روایات قرآنی در مورد جن چه میگوید
پارسینه: شاید برایتان سوال پیش امده باشد که آیا واقعا موجودی به نام جن به معنای نهان و پوشیده بودن شئ از حواسّ که نامرئی دانسته میشود و دارای قابلیتهای خارق العاده است وجود دارد یا خیر. داستانها و نقلهای گوناگونی درباره این موجودات وجود دارد، اما با توجه به اینکه واژه «جنّ» ۲۲ بار در قرآن ذکر شده.
شاید برایتان سوال پیش امده باشد که آیا واقعا موجودی به نام جن به معنای نهان و پوشیده بودن شئ از حواسّ که نامرئی دانسته میشود و دارای قابلیتهای خارق العاده است وجود دارد یا خیر. داستانها و نقلهای گوناگونی درباره این موجودات وجود دارد، اما با توجه به اینکه واژه «جنّ» ۲۲ بار در قرآن ذکر شده. و روی هم الفاظ «جنّ، جانّ و جِنّه ۳۲ بار در ۳۱ آیه و همچنین در کتابهای آسمانی دیگر نیز به نامهای «جنّ، جانّ، ابلیس، شیطان و شیاطین» نام برده شده است میتوان گفت: این موجودات وجود دارند و برای درک بهتر از ویژگیهای انها روایاتی از قرآن را ارائه میدهیم که درباره جن میگویند.
موجودى است که از شعله آتش آفریده شده، بر خلاف انسان که از خاک آفریده شده است، (وَخَلَقَ الْجَانَّ مِن مَّارِجٍ مِّن نَّارٍ) (الرحمن- ۱۵)
داراى علم و ادراک و تشخیص حق از باطل و قدرت منطق و استدلال است. (آیات مختلف سوره جن)
داراى تکلیف و مسۆولیت است (آیات سوره جن و سوره الرحمن).
گروهى از آنها مۆمن صالح و گروهى کافرند (وَأَنَّا مِنَّا الصَّالِحُونَ وَمِنَّا دُونَ ذَلِکَ کُنَّا طَرَائِقَ قِدَدًا). (جن ۱۱)
آنها داراى حشر و نشر و معادند (وَأَمَّا الْقَاسِطُونَ فَکَانُوا لِجَهَنَّمَ حَطَبًا). (جن ۱۵)
آنها قدرت نفوذ در آسمانها و خبرگیرى و استراق سمع داشتند، و بعداً ممنوع شدند (وأَنَّا کُنَّا نَقْعُدُ مِنْهَا مَقَاعِدَ لِلسَّمْعِ فَمَن یَسْتَمِعِ الْآنَ یَجِدْ لَهُ شِهَابًا رَّصَدًا). (جن ۹)
آنها با بعضى انسانها ارتباط برقرار مىکردند و با آگاهى محدودى که نسبت به بعضى از اسرار نهائى داشتند، به اغواى انسانها مىپرداختند (وَأَنَّهُ کَانَ رِجَالٌ مِّنَ الْإِنسِ یَعُوذُونَ بِرِجَالٍ مِّنَ الْجِنِّ فَزَادُوهُمْ رَهَقًا). (جن ۶)
در میان آنها افرادى یافت مىشوند که از قدرت زیادى برخوردارند، همانگونه که در میان انسانها نیز چنین است (قَالَ عِفْریتٌ مِّنَ الْجِنِّ أَنَا آتِیکَ بِهِ قَبْلَ أَن تَقُومَ مِن مَّقَامِکَ وَإِنِّی عَلَیْهِ لَقَوِیٌّ أَمِینٌ) «عفریتى از جنّ گفت: «من آن را پیش از آنکه از مجلس خود برخیزى براى تو مىآورم و بر این [کار]سخت توانا و مورد اعتمادم.»! (نمل ۳۹)
آنها قدرت بر انجام بعضى کارهاى مورد نیاز انسان را دارند
(وَمِنَ الْجِنِّ مَن یَعْمَلُ بَیْنَ یَدَیْهِ بِإِذْنِ رَبِّهِ … یَعْمَلُونَ لَهُ مَا یَشَاء مِن مَّحَارِیبَ وَتَمَاثِیلَ وَجِفَانٍ کَالْجَوَابِ): «گروهى از جن پیش روى سلیمان به اذن پروردگار کار مىکردند، و براى او معبدها، تمثالها، و ظروف بزرگ غذا تهیه مىکردند» (سبا ۱۲- ۱۳)
خلقت آنها در روى زمین قبل از خلقت انسانها بوده است (وَالْجَآنَّ خَلَقْنَاهُ مِن قَبْلُ مِن نَّارِ السَّمُومِ) (حجر ۲۷)
منبع: ایران ناز
ارسال نظر