گوناگون

عضویت ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا

عضویت ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا

پارسینه: وزیر نیرو گفت: با امضای یادداشت رسمی میان جمهوری اسلامی ایران و دبیرکل اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ششم آبان امسال به طور رسمی عضو این اتحادیه می‌شویم.

آقای رضا اردکانیان با در برنامه گفت و گوی ویژه خبری چهارشنبه شب شبکه دو سیما با بیان اینکه مؤسسان اتحادیه اقتصادی اوراسیا کشور‌های فدراسیون روسیه، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و بلاروس با بازار حدود ۱۹۰ میلیون نفری هستند، افزود: حدود ۴۰ کشور هم در صف پیوستن به این اتحادیه هستند که تاکنون فقط ۲ کشور ایران و ویتنام پذیرفته شده اند.

وی با اشاره به اینکه فرایند این پیوستن، پیچیده و زمان بر بوده است، گفت: از پارسال که مسؤلیت کمیسیون مشترک اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه و ارمنستان به وزارت نیرو محول شد، مسائل را با کمک وزارت صنعت و معدن و تجارت و وزارت امور خارجه پیگیری کردیم و اجلاس و سفر‌هایی انجام و لایحه آن در مجلس شورای اسلامی تصویب شد و تیر امسال قانون پیوستن جمهوری اسلامی ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا از سوی رئیس جمهور ابلاغ شد.

اقای اردکانیان ادامه داد: بعد از ظهر چهارشنبه ششم شهریور در مسکو در محل دبیرخانه کمیسیون اتحادیه اقتصادی اوراسیا، یادداشت رسمی میان جمهوری اسلامی ایران و دبیر کل این اتحادیه مبادله و این موافقتنامه در مدت ۶۰ روز عملیاتی خواهد شد و ششم آبان به صورت رسمی وارد آن می‌شویم.
وی اضافه کرد: از نخستین آثار آن این است که ۸۶۴ قلم کالا از سوی دو طرف مشمول تجارت ترجیحی خواهد شد و این نخستین بار است که پس از پیروزی انقلاب در یک موافقتنامه اقتصادی منطقه‌ای به شکل فعال وارد می‌شویم.

اقای اردکانیان ادامه داد: ۵۰۳ قلم کالا برای ما دارای تعرفه‌های ترجیحی است که می‌توانیم صادر کنیم و از این تعداد، تعرفه ۷۰ قلم صفر خواهد بود.
وزیر نیرو گفت: از مرز‌های زمینی جمهوری ارمنستان و مرز‌های آبی با فدراسیون روسیه و قزاقستان می‌توانیم کالا‌ها و محصولات خود را در بازار‌های آن جا عرضه کنیم و این موضوع نقش بسیار تعیین کننده دارد.
اقای اردکانیان افزود: ارزش صادرات و واردات مجموع این کشور‌ها حدود ۷۵۳ میلیارد دلار است و بازار بزرگی در انتظار ما خواهد بود.

وی اضافه کرد: سران این اتحادیه اقتصادی از آقای روحانی رئیس جمهور کشورمان برای شرکت در اجلاس بعدی دعوت کردند که به میزبانی نخست وزیر ارمنستان در اویل مهر در شهر «ایروان» برگزار خواهد شد.
اقای اردکانیان افزود: انتظار داریم این موضوع که برای توسعه روابط اقتصادی منطقه‌ای موثر است فرصت‌های شغلی زیادی را در بخش‌های مختلف ایجاد کند.
وی ادامه داد: در آینده نزدیک از دبیرکل این اتحادیه اقتصادی برای حضور در کشورمان دعوت خواهیم کرد تا جلساتی را داشته باشیم.
وزیر نیرو در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه پارسال خشک‌ترین سال در ۵۰ سال اخیر و امسال یکی از ترسال‌ترین‌ها را تجربه کردیم، گفت: پارسال در اوج تابستان در کمبود برق و آب، برنامه ۰۹۸ را تدوین کردیم به این معنا که با فرض اینکه سال آبی ۹۷ و ۹۸ مانند قبل باشد تابستان ۹۸ را با خاموشی صفر سپری کنیم.

اقای اردکانیان ادامه داد: حساب کردیم حدود ۸ هزار مگاوات کمبود تولید خواهیم داشت بنابراین برنامه ریزی کردیم ۵ هزار مگاوات تولید جدید برق و ۳ هزار مگاوات هم مدیریت مصرف داشته باشیم.
وی اضافه کرد: ۱۱ برنامه برای مدیریت این مصرف تدارک دیده شد تا عادت مصرفی را اصلاح کنیم و با انجام این کار، امسال ۱۵۰ هزار مگاوات ساعت انرژی بیشتری از پارسال به بخش صنعت دادیم.
اقای اردکانیان با اشاره به اینکه با تغییر ساعات کار ادارات، استفاده آن‌ها از وسایل سرمایشی کمتر شد، افزود: از حدود ۲۳ هزار مگاوات توانی که صرف دستگاه‌های برودتی می‌کنیم ۴ هزار ۵۰۰ تا ۵ هزار مگاوات مربوط به سازمان‌های دولتی و نهادهاست.
وزیر نیرو گفت: از محل این ۱۱ برنامه مدیریت مصرف توانستیم ۳ هزار و ۸۰۰ مگاوات اوج بار را کاهش دهیم.
وی با بیان اینکه علاوه بر آن طرح‌های توسعه را هم ادامه دادیم، افزود: از ابتدای انقلاب، صنعت برق رو به توسعه بود در آن زمان کل ظرفیت نصب شده ما کمتر از ۸ هزار مگاوات بود که اکنون این رقم به حدود ۸۲ هزار مگاوات رسیده است.

اقای اردکانیان اضافه کرد: از اول انقلاب تا سال ۱۳۹۲ به طور متوسط هر سال حدود ۱۷۷۵ مگاوات ظرفیت نصب شده اضافه کردیم، اما از سال ۱۳۹۲ تاکنون این رقم به حدود ۲۲۰۰ مگاوات در سال افزایش یافته است و در یکسال گذشته یعنی از مهر پارسال تا ۲۳ خرداد امسال توانستیم سه هزار و ۸۰۰ مگاوات در قالب ۱۵ واحد نیروگاهی به مدار بیاوریم که از این رقم حدود ۶۰۰ مگاوات، بهبود راندمان بود و این دستاورد بزرگی است ضمن اینکه امسال صادرات انرژی را افزایش دادیم.

وزیر نیرو گفت: پارسال حدود ۲ و نیم میلیارد کیلو وات ساعت در ۵ ماهه اول سال ۱۳۹۷ انرژی صادر کردیم و در ۵ ماهه اول امسال این رقم به ۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون کیلو وات ساعت افزایش یافت.
وی افزود: با همه همسایگان، امکان تبادل انرژی داریم و از طریق آن‌ها می‌توانیم با دیگر کشور‌ها ارتباطمان را برقرار کنیم.
اقای اردکانیان اضافه کرد: زمانی که خودمان به انرژی نیاز داشته باشیم اولویت با تامین نیاز داخلی ماست و صادرات پارسال و امسال در زمان‌هایی انجام شد که اوج بار مصرف نبود.
وی گفت: در ۱۰ سال گذشته به طور متوسط، هر سال اوج بار نسبت به سال قبل پنج و بیست و دو صدم درصد افزایش داشته است.

اقای اردکانیان افزود: پارسال با آغاز برنامه مدیریت مصرف توانستیم این رقم را به دو و ۹۸ صدم درصد کاهش دهیم و امسال رشد بار نسبت به پارسال از یک درصد تجاوز نکرده است.
وزیر نیرو در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه به مردم اطمینان می‌دهم در زمینه حذف قبض کاغذی مشکلی ایجاد نخواهد شد، گفت: با حذف قبض کاغذی، ۱۲ هزار اصله درخت حفظ خواهد شد. البته قرائت کنتور برق را همچنان خواهیم داشت بنابراین اشتغال کارکنان این زمینه حفظ می‌شود.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه ۹۵ درصد تجهیزات صنعت برق کشورمان ساخت داخل است، گفت: خدمات مهندسی آب و برق در صدر صادرات خدماتی کشورمان است.
آقای رضا اردکانیان در ادامه سخنان خود در برنامه گفت و گوی ویژه خبری افزود: تحولات نرخ ارز در ماه‌های اخیر در بخش‌هایی از صنعت برق که مصرف ارز دارد تاثیراتی گذاشته است و در صدد اصلاح هستیم.
اقای اردکانیان اضافه کرد: وزارت نیرو به عنوان دولت فقط حدود ۳۸ درصد نیروگاه‌ها را در اختیار دارد.
وی گفت: پارسال با استفاده از تبصره ۵ قانون بودجه، حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان از بدهی‌های وزارت نیرو را تسویه کردیم و اکنون هم کمتر از این رقم را بدهکاریم و امیدواریم از همه راه‌های تنوع بخشی به منابع مالی استفاده کنیم و بتوانیم بدهی‌های خود را بپردازیم.
اقای اردکانیان افزود: باید به سمت بازنگری یارانه‌های انرژی برویم و توزیع عادلانه‌تر این یارانه‌ها را انجام دهیم و قیمت‌ها را به نحوی اصلاح کنیم تا منابع لازم برای خرید بیشتر انرژی و کمتر کردن فشار بر روی بخش خصوصی فراهم شود.

وزیر نیرو درباره نهاد تنظیم گر بازار برق هم گفت: به تازگی احکام اعضای بازار برق را امضا و صادر کردم و ترکیب خوب و ذی صلاحی شکل گرفته است.
اقای اردکانیان درباره انرژی‌های تجدید پذیر هم گفت: این موضوع سیاست قطعی مجلس و دولت است و به طور جدی پیگیر آن هستیم و برنامه این است که تا پایان دولت دوازدهم، حدود ۴ هزار مگاوات ظرفیت نصب شده تجدیدپذیر داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه اکنون در آستانه تولید ۱۰۰۰ مگاوات انرژی تجدیدپذیر هستیم، افزود: به علت تحولات ارزی و منابع محدود، مسیر توسعه‌ای انرژی‌های تجدیدپذیر کند شد، اما متوقف نشد و توسعه در حال انجام و طرح‌های متعددی در این زمینه در حال افتتاح است.

اقای اردکانیان گفت: در بخش باد حدود ۳۰ هزار مگاوات، ظرفیت مطالعه شده انرژی تجدیدپذیر داریم.
وی درباره افزایش تعرفه برق خانگی با بیان اینکه خلاف مجوز عمل نکرده ایم، اضافه کرد: افزایش قیمت قبوض برق و آب در چارچوب مجوز انجام شد و اگر در مواردی ارقام دور از انتظاری در قبض‌ها قید شده است مردم از طریق روشی که در پشت قبض‌ها نوشته شده است اقدام کنند.
اقای اردکانیان افزود: مجوز دولت برای افزایش بهای انرژی در سال ۱۳۹۸ فقط ۷ درصد افزایش نسبت به پارسال است که از اول اردیبهشت اعمال شد.

وی اضافه کرد: الگوی مصرف برای هر خانوار در مناطق عادی، ۳۰۰ کیلووات ساعت در ماه و برای مناطق گرمسیری این رقم بیشتر است.
اقای اردکانیان افزود: بر اساس مجوز دولت، کسانی که از الگوی مصرف تجاوز می‌کنند تعرفه آن‌ها علاه بر ۷ درصد، ۱۶ درصد افزایش می‌یابد.

وزیر نیرو گفت: در زمینه آب هم بر اساس مناطق اقلیمی، الگوی مصرف ماهانه هر استانی را اعلام می‌کنیم.
وی افزود: براساس مجوز دولت تعرفه‌های مصرف آب هم نباید بیش از ۷ درصد افزایش یابد، اما تعرفه پرمصرف‌ها ۱۶ درصد افزایش می‌یابد البته این افزایش به عنوان منبع درآمد نیست بلکه تعرفه بازدارنده است.
اقای اردکانیان ادامه داد: کسانی که زیر الگو مصرف می‌کنند به همان اندازه به آن‌ها مبلغی پرداخت می‌کنیم و این رقم در قبوض آن‌ها ذکر می‌شود.
وزیر نیرو با اشاره به افزایش نزولات آسمانی گفت: علاوه بر اینکه سد‌های کشور و حدود ۵۰ تالاب بزرگ کشور آبگیری شدند، اما نباید فراموش کنیم در منطقه خشک و نیمه خشک هستیم و باید با کم آبی سازگار باشیم و مصرف ما صحیح باشد.

وی با بیان اینکه تعداد شهر‌های تحت تنش آبی نسبت به پارسال کمتر شده است، افزود: برای سال آبی ۹۸ و ۹۹ که کمتر از یک ماه دیگر آغاز می‌شود بر اساس پیش بینی‌های سازمان هواشناسی برای فصل پائیز از نظر نزولات جوی شرایط عادی داریم یعنی به میزان متوسط ۳۰ ساله کشور بارندگی خواهیم داشت.
اقای اردکانیان گفت: درباره چاه‌های غیر مجاز طرحی با عنوان تعادل بخشی آب‌های زیرزمینی داریم که مصوب شورای عالی آب است و از سال ۱۳۹۴، این طرح دارای ردیف بودجه و اجرایی شده است.
وی ادامه داد: حدود ۴۹ هزار حلقه چاه غیرمجاز را که حدود ۲ میلیارد متر مکعب در سال برداشت می‌کردند پر کردیم و در برخی موارد کنتور‌های هوشمند نصب کردیم. ۲۶ هزار دستگاه کنتور هوشمند کمی توانستند وضعیت را بهبود دهند.

اقای اردکانیان اضافه کرد: حدود ۶۰۰ گروه گشت و بازرسی را در سه سال اخیر تجهیز کردیم که مشغول کار هستند و بانک اطلاعاتی را در دست اجرا داریم که حدود ۸۰ درصد پیشرفت دارد و برای تکمیل این طرح‌ها به منابع مالی نیاز داریم.

وزیر نیرو گفت: دولت از اسفند سال ۱۳۹۶، تشکیل کارگروه ملی سازگاری با کم آبی در سطح ۴ وزیر و ۲ معاون رئیس جمهور به مسؤلیت وزیر نیرو را تصویب کرد و کمیته استانی سازگاری با کم آبی در همه استان‌ها به مسؤلیت استانداران تشکیل شد تا طرح‌های خود را در این باره تدوین کنند.

اقای اردکانیان افزود: از مدت‌ها قبل مطالعه‌ای را آغاز کردیم تا در جنوب کشور در پهنه ۱۰۰ کیلومتری از شیرین سازی آب دریا برای تامین آب شرب استفاده کنیم و این مطالعات رو به پایان است.

وی اضافه کرد: در بخش جلب مشارکت ظرفیت‌های بخش خصوصی، حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان را در طرح‌های آب و فاضلاب جذب کردیم که بخشی از آن مربوط به آب شیرین کن هاست و به تازگی مجوز لازم برای تامین ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی مورد نیاز این طرح‌ها هم داده شده است.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار