای تابع این مجموعه جلوگیری کرده اند.
فیلم سینمایی پل چوبی به کارگردانی مهدی کرم پور نیز از دیگر فیلم های تحریمی حوزه هنری است که در نوبت اکران قرار دارد. به باور کارشناسان، رفتارهای فراقانونی حوزه هنری در قبال سینما در سال 91، آسیب هایی جدی به اقتصاد این هنر وارد کرد.
در عین حال فروش خوب فیلم های تحریمی حوزه نشان داد که مخاطبان، فارغ از نگاه سلیقه ای دست اندرکاران حوزه هنری، آثار مورد نظر خود را انتخاب و به تماشای آنها خواهند نشست.
منبع:بانی فیلم
ارسال نظر