مذاکرات اتمی در مسقط؛ ترامپ در پیِ چیست؟

«ترامپ و تیم متحد وی در کاخ سفید به شدت مایل هستند تا به یک توافق فوری با ایران دست یابند. آن ها کاملا به یکچنین موفقیتی نیاز دارند. دلیل این مساله نیز روشن است: زیرا عرصه سیاست خارجی آمریکا با توجه به حضور آن ها در قدرت و آغاز طیفی از سیاستهای ماجراجویانه و تنشزا، به شدت به هم ریخته و آن ها نیاز به اثبات کارآمدی خود دارند.»
به گزارش پارسینه؛ مدت زمان زیادی تا برگزاری مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط پایتخت عمان باقی نمانده است. مذاکراتی که از زمان اعلام رسمی برگزاری آن، با سیلی از تحلیل و تفسیرها و البته گمانهزنیها همراه شده است. در این چهارچوب، بسیاری از تحلیلگران سعی در پاسخ به این پرسش دارند که مذاکرات مسقط به طور خاص معطوف به چه موضوعاتی در مورد پرونده اتمی ایران خواهد بود و برونداد این مذاکرات چه مواردی می تواند باشد؟
آیا ما در آستانه یک گشایش بزرگ در قالب روابط ایران و آمریکا هستیم یا خیر، بار دیگر فضای مذاکره برای مذاکره حاکم خواهد شد و تهران-واشینگتن همچنان در گیرودار اختلافات و تشدید تنش ها باقی می مانند؟ ورای اینها نتیجه نهایی مذاکرات و مواضع دو طرف چه خواهد بود، اینطور به نظر می رسد که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به طور خاص در جریان مذاکرات مسقط، قویا به دنبال تحقق دو هدف مهم و محوری است. اهدافی که به نظر می رسد استیون ویتکاف نماینده ویژه ترامپ در مسائل خاورمیانه، کاملا به آنها معطوف است.
اول اینکه ترامپ و تیم متحد وی در کاخ سفید به شدت مایل هستند تا به یک توافق فوری با ایران دست یابند. آن ها کاملا به یکچنین موفقیتی نیاز دارند. دلیل این مساله نیز روشن است زیرا عرصه سیاست خارجی آمریکا با توجه به حضور آن ها در قدرت و آغاز طیفی از سیاست های ماجراجویانه و تنشزا، به شدت به هم ریخته است. کافی است توجه داشته باشیم که با آغاز جنگ تجاری ترامپ علیه جهان و به طور خاص چین، سیلی از انتقادات به سمت دولت ترامپ روانه شده است.
حال ترامپ و ترامپیست ها با کسب یک دستاورد بزرگ در قالب حصول یک توافق با محوریت پرونده اتمی ایران، می توانند ادعا کنند که در حوزه سیاست خارجی آمریکا موفق بوده اند و به ادعای خود توانستهاند روند پیشرفتهای اتمی کشورمان را متوقف کنند. از یاد نبریم که دولت ترامپ اولویت اصلی خود در زمینه سیاست جهانی آمریکا را به تقابل با چین اختصاص داده است.
حال این دولت قبل از اینکه با چین به نحوی جدی گلاویز شود، نیاز به برخی موفقیت ها در اقصی نقاط جهان دارد و درست از همین دریچه، به تعامل اتمی با تهران می نگرد. از این رو، برخلاف مذاکرات گذشته، ترامپ و متحدانش، به شدت در پی توافق فوری هستند و دلیل گسیلشدن شمار قابل توجهی از بمب افکن ها و ادوات نظامی آمریکایی به منطقه نیز دقیقا تحقق همین هدف در اسرع وقت است.
نکته دوم اینکه ترامپ و طیف متحدانش در جریان مذاکرات اتمی غیرمستقیم با ایران، به نحوی ویژه روی شانتاژهای تبلیغاتی حساب باز کرده اند. آن ها سعی دارند هرطور که شده این مذاکرات را به نمودی از ضعف ایران در برابر آمریکا نسبت دهند و از این رهگذر، به زعم خود جبهه مقاومت در غرب آسیا را تضعیف کنند. سناریویی که البته تحلیلگران آمریکایی نیز به صراحت از آن صحبت می کنند.
درست به همین دلیل است که می بینیم علی رغم تاکیدات ایران بر غیرمستقیم بودن مذاکرات، رئیس جمهور آمریکا مدام از مذاکرات مستقیم حرف می زند. در عین حال، ترامپ و تیم متحدش بر اساس آنچه برخی منابع رسانه ای اعلام کرده اند خواستار پوشش رسانهای گسترده برای مذاکرات با ایران شدهاند. این یعنی آن ها سعی دارند تا جای ممکن از مذاکرات خود با ایران، نزد افکار عمومی برای خودشان دستاوردسازی داشته باشند.
موضوعی که باید مورد توجه کشورمان باشد و به نحوی هوشمندانه با آن و روایت سازیهای دروغین واشینگتن و متحدانش، با کنشگری فعالانه برخورد شود. به بیان ساده تر، نباید اجازه دارد مرجعیت رسانه ای مذاکرات به دست ترامپ و متحدانش بیفتد. مساله ای که ترامپیستها از رهگذر آن سعی در ضربهزدن به کشورمان و محور مقاومت دارند.
ارسال نظر