۳ پرده از پاسخ ایران به نامه ترامپ

«باید توجه داشته باشیم که ایران برای نخستین بار جواب نامه یک رئیس جمهور آمریکا را داد. این اقدام ایران دو هدف داشته است؛ تهران هم در نوع خود سعی داشته تا سیلی از تبلیغات و جوسازی های روانی دولت ترامپ علیه ایران با محوریت اینکه کشورمان اهل تعامل و مذاکره نیست را خنثی کند و هم خطوط قرمز ایران در مواجهه با دولت آمریکا را روشنتر از قبل پیش روی حاکمان این کشور قرار دهد.»
به گزارش پارسینه: روز گذشته برخی منابع به این مساله اشاره داشتند که سید عباس عراقچی وزیر خارجه ایران، پاسخ ایران به نامه ارسالی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا را به کشور عمان تحویل داده است. گزاره ای که اندکی بعد با تایید وزیر خارجه کشورمان نیز همراه شد.
این خبر بلافاصله پس از تایید شدن با بازتاب های گسترده ای همراه شد. در این چهارچوب، گمانه زنیهای مختلفی نیز در مورد محتوای پاسخ ایران به ترامپ هم مطرح شده و می شود. با این همه، اینطور به نظر می رسد که در تحلیل این معادله، بایستی به 3 مولفه توجهی ویژه داشت.
اول اینکه باید این نکته را مورد توجه قرار دهیم که ترامپ نامه ارسالی خود را از طریق امارات به دست ایران رساند اما تهران پاسخ نامه ترامپ را به عمان داده تا آن را به آمریکا برساند. این موضوع نشان می دهد که اساسا طرف ایرانی اعتمادی به امارات ندارد و بر این مساله تاکید می کند که همچنان عمان را به مثابه میانجیگر مورد اعتمادش ارزیابی می کند.
در این راستا، اگر آمریکا هم بنا بر مذاکرات غیرمستقیم یا تبادل پیام با تهران دارد، بهتر است که از طریق کانال عمان اقدام کند. امارات در زمره کشورهایی است که در سال های گذشته تحرکات مختلفی را علیه ایران همسو با طیف رقبا و دشمنان کشورمان انجام داده و ایران آن را بازیگری مورد اعتماد در قالب مناسبات خود با آمریکا در نظر نمی گیرد. پادشاهی عمان در سال های گذشته در امر میانجیگری بی طرفانه سابقهای خوب دارد.
در عین حال، به نظر می رسد که اگر ایران هم قرار بود پاسخ نامه ترامپ را به امارات بدهد، این مساله به معنای وزندهی به امارات در قالب معادلات منطقه ای بود که این موضوع به هیچ عنوان مورد تایید تهران نیست. در عین حال، از یاد نبریم که امارات در زمره نخستین کشورهایی بود که در قالب توافق ابراهیم اقدام به عادی سازی روابط با رژیم اشغالگر قدس کرد که این مساله نیز نشان می دهد چرا ایران به امارات در قالب تبادل پیام با آمریکا اعتمادی ندارد.
نکته دوم اینکه باید توجه داشته باشیم که ایران برای نخستین بار جواب نامه یک رئیس جمهور آمریکا را داده است. این اقدام ایران دو هدف داشته است: تهران هم در نوع خود سعی داشته تا سیلی از تبلیغات و جوسازیهای روانی دولت ترامپ علیه ایران با محوریت اینکه کشورمان اهل تعامل و مذاکره نیست را خنثی کند و هم خطوط قرمز ایران در مواجهه با دولت آمریکا را روشنتر از قبل پیش روی حاکمان این کشور قرار دهد.
وقتی ترامپ نامه اش را برای ایران ارسال کرد بسیاری اذعان می کردند که اکنون توپ در زمین ایران است اما ایران با ارسال پاسخ نامه ترامپ، عملا توپ را به زمین ترامپ و ترامپیست ها انداخته است.
و در نهایت سوم اینکه ایران در نامه ارسالی خود آنگونه که برخی منابع نزدیک به کشورمان اعلام کرده اند، به صراحت تاکید کرده که موضوع مذاکره با دولت آمریکا صرفا مساله اتمی خواهد بود والبته که مذاکره در این رابطه نیز در فضایی برابر و عزتمندانه باید انجام شود.
درعین حال، ایران بر مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا در شرایط کنونی تاکید کرده است. ورای این ها، تهران تاکید کرده که اساسا بازیگران مختلف عضو جبهه مقاومت در منطقه از ایران دستور نمی گیرند و اینکه دولت ترامپ سعی دارد تمامی تحرکات آن ها را به ایران نسبت دهد، نه درست و نه منطقی است. در عین حال، ایران احتمالا گزاره خلع سلاح خود که مطلوب ترامپ است را هم رد کرده و به این موضوع اشاره داشته که هرگونه ماجراجویی علیه ایران می تواند صورت حسابهای به شدت سنگینی را روی دست آمریکا و متحدانش قرار دهد. معادله ای که می تواند نظام محاسباتی طیف دشمنان و رقبای ایران را به شدت دچار تغییر و شکاف کند.
به نقل از یک مقام آگاه عمانی خوندم که نظر ایران برای مذاکره مثبت است. انشاا... که به زودی شروع بشه.