آکادمی پرسپولیس؛ از رویا تا واقعیت
پارسینه: خبرگزاری دانشجویان ایران پس از بررسی آکادمی فوتبال باشگاههای فولاد، راه آهن و استقلال این بار به سراغ آکادمی پرسپولیس رفته؛ جایی که به خاطر بزرگی اسمش باید از اصلیترین تولیدکنندههای بازیکن در فوتبال ایران باشد.
وقتی در فوتبال ایران از تیمهای پایه و آکادمی صحبت میشود نخستین چیزی که به ذهن میرسد حرفهای عمل نشده است. چند سال است که میگوئیم فوتبالمان از پایه ضعیف است، باید فکری به حال نسلهای آینده بکنیم، باید برای آکادمیک کردن فوتبال و تحویل استعدادهای جدید به تیم ملی نوع نگاهمان را عوض کنیم و بیشتر از بزرگسالان در بخش پایه سرمایهگذاری کنیم اما کیست که این واقعیت را قبول نداشته باشد که در چند سال اخیر کاری که نمودش در فوتبال دیده شود در بخش پایه انجام نشده است.
بعد از فولاد خوزستان، راه آهن و استقلال سراغ آکادمی نوپای پرسپولیس رفتیم؛ آکادمیای که چند ماهی میشود مجوز رسمی تاسیسش را از فدراسیون گرفته و کارش را آغاز کرده است. شاید وقتی به آکادمی یک باشگاه فکر میکنیم یاد لاماسیا (آکادمی بارسلونا) و لافابریکا (آکادمی رئال مادرید) بیفتیم اما در ایران هنوز خیلی راه مانده تا باشگاهی بتواند در این سطح بازیکنان را از سنین پایین پرورش داده و به ردههای بالاتر بیاورد. وین رونی، تئو والکات، عدنان یانوزای، لیونل مسی، نیمار و... همه از ۱۸سالگی ستاره شدند اما کدام تیم لیگ برتری ماست که به بازیکن ۱۷-۱۸ ساله خود بها دهد؟
با وجود همه این مسائل، پرسپولیس به همراه محمد رویانیان که از همان ابتدای حضورش در فوتبال از نگاه نتیجهگرای مدیران انتقاد میکرد و سعی دارد کارهای ماندگار انجام دهد ریسک کار کردن در بخش پایه را پذیرفته و نزدیک به یک سال و نیم است که با جدیت اما آرام آرام در این زمینه فعالیت میکند. رویانیان و تیمش مسیر سختی را شروع کردهاند. کار کردن در بخش پایه آن هم برای تیم پرطرفداری چون پرسپولیس و به ویژه بعد از چند سال جام نگرفتن، بدون شک تا سالها با سختی همراه است و باید دید مجموعه آکادمی پرسپولیس میتواند در این زمینه در فوتبال ایران پیشرو باشد؟
این گزارش قرار نیست از اقدامات سرخها در فوتبال پایه تعریف و تمجید کند چرا که خودشان هم اعتقاد دارند هنوز اول راه هستند و به قول رویانیان تازه به نقطه صفر رسیدهاند. اما میتواند تلنگری باشد بر همه مدیران و تصمیمگیران فوتبال ما که واقعا برای یک بار هم که شده توجهمان به این بخش از حد حرف فراتر رود و به معنی واقعی «عملی» شود.
چیزی که واضح است پرسپولیس با توپ پر وارد این میدان شده است. برنامهها و اقدامات مجموعه آکادمی نشان میدهد مدیران سرخ برای این کار آستینها را بالا زدهاند و چشمشان فقط نوک بینیشان را نمیبیند. ایجاد مدارس فوتبال متعدد در سراسر کشور و نمایندگیهایی که رابط پرسپولیس با استانهای مختلف هستند کار باشگاه را در بخش پایه راحتتر کرده است.
** تازه در نقطه صفر هستیم
وقتی با رویانیان همکلام میشویم هنوز بر این تاکید دارد که در بخش پایه پرسپولیس تازه به نقطه صفر رسیده است: آکادمی پرسپولیس همانند یک باشگاه است که به یک رشته بسنده نکرده و فعلا کار خود را به صورت پایلوت در فوتبال آغاز کرده است. در آینده نیز سایر رشتهها به آکادمی اضافه خواهند شد. مجوز آکادمی را در صورت داشتن مجموعهای از امکانات مثل زمین چمن، سالن بدنسازی، استخر و... به یک باشگاه میدهند. ما برنامهای ۵ مرحلهای برای آکادمی داشتیم. نقطه ابتدای ما گرفتن مجوز آکادمی بود که خوشبختانه چند ماه پیش آن را دریافت کردیم. برای اینکه یک شبکه فوتبال پایه در کشور ایجاد کنیم لازم بود که در تمام نقاط کشور یک مرکز داشته باشیم. با توجه به تجربهای هم که در این زمینه داشتیم دیدیم بهترین پایگاه در هر شهر همان مدارس فوتبال هستند. این در حالی بود که تا قبل از این چندین سال مدرسههای فوتبال به صورت فصلی اقدام به جذب استعدادها میکردند اما این کار موقتی بود و نطارت خاصی هم روی ان وجود نداشت. ما آمدهایم در کل کشور از طریق نمایندگیها و مدارس فوتبال خود یک شبکه اجتماعی بزرگ ایجاد کردهایم که در آن از نظم و تحصیلات گرفته تا اخلاق، همه چیز از یک الگوی واحد پیروی میکند. برای نحوه برخورد بازیکن با مربی و بالعکس، احترام به پیشکسوت و... پایه و اساس نوشتیم و آن را به همه نمایندگیها به ویژه در سفرهایی که میرویم تاکید میکنیم. وقتی اینطور باشد خانوادهها حس نمیکنند که فرزندشان به مدرسه فوتبال آقای ایکس رفته بلکه میدانند به مدرسه پرسپولیس آمده است. حالا ما میخواهیم بین تیمهای پایه پرسپولیس در کل کشور لیگ برگزار کنیم. بیش از ۳۰۰-۲۰۰ بازی انجام میشود و از دل این بازیها مربیان و کارشناسان میتوانند استعدادهای برتر را ببینند و به تیمهای اصلی در تهران بیاورند.
** 1000 مدرسه فوتبال در سراسر کشور، هدف ماست
او مدارس فوتبال را نبض آکادمی پرسپولیس میداند و اضافه میکند: ما به همه مجوز مدرسه فوتبال پرسپولیس را نمیدهیم. تنها کسانی میتوانند مجوز بگیرند که بتوانند مدارج و مدارک مورد نظر فدراسیون فوتبال را دریافت کنند. الان نزدیک به ۷۰ مدرسه فوتبال داریم و تقریبا ۱۰۰ درخواست برای تاسیس مدرسه فوتبال جدید هم به دستمان رسیده است. ۶ نقطه کشور درخواست ایجاد آکادمی دارند. بیشتر از ۱۳۰۰۰ هنرآموز هم در مدارس فوتبال مختلف پرسپولیس در کشور داریم. چه کسی به ذهنش میرسید چنین کاری انجام دهد؟ 6-7 ماه است که این کار را شروع کردهایم و از آن هم جواب گرفتیم. مگر نمیگفتیم بخش خصوصی باید وارد ورزش شود؟ خوب ما بدون اینکه چیزی دریافت کنیم این همه آدم از بخش خصوصی را با همکاری نام و برند پرسپولیس در کار دخیل کردهایم. بخش خصوصی خودش سرمایهگذاری میکند و خودش بهره میبرد.
نکته دیگر اینکه جمع کردن این تعداد بازیکن در فضای ورزشی و دور کردن آنها از مسائل دیگر خروجیهای بسیار خوبی خواهد داشت و نباید از این موضوع غافل شد.
رویانیان میگوید رسیدن به ۱۰۰۰ مدرسه فوتبال سخت است ولی رویایی نیست. او ادامه میدهد: در این سیستم بازیکن بعد از ورود به تیمهای حرفهای هرجا که بازی کند چه لیگ یک باشد چه لیگ دو و چه لیگ برتر، از کانال پرسپولیس میرود و متعلق به پرسپولیس است. تا یکی دو ماه دیگر پورتال ما هم رونمایی میشود تا همه متوجه شوند که ریز کارهای ما در آکادمی چگونه بوده است. تمام جزئیات و سابقه همه بازیکنان مدارس فوتبال و تیمهای پایه پرسپولیس در سراسر کشور روی این سایت قرار میگیرد. ضمن اینکه در خیلی از استانها، مدرسه فوتبالی که مجوز گرفته بهترین مدرسه فوتبال استان بوده است. در اصفهان که اصلا به ما اجازه نمیدادند مدرسه فوتبال داشته باشیم و با کلی خواهش و مذاکره این کار را انجام دادهایم مدرسه فوتبال ما بین مدارس باشگاههای دیگر بهترین شده است. ما این کار را شروع کردهایم اما هنوز نقطه ضعفهای زیادی داریم و باید بیشتر تلاش کنیم. اما کاری کردهایم که بزرگان باشگاه پرسپولیس مجوز آکادمی را از ما بگیرند. هدف نهایی ما داشتن ۱۰۰۰ مدرسه فوتبال در سطح کشور و یک آکادمی توانمند و پربازده است. در حال حاضر در ۲۷ استان مدرسه فوتبال داریم و به امید خدا تا سال بعد در هر ۳۱ مرکز استان کشور مدرسه فوتبال خواهیم داشت و تا آن زمان تعداد کل مدارس فوتبال را هم به ۲۲۰ عدد میرسانیم.
او همچنین میگوید: در قزوین مدرسه فوتبالی داریم که بعد از برگزاری اختتامیه ترم اول مدرسه که با حضور بیش از دو هزار نفر برگزار شد، ۴ تیم در ۴ رده سنی در سطح استان شرکت داده است. در ارومیه هم دو تیم پرسپولیس در استان مقام اول و دوم رو به دست آوردهاند. پرسپولیس قائمشهر را که سالها در لیگ استانی شرکت داشته تحت پوشش مالی و معنوی قرار دادهایم. تیمهای پایهاش بازیکنان خوبی دارند. در چند شهر هم دیگر از جمله مثل زاهدان و ورامین وضعیت به همین صورت است. در کل نزدیک به ۲۰ تیم پایه دررقابتهای استانی داریم.
** استیلی: زیرساختها را درست کردهایم
حمید استیلی دومین نفری است که به سراغش میرویم. او که به یکباره مربیگری را رها کرد و در باشگاه پرسپولیس مشغول به کار شد به انتهای این راه امیدوار است. البته همین حضور به عنوان رئیس آکادمی حاشیههایی هم برایش به همراه داشته اما میگوید اینجا کار دلی میکند: خیلی سخت بود که این کار را شروع کنیم. شاید حضور من باعث شد رویانیان هم برای تاسیس آکادمی ترغیب شود. واقعا چیز کمی نیست. در تیم بزرگی مثل پرسپولیس سالیان سال فقط میگفتند که باید تیم پایه هم داشته باشیم و همه چیز در حد حرف بود. تیمهای پایه قلب یک باشگاه است. اگر نتوانیم خوب این تیمها را سازمان دهی کنیم قلب از کار میایستد.
او میگوید: شاید در رابطه با آکادمی و تیمهای پایه هیچوقت باشگاه پرسپولیس اینقدر مصر نبود. الان یک سال و نیم است که کار خود را شروع کردهایم و زیرساختی برای تیمهای پایه به وجود آوردهایم. مربیان خوبی را جذب کردهایم اما هنوز آن انتظاری که از این تیمها داریم برآورده نشده است. با این حال از آنجا که کارمان فعلا روی درست کردن زیرساختهاست این مساله امری طبیعی است. از نظر زیرساختی ۸۰ درصد کار ما انجام شده است و در کنار آن در حال حاضر نزدیک به ۷۰ مدرسه فوتبال پرسپولیس در سراسر کشور مشغول به کار هستند. این روزها مشغول طراحی یک سایت برای ثبت اطلاعات همه بازیکنان و مربیان این مدرسهها و تمام تیمهای پایه هستیم که کار همه این مدارس بر اساس یک برنامه و متد واحد باشد. الان فوتبال ما هم به این نتیجه رسیده که دیگر خودمان باید بازیکن بسازیم. شاید خیلیها بگویند دیگر استعدادی وجود ندارد اما در کل کشور خیلی استعدادهای زیادی داریم. فقط باید آنها را پیدا کرده و با تمرینهای مشخص آنها را بارور کنیم. این هم وظیفه فدراسیون نیست بلکه کار باشگاه است. از طرفی باشگاه نیاز به ثبات مدیریت دارد و اینکه نگاه و عزمی برای پیش بردن فوتبال پایه
وجود داشته باشد. در فوتبال روز دنیا میگویند که هر باشگاهی باید ۳۰ درصد بودجه خود را به فوتبال پایه اختصاص دهد در حالی که در باشگاههای ما ۵ درصد هم به این بخش تعلق نمیگیرد.
مدیر آکادمی پرسپولیس میگوید: در این یک سال کارهای خوبی انجام دادیم. مجوز آکادمی را که خیلی از باشگاهها ندارند گرفتیم. مرکز سنجش را راهاندازی کردیم. ورزشگاه امام رضا را در اختیار داریم و به دنبال این هستیم که چند زمین ورزشی دیگر هر بگیریم. از آقای قالیباف میخواهیم که در این زمینه به پرسپولیس کمک کند. چند تن از پیشکسوتان پرسپولیس را هم روی کار آوردهایم که واقعا از جان و دل برای این تیمها زحمت میکشند. اگر مربیانی که میآیند در فوتبال پایه کار کنند حقوق و مزایای بالایی نگیرند. بالاخره یک زمان سرخورده و ناامید میشوند و ممکن است دیگر در این قسمت کار نکنند. اما خوشحالم که رویانیان دید روشن و تفکر خوبی نسبت به تیمهای پایه دارد و از هیچ توجهی دریغ نمیکند.
استیلی به حاشیههایی که در این مدت برایش به وجود آمده اشاره میکند و ادامه میدهد: در این دو ساله پیشنهادات زیادی از لیگ برتر داشتم و اینجا بدون هیچ چشمداشتی کار کردهام اما بر این باور هستم که کارهای خیلی خوبی در این مدت در پرسپولیس انجام دادیم. تیم زیر ۱۵ سال را برای نخستین بار به تورنمنتی در مالزی فرستادیم. ۵ مربی را برای آموزش به برزیل اعزام کردیم و دو بازیکن جوان هم از پرسپولیس به لیگ پرتغال رفتند. فقط مشکل ما این است که کمبودهای سخت افزاری داریم و باید آنها را رفع کنیم. زمانی که آکادمی سر و سامانی بگیرد من هم به کار مربیگری در لیگ بازمی گردم. در هر صورت من دوست داشتم در دو حوزه به پرسپولیس خدمت کنم. یکی پیشکسوتان و دیگری هم فوتبال پایه. قرار است باشگاه برای ما ساختمان جدیدی هم بگیرد که به عنوان محلی مجزا برای تیمهای پایه و آکادمی باشد و همه فعالیتهایمان را با نیروهایی جدید در ان انجام دهیم.
استیلی همانند رویانیان به سایتی که قرار است برای تیمهای پایه طراحی شود اشاره میکند: با سیستمی که در سایتمان طراحی میکنیم ثبت نام بازیکنان برای حضور در تیمهای پایه و مدارس فوتبال مکانیزه میشود. دیگر اینطور نیست که هر کس پول بیشتری داشته باشد بتواند با پرداخت یک مبلغ به تیم وارد شود. شاید اگر قدیم هم از ما پول میگرفتند، فوتبالیست نمیشدیم!
موضوعی که استیلی به آن اشاره کرد همیشه یکی از نگرانیهای خانوادهها در فرستادن فرزندانشان به مدارس فوتبال بوده است. سرمربی سابق پرسپولیس درباره این مشکل میگوید: نمیتوانم بگویم که این دلالیها در فوتبال پایه به طور کامل از بین رفته و مطمئنا ریشهکن کردن این موضوع زمان میخواهد. با این حال تاکید مدیرعامل باشگاه این است که در کنار فوتبال مسائل اخلاقی برای ما خیلی مهم است. بازیکن سازی و توجه به اخلاق در ورزش از همان تیمهای پایه شکل میگیرد. همانطور که در زمان خودمان مربیان به اخلاق و رفتار ما خیلی اهمیت میدادند. من همینجا از مربیان پایه میخواهم که در رفتار خود با بازیکنان دقت کنند و راه درست را به آنها نشان دهند. پرورش این بچهها به نوعی عبادت است و اگر معلمان کار خودشان را به درستی انجام دهند حداقل آدمهای خوبی تحویل جامعه دادهاند چرا که قرار نیست همه فوتبالیست شوند.
**
حالا به ورزشگاه امام رضا (ع) وارد شدهایم. زمینی که محل تمرین همه تیمهای پایه پرسپولیس است. اما راهش خیلی نزدیک نیست. کنار اتوبان آزادگان! ورزشگاه اما به نسبت زیباست و در نگاه اول امکانات بدی هم ندارد. به همه جای ورزشگاه سر میزنیم. از خوابگاه بازیکنان شهرستانی گرفته تا سالن بدنسازی، رختکنهای جداگانه برای تیمهای پایه، اتاق پزشکی، اتاق داوران، سالن سنجش آمادگی جسمانی و بخشهای دیگر. چیزی که بیشتر از همه خودنمایی میکند همین سالن سنجش آمادگی جسمانی است که به گفته مسئولان آکادمی برای برخی از دستگاههایش برای نخستین بار به ایران آورده شده است.
اشتهاردی مدیر مجموعه امام رضا (ع) که بخشهای مختلف را به ما نشان میدهد از شرایط مالکیت و دشواری در تمیز نگهداشتن آن میگوید: این ورزشگاه در سال ۸۹ بوسیله شهرداری ساخته شده و برخی امکاناتش واقعا بینظیر است. علاوه بر بر گنجایش ۱۰٬۰۰۰ نفری، امکاناتی مثل دو زمین چمن مصنوعی، پیست دوومیدانی، دوچرخهسواری، صخرهنوردی و فضاهای جانبی موردنیاز از جمله پارکینگ خودرو، پایانه اتوبوسرانی و ایستگاه مترو داریم که البته برخی از آنها غیرقابل استفاده مانده است. از سال قبل این ورزشگاه به پرسپولیس واگذار شده است. اما بزرگی آن و قرار گرفتنش در نزدیکی یک کوره آجرپزی باعث میشود هرروز حجم وسیعی از خاک وارد ورزشگاه شود، تمیز نگهداشتن مجموعه تبدیل به یک کار طاقت فرسا شود.
حضور ما در ورزشگاه با تمرین امیدهای پرسپولیس همراه شده. حمید مطهری که به تازگی هدایت تیم امید سرخها را بر عهده گرفته به همراه بهروز سلطانی در حال تمرین دادن بازیکنان هستند. پیش از صحبت با این دو نفر بازیدی از بخشهای مختلف ورزشگاه داریم. در یکی از خوابگاهها ۵ نوجوان شهرستانی مشغول استراحت هستند اما با روحیهای بالا و شوخیو خندههای خاض خودشان از ما استقبال میکنند. عکسی به یادگار در همان اتاق نه چندان بزرگ کنار هم میگیرند و میگویند که برای راه یافتن به تیم اصلی پرسپولیس آرزوهای زیادی دارند.
**
بهروز سلطانی همکلام بعدی ماست. او خیلی از شرایط راضی نیست: تقریبا سه سال است که در تیمهای پایه پرسپولیس مشغول به کار هستم. ما اگر از این پایهها بتوانیم دو سه بازیکن را به تیم اصلی بفرستیم به اندازهٔ کافی برای باشگاه درآمدزایی میشود. در حال حاضر بازیکنان زیادی در تیمهای لیگ برتری داریم که از تیمهای پایه پرسپولیس بالا آمدهاند؛ مثل روحالله سیفاللهی و سعید قدمی در داماش، فرشاد احمدزاده در تراکتورسازی و.... ما در این فوتبال نیروهای مستعدی داریم اما باید به جایی برسیم که در زمینهٔ تیمهای پایه فقط حرف نزنیم بلکه عمل کنیم. واقعیت این است که من تا الان آکادمیای از پرسپولیس ندیدم. من بهروز سلطانی هستم و از هیچکسی هم نمیترسم. همین الان هم از چند تیم پیشنهاد دارم. مهم نیست حرفهایم به کسی بر بخورد اما تا الان چیز خاصی ندیدهام. با این وجود یکی، دو هفته پیش سردار به ما قولهایی داد و امیدوارم که این قولها عملی شود. ما الان در تیمهای پایه بازیکنانی را داریم که آب برای خوردن ندارند اما در تیم بزرگسالان اگر آب خوردنشان یک درجه سرد و گرم شود مصیبت به پا میشود. به هر حال اینها جوانان کنونی ما هستند و باید در آینده پرچم ایران را بالا ببرند. بازیکن داریم که یک سال و نیم است هیچ پولی نگرفته.
از او میپرسیم میتواند از دل این تیمها دروازهبان ششدانگ به پرسپولیس معرفی کند که جواب میدهد: در تیمهای پایه پرسپولیس دروازهبانهای خوبی داریم که ۶-۵ نفرشان میتوانند در آینده در سطح ملی و لیگ بازی کنند. شما الان نیلسون را ببینید، او در موفقیتهای پرسپولیس خیلی تاثیرگذار است و در کل یک دروازهبان خوب به کل تیم کمک میکند. اما فساد کل این فوتبال را فرا گرفته است. من یک دروازهبان داشتم که الان به یک تیم شهرستانی رفته است. مربی دروازهبانهای آن تیم برادر خودش را آورده و دروازهبان تیم گذاشته است. آخر این یعنی چه؟ واقعا وجود چنین مسائلی جای تاسف دارد. ما در تیمهای پایه پرسپولیس سعی میکنیم حق کسی ضایع نشود.
**
مرتضی فنونیزاده، سرمربی تیم نوجوانان پرسپولیس اما از کلمات دیگری برای توصیف وضعیت آکادمی باشگاه استفاده میکند: من ۶۰ بازی ملی دارم اما ۹-۸ سال است که در بخش پایهها فعالیت میکنم. ما تا همین دو، سه سال پیش زمین تمرین هم نداشتیم اما الان وضعیتمان خیلی بهتر است. فکر میکنم تمام مربیان پایه با من موافق باشند که امکاناتی که الان تحت مدیریت رویانیان به وجود آمده ۴۰-۳۰ درصد نسبت به قبل بهتر است. نوجوانان ما اکثرا بچههای خود تهران هستند و در این شرایط کار کردن با تیم راحتتر است. من باید از باشگاه تشکر کنم که حداقل امکانات را برای تیمهای پایه فراهم کرده است اما ما کمبودهایی هم داریم. یکی از کمبودها وجود پزشک کنار تیم است که اگر خدای نکرده مشکلی برای بازیکنان به وجود آمد بلافاصله کنارش حاضر شود. من و رحیم یوسفی ماموریت داریم که هم به مدارس فوتبال سر بزنیم و هم مراکزی که از باشگاه برای ایجاد مدرسه فوتبال مجوز میگیرند را افتتاح کنیم. به ۸-۷ استان رفتهایم و در تمام آنها به خانوادهها گفتیم
که اگر فرزندتان از لحاظ فنی شرایط خوبی داشت به مرکز انتقال پیدا میکند. در همین راستا تا کنون دو سه نفر به تیمهای پایه پرسپولیس در
تهران آمدهاند. برنامهٔ باشگاه این است که مدارس فوتبال ما فقط کارشان این نباشد که پولی بگیرند و باری به هر جهت فعالیت کنند بلکه ما نظارت
مستقیم روی آنها داریم و بازیکنان برتر میتوانند به تهران بیایند.
او ادامه میدهد: من خودم بازیکن تیم ملی نوجوانان بودم و در آن زمان به همراه رحیم یوسفی و چند بازیکن دیگر به فرانسه رفتیم. میدانیم شرایط کار کردن در این رده چگونه است و به این کار عشق داریم. پستترین پست در باشگاه پرسپولیس همین کار کردن در تیمهای پایه است اما من گفتم عیبی ندارد و در همین جا به پرسپولیس خدمت میکنم. نیاز داریم که این آکادمی را پرورش دهیم. خود ما بچههای پایین شهر هستیم و اگر یادتان باشد در دو دههٔ اخیر هم هرچه بازیکن خوب به تیم ملی معرفی میشد از دو تیم پایین شهری بود. یکی راه آهن و یکی بانک ملی. اما الان بانک ملی کجاست؟ یا راه آهن در ردهٔ پایه چه میکند؟ باور کنید هنوز هم استعدادهای زیادی در پایین شهر داریم.
**
حمید مطهری سرمربی تیم امید پرسپولیس امکانات را نیاز اول آکادمی پرسپولیس میداند: من ۱۰ سال پیش در تیمهای پایه صبا کار کردم و در آن زمان بازیکنان خوب زیادی به این فوتبال معرفی کردیم. مثل مهدی کیانی، امیرحسین فشنگچی، حامد لک، محسن ربیعخواه، سید محسن حسینی، مجتبی شیری و ... اما در آن زمان باشگاه صبا شرایط را برای من مهیا کرده بود. روزی هم که با رویانیان صحبت کردم زیر بار مسوولیت تیم امید پرسپولیس نمیرفتم. اما او گفت شما به عنوان یک پرسپولیسی بیا و به ما کمک کن. من هم به رویانیان گفتم که برای موفقیت در این تیم نیاز به امکانات دارم. البته من نگاه سردار به فوتبال پایه و تیم امید را بسیار روشن دیدم. اما اگر این امکانات فراهم شود به نظر کار درست از آب درمیآید. اما اگر فقط بخواهیم حرفش را بزنیم و روی تخته بنویسیم نمیشود. فقط به خاطر اینکه دیدم رویانیان نظرات خوبی نسبت به تیمهای پایه دارد این مسوولیت را قبول کردم و هنوز با باشگاه پرسپولیس قراردادی امضا نکردهام و با آنها شرط کردم که
اگر امکانات مهیا نباشد نمیتوانم در خدمت شما باشم.
او میگوید: الان مجموعهٔ خوبی در اختیار داریم. زمین ورزشگاه امام رضا (ع) دست تیمهای پایه است اما امکانات سختافزاری در اینجا کم داریم. مثلا ما نیاز به توپ، کاور، لباس و... داریم یا خیلی از بازیکنانمان که شهرستانی هستند نیاز به غذا دارند یا با مشکل اسکان روبهرو هستند. به رویانیان گفتم که اگر این مسائل حل شود سالی دو سه بازیکن به تیم بزرگسالان پرسپولیس میدهم که شما اصلا دیگر دنبال بازیکن میلیاردی هم نروید و چرخه بازیکنسازی تیمهای پایه راه بیفتد. مثلا یک بازیکن ما که خودتان هم دیدید در تمرین امروز مصدوم شد اما کسی نبود که به آسیبدیدگیاش برسد. یکی از مواردی که به سردار گفتم حضور پزشک یا ماساژور در تیم بود. اینها مسائل پیش پا افتادهای است که باید هر تیم داشته باشد اما میبینید که من باید به جای اینکه تمرکزم را روی مسائل داخل زمین بگذارم، مجبورم به همهٔ این مسائل فکر کنم.
*
کاپیتان تیم امید پرسپولیس اما به همه چیز امیدوار است: تیم بسیار خوبی داریم. در همهٔ بازیها خوب ظاهر میشویم اما توپهایمان به گل تبدیل
نمیشود. در زمان نائینی هم وضعیت خوبی داشتیم اما امسال خیلی بدشانسی آوردهایم. از نظر امکانات چندان مشکل نداریم و فکر میکنم برای یک تیم امید، وضعیتمان مناسب است. دو سه هفته پیش هم جلسهای با رویانیان داشتیم که او قول داد همهٔ امکانات را برایمان فراهم کند. از زمانی که دایی در تیم بزرگسالان مشغول به کار شده بازیکنان امید، بیشتر امیدوار شدهاند که بتوانند به تیم اصلی راه پیدا کنند. به هر حال هرکس که تلاش کند مزد زحماتش را میگیرد. در بین تیمهای امید هیچ تیم تهرانی وجود ندارد که چنین امکاناتی در اختیار بازیکنانش بگذارد. ما در اینجا خوابگاه داریم؛ در صورتی که سایر تیمها در بعضی مواقع از امکانات اولیه هم محروم هستند. رویانیان هم قول داده که هر سال سه چهار بازیکن از تیم امید به بزرگسالان بروند.
**
ضیا عربشاهی مربی تیم نونهالان پرسپولیس هم میگوید: ما چرا باید از تیمهای دیگر برای تیم بزرگسالان پرسپولیس بازیکن بیاوریم و پولهای
میلیاردی خرج کنیم؟ کار درست همین است که بازیکنان را از سنین نونهالی در آکادمی باشگاه پرورش دهیم و پله به پله آنها را به سمت حرفهای شدن و حضور در تیمهای بزرگسال برسانیم. آن وقت است که «فوتبال یک تجارت است» برای ما هم معنی پیدا میکند. باید به مدیرعامل باشگاه برای انجام این کار فرصت داد. الان هم به عنوان کسی که بیش از یک دهه در پرسپولیس بازی
کرده سینهام را سپر میکنم و میگویم کار کردن با این بچهها را پذیرفتهام؛ چرا که دوست دارم الفبای فوتبال را از همین سن کم به این
بازیکنان یاد بدهم.
عربشاهی با حرارت خاصی صحبت میکند: زمانی که من به این تیم آمدم بازیکنان انتخاب شده بودند و در گرما با این بچهها کار کردم اما خیلی از بازیکنان با کملطفی انتخاب شدند. پوشیدن این پیراهن برای بعضی از آنها زود است. اما نیمفصل یک سری از بازیکنان را عوض میکنم.
او به کار زیبای باشگاه پرسپولیس هم اشاره میکند: وقتی کلیپ هنرنمایی امیرحسین حاجیزاده را در ۹۰ دیدم بلافاصله با اردبیل تماس گرفتیم و من همان شب گفتم که این بازیکن را برای یک قرارداد ۱۰ ساله در پرسپولیس میخواهیم که خوشبختانه باشگاه هم اقدام کرد.
ملیپوش دهه ۶۰ فوتبال ما همچنین میگوید: من به همراه چهار مربی دیگر چند ماه پیش به برزیل رفتیم و از آکادمیهای فوتبال این کشور بازدید
کردیم. موارد خیلی خوبی را یاد گرفتیم. آکادمی فقط این نیست که ما چهار پنج تیم پایه داشته باشیم و به آنها برسیم بلکه داشتن یک مجموعهٔ خوب است که با برنامهریزی و حمایت میتواند به سمت آکادمی واقعی حرکت کند.
همین ورزشگاه امام رضا هم کم و کسریهای زیادی دارد اما من فکر میکنم هدف رویانیان داشتن یک آکادمی قوی است. اگر ۱۰ درصد از هزینههایی را که برای گرفتن بازیکنان تیم بزرگسالان خرج میکنیم صرف تیمهای پایه کنیم، مطمئن باشید میتوانیم در سالهای بعد نه تنها آکادمی خوبی داشته باشیم بلکه تیم بزرگسالان را از هر لحاظ تامین کنیم و بازیکنانمان را به تیمهای دیگر بفروشیم.
**
بهنام ابوالقاسمپور مدیر استعدادیابی آکادمی هم میگوید: برنامهٔ ما برای امسال این است که در سطح تهران و شهرستانها هماهنگیها را انجام
دهیم. من از اواسط فصل به مجموعه اضافه شدم و فعلا در حال سازماندهی هستیم. به تدریج نقطه ضعفهایمان را برطرف میکنیم. چند هفته پیش به همراه چند مسوول دیگر در یک سفر به گرگان رفتیم و در همان جا یکی دو بازیکن خوب را جدا کرده و به تهران آوردیم. ما برای توسعهٔ آکادمی باید ابتدا پایگاههای خودمان را تجهیز کنیم که وقتی بچههای مردم به اینجا میآیند با امکانات از آنها استقبال کنیم. در همین زمینه رویانیان قول داده که بغیر از ورزشگاه امام رضا، یکی دو زمین دیگر هم در سطح شهر برای آکادمی بگیرد. در حال حاضر امکانات نسبی برای تیمهای پایه وجود دارد اما باید بیشتر از اینها باشد. ما تازه اول راه هستیم. همه باید کمک کنند.
موضوعی که جای خوشحالی دارد این است که تفکرات باشگاه در بخش پایه خیلی خوب است اما باید عمل هم به همین مقدار وجود داشته باشد. پول گرفتن از بازیکنان پایه هنوز در فوتبال ما یک مشکل بزرگ است و کلیهٔ تیمهای ما با این مساله روبهرو بودهاند. سعی و تلاشمان این است که چنین اتفاقی در پرسپولیس نیفتد. ضمن اینکه روی این مساله نظارت نامحسوسی داریم و به وسیلهٔ برخی افراد این چیزها را کنترل میکنیم.
ارسال نظر