اهميت تفکر در قرآن و روایات
پارسینه: آن وقتى كه آدم حالت آرامى دارد و هيجان غرايز در وجودش نيست؛ بايد غنيمت بشمارد؛ براى فكر كردن و تصميم صحيح گرفتن.
در قرآن و روايات، راجع به تفكر سفارش شده است. آدم وقتى غضب كرده و در حال جوش و خروش است ديگر عقلش فعال نيست، جا ندارد به او بگويند بنشين فكر كن! چه فكرى؟ آنجا داد مىزند و حمله مىكند چون قدرت فكر كردن ندارد، اما تا به حد هيجان نرسيده است مىتواند فكر كند.
آن وقتى كه آدم حالت آرامى دارد و هيجان غرايز در وجودش نيست؛ بايد غنيمت بشمارد؛ براى فكر كردن و تصميم صحيح گرفتن.
ببينيد چقدر آيات قرآن مطالب مختلفى را بيان مىكند و مىگويد: «إِنَّ فِي ذلِكَ لَآياتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ4»، «لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ»، «أَفَلا تَعْقِلُونَ»؛ گاهى سؤال مطرح مىكند شما كه عقل داريد بگوييد اين كار بهتر است يا آن؟ «آللَّهُ خَيْرٌ أَمَّا يُشْرِكُونَ5» «... لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَ * فِي الدُّنْيا وَ الْآخِرَةِ6» آخر دنيا و آخرت را با هم بسنجيد ببينيد كدام بهتر است؟ «وَ الْآخِرَةُ خَيْرٌ وَ أَبْقى» مگر عقل شما اين را نمىگويد، مگر در كارهاى دنيوى خودتان آن را كه لذتش شديدتر است ترجيح نمىدهيد، مگر آن را كه لذتش با دوامتر است ترجيح نمىدهيد؟ چطور پاى آخرت كه مىآيد ديگر عقلتان كار نمىكند؟ «بَلِ ادَّارَكَ عِلْمُهُمْ فِي الْآخِرَةِ7» وقتى نوبت به آخرت مىرسد علمها ته مىكشد و عقل از كار مىافتد! بنابراين، ما بايد عقلمان را به كار بگيريم، قبل از اينكه هيجانات بر ما غالب شود و ما را به راه شر سوق دهد، با فكر و تعقّل زمينه را براى تصميمگيرى صحيح فراهم كنيم.
اين راحتترين و عاقلانهترين كارى است كه مىشود براى جلوگيرى از افتادن در مهالك انجام داد.
منبع: روزنامه آرمان
ارسال نظر