«نه به تصادف»، پویشِ ملی، دغدغه دولت، مطالبه مردم

پویش ملی «نه به تصادف!» به عنوان یکی از اولویتهای اصلی دولت چهاردهم، به تازگی وارد فاز جدیدی شده است. این پویش که هدف آن کاهش تصادفات جادهای است، در مرحله نخست خود با موفقیت آگاهیبخشی و فرهنگسازی را به انجام رسانده و اکنون در مرحله بعدی بر اصلاح زیرساختها و نظارتهای دقیقتر متمرکز شده است.
پویش ملی «نه به تصادف!» به عنوان یکی از اولویتهای اصلی دولت چهاردهم، به تازگی وارد فاز جدیدی شده است. این پویش که هدف آن کاهش تصادفات جادهای است، در مرحله نخست خود با موفقیت آگاهیبخشی و فرهنگسازی را به انجام رسانده و اکنون در مرحله بعدی بر اصلاح زیرساختها و نظارتهای دقیقتر متمرکز شده است.آمارها حاکی از این است که راه اندازی این پویش توانست با ایجاد حساسیت های اجتماعی باعث کاهش تصادفات شود.
تصادفات و آلودگی هوا از اولویتهای اصلی دولت چهاردهم است
دکتر ظفرقندی، وزیر بهداشت با اشاره به اجرای پویش ملی «نه به تصادف!» اعلام کرد: تمامی ارکان دولت در این پویش مشارکت فعال دارند. وی با بیان اینکه فاز نخست این پویش با تمرکز بر آگاهیبخشی و فرهنگسازی به پایان رسیده است، افزود: در مرحله جدید، اصلاح ساختارهای مرتبط، ارتقای زیرساختهای جادهای و افزایش نظارتها در دستور کار قرار دارد. به گفته او، رئیسجمهور دکتر پزشکیان نیز در این راستا دستورات مشخصی صادر کردهاند.
او همچنین تصادفات جادهای و آلودگی هوا را از دغدغهها و اولویتهای اصلی دولت چهاردهم عنوان کرد و بر لزوم توجه جدیتر به موضوعاتی همچون تغذیه سالم، مصرف نان کامل و ارتقای سلامت روان در جامعه تأکید کرد.
مهمترین مطالبه پلیس راهور از خودروسازان: ارتقاء ایمنی و استحکام بدنه خودروها
سردار سید تیمور حسینی، رئیس پلیس راهور فراجا، با تأکید بر لزوم ارتقای ایمنی و استحکام بدنه خودروها، گفت که خودروها نقش مهمی در پیشگیری از تصادف و حفاظت از جان سرنشینان دارند. او بر اهمیت طراحی دقیق اجزای خودرو مانند بدنه، کیسه هوا، کمربند ایمنی و شیشهها برای حفظ جان افراد پس از تصادف تأکید کرد و از نبود ابزارهای ارزیابی ایمنی مانند “کراش تست” در کشور گلایه کرد. به گفته او، با همکاری سازمان استاندارد، قرار است مرکز آزمون تصادف تا خردادماه ۱۴۰۴ در کشور راهاندازی شود.
وی همچنین خودروهای داخلی را از نظر ایمنی دارای نواقص جدی دانست و گفت: خودروهای وارداتی وضعیت بهتری دارند. سردار حسینی با اشاره به حذف خودروهایی مانند پراید، ۴۰۵ و سمند از خط تولید به دلیل ضعف ایمنی، بر لزوم تقویت توان داخلی و اصلاح ساختار تولید خودرو تأکید کرد. او افزود که هیچ مسئلهای مهمتر از جان انسانها نیست و ایمنی باید در اولویت تصمیمگیریهای کلان کشور قرار گیرد. این تحول میتواند گام مؤثری در کاهش تلفات جادهای باشد. رئیس پلیس راهور فراجا با تأکید بر لزوم ارتقاء ایمنی خودروها، از راهاندازی قریبالوقوع مرکز آزمون تصادف (کراش تست) در خردادماه ۱۴۰۴ خبر داد. ایمنی خودروها از مهمترین عوامل در تصمیمگیری خریداران خودرو است و هر ساله سازمانهایی مانند IIHS، NHTSA و Euro NCAP با انجام تستهای تصادف، خودروها را از نظر مقاومت بدنه و فناوریهای ایمنی ارزیابی میکنند. در سال ۲۰۲۴، خودروهایی چون جنسیس G80 برقی، بیامو سری ۵ در دسته سدانهای لوکس و هوندا HR-V، هیوندای کونا، مزدا CX-30 و جنسیس GV60 در رده شاسیبلندهای کوچک، موفق به دریافت بالاترین امتیازهای ایمنی شدند. کارشناسان تأکید دارند انتخاب خودروی ایمن میتواند نقش مهمی در کاهش تلفات جادهای داشته باشد و آگاهی از نتایج تستهای تصادف، گامی مهم در خرید هوشمندانه محسوب میشود. امیرحسن کاکایی، کارشناس صنعت خودرو، در تحلیلی از وضعیت تصادفات و نقش صنعت خودروسازی، ریشه بخشی از حوادث جادهای را در ضعف ساختار اقتصادی کشور دانست. او با اشاره به افزایش استانداردهای خودرویی طی سالهای اخیر گفت : این اقدام بهتنهایی باعث بهبود کیفیت نشده و تا زمانی که مشکلاتی چون قیمتگذاری دستوری، عدم نظارت بر بازار قطعات یدکی و خدمات پس از فروش، و تردد گسترده خودروهای فرسوده حل نشود، روند کنونی ادامه خواهد داشت.
کاکایی با حمایت از پویش «نه به تصادف» آن را اقدامی مفید برای افزایش آگاهی عمومی دانست، اما هشدار داد که بدون اصلاحات اقتصادی و سرمایهگذاری جدی در صنعت خودرو، این پویشها به تنهایی نمیتوانند آمار سوانح را به شکل پایدار کاهش دهند. وی همچنین بر لزوم بازتعریف مفهوم خودروی فرسوده، ساماندهی قطعات تقلبی و ارتقای کیفیت تولید در کنار طراحی تأکید کرد.
شهروندان به تصادفات نه گفتند
پویش نه به تصادف اما توانست میزان حوادث جادهای را در شهرها و استانهای مختلف کاهش دهد. به طوریکه مجتبی راعی، فرماندار کاشان با اشاره به موفقیت پویش «نه به تصادف» در ایام نوروز، اعلام کرد: این کمپین توانست با مشارکت جمعی ادارات و دستگاههای مختلف، آمار تصادفات را ۲۵ درصد کاهش دهد.همچنین سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اعلام کرد که پویش «نه به تصادف» در نوروز امسال با هدف کاهش تلفات جادهای موفق عمل کرد. وی افزود که پیشبینی کاهش هشت درصدی مرگومیر ناشی از تصادفات در این پویش محقق شد و آمار تلفات در استان اصفهان نسبت به میانگین کشوری کاهش بیشتری داشت. مشارکت فعال مردم استان و مهمانان نوروزی در این پویش، نشان از مسوولیتپذیری اجتماعی بالا داشت. فرماندار تایباد از ثبت صفر تصادف منجر به فوت در جادههای شهری و روستایی این شهرستان طی تعطیلات نوروزی خبر داد. حسین جمشیدی با اشاره به اجرای موفق پویش «نه به تصادف»، این موفقیت را نتیجه همافزایی دستگاههای متولی و افزایش آگاهی عمومی دانست. به گفته وی، این دستاورد در حالی رقم خورده که سال گذشته در همین بازه زمانی یک مورد فوتی گزارش شده بود. جمشیدی بر لزوم استمرار این پویش در طول سال تأکید کرد. رئیس پلیس راهور کردستان نیز از کاهش ۷۵ درصدی تصادفات فوتی و ۸۵ درصدی جانباختگان در معابر شهری استان در نوروز ۱۴۰۴ خبر داد. سرهنگ رضا همتیزاده این کاهش چشمگیر را حاصل اجرای پویش ملی «نه به تصادف» و مشارکت مردم دانست. وی همچنین از کاهش ۱۸ درصدی تصادفات جرحی و توقیف بیش از ۵۸۰ خودروی حادثهساز در این مدت خبر داد. همچنین با افزایش قابل توجه تردد و ورود گردشگران به ایلام در نوروز ۱۴۰۴، پلیس راه این استان از کاهش ۷ درصدی حوادث رانندگی منجر به فوت نسبت به سال گذشته خبر داد. این کاهش همچنین در حوادث جرحی و تصادفات منجر به آسیب نیز مشهود بود. بیشترین حوادث در ساعات ۱۲ تا ۲۰ روز و در مسیرهای ایلام-مهران، مهران-دهلران و کمربندی شرقی ایلام رخ داده است. فرمانده پلیس راه قصرشیرین نیز از تأثیر مثبت پویش ملی “نه به تصادفات” در کاهش سوانح رانندگی در تعطیلات نوروزی خبر داد و گفت که در بازه زمانی ۲۵ اسفند تا ۱۵ فروردین، هیچ تصادف منجر به فوتی در شهرستان رخ نداد. این در حالی است که در نوروز سال گذشته پنج مورد تصادف فوتی ثبت شده بود. همچنین، سوانح جرحی کاهش ۲۵ درصدی داشته است، که بهویژه با افزایش ترددها، نتیجه همکاری مردم و گشتهای پلیس بوده است.البته این آمار درحالی است که البته در نوروز امسال، خوزستان یکی از استانهای پیشتاز در آمار تصادفات جادهای و مرگومیر ناشی از آن بود. این استان با ۵۱ نفر فوتی در ایام نوروز، در رتبه اول تصادفات جادهای قرار گرفت.
نگاهی به علل حوادث جاده ای
حوادث جاده ای همیشه در کمین نشسته اند تا با کوچکترین سهل انگاری شهروندان را به کام مرگ بکشانند. سرهنگ وحیدرضا بای، رئیس مرکز تحلیل دادههای پلیس راهور فراجا، علل وقوع و تشدید خسارات تصادفات جادهای را به دو بخش اصلی تقسیم کرد: علل وقوع تصادف و علل تشدید خسارات. وی با اشاره به آمارها اعلام کرد که 52 درصد از جانباختگان تصادفات در همان صحنه حادثه جان خود را از دست میدهند و علت آن را ایمنی ناکافی جادهها و کیفیت پایین خودروها دانست. سرهنگ بای تأکید کرد : ارتقای ایمنی جادهها، استانداردهای خودروها و افزایش آگاهی عمومی میتواند به کاهش تصادفات و تلفات جادهای کمک کند. کارشناسان بر این باورند که وضعیت نامناسب جادهها، از جمله قدیمی بودن و کمعرض بودن برخی مسیرها، نداشتن روشنایی کافی و فقدان علائم هشداردهنده، عامل اصلی در بروز این حوادث است. همچنین، حجم بالای سفرهای نوروزی، خستگی رانندگان و تخلفات رانندگی، ابعاد فاجعه را پیچیدهتر کرده است. با تردد بیش از ۲۵ میلیون خودرو در این استان و افزایش ۳۳ درصدی تردد نسبت به سال گذشته، ضرورت بهسازی جادهها و اتخاذ تدابیر ایمنی برای کاهش تصادفات بیش از پیش احساس میشود. با توجه به دستور رئیسجمهور و عزم جدی دولت در اجرای پویش «نه به تصادف!»، امید است که این اقدامات نه تنها موجب کاهش تصادفات جادهای و آلودگی هوا گردد، بلکه با ارتقای سلامت عمومی، تحولی بزرگ در بهبود کیفیت زندگی مردم ایجاد کند.
ارسال نظر