آمریکا: به دنبال توافق جامعتر با ایران هستیم
پارسینه: نماینده آمریکا در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی با تقدیر از گزارش جدید این آژانس در تایید پایبندی ایران به برجام، با تکرار اتهامهای نخ نما پیرامون فعالیتهای منطقه ایران گفت: همانطور که رئیس جمهوری ترامپ مشخص کرده، ما به دنبال توافق جامعتر با این کشور هستیم.
«جکی والکات» نماینده آمریکا در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی از گزارش جدید آژانس در راستی آزمایی و نظارت بر (تاسیسات هسته ای) ایران استقبال کرد و گفت: دبیرخانه (آژانس) میتواند روی حمایت کامل آمریکا از اجرای وظایف مهم آن در ارتباط با ایران حساب کند.
والکات سپس با بیان اینکه آمریکا دلیل خروج خود از این توافق را پیشتر اعلام کرده، افزود: رئیس جمهوری ترامپ تصریح کرده که ما در انتظار توافقی جامع با ایران هستیم که به نگرانیهای ما بپردازد و ایران را به طور کامل از لحاظ سیاسی و اقتصادی با جامعه بین المللی همگرا کند.
نماینده آمریکا ادامه داد: از طریق چنین توافق جامعی به ایران امکان عادی سازی کامل روابط با جامعه بین المللی را پیشنهاد میدهیم (که شامل): پایان همه و نه تنها بخشی از تحریمهای آمریکا، روابط کامل دیپلماتیک و تجاری، کمک به دستیابی به فناوری پیشرفته متناسب و حمایت از مدرن سازی اقتصاد ایران و ادغام آن در نظام اقتصادی بین المللی.
وی با بیان اینکه در صورت نبود تضمین برای راستی آزمایی موثر فرصتی برای موفقیت دیپلماسی وجود نخواهد داشت، تاکید کرد: به همین دلیل است که همچنان که منتظر توافق جدید جامعی هستیم، ایران باید صادقانه توضیح دهد که چرا آرشیو عظیمی از فایلهای مربوط به فعالیتهای تسلیحات هستهای گذشته خود را نگه داشته است.
اشاره نماینده آمریکا به ادعای بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی است که اوایل سال جاری با نمایش حجم انبوهی از لوحهای فشرده و پرونده مدعی شد اینها اسناد فعالیت ایران در ارتباط با تسلیحات هستهای است که این رژیم از تهران ربوده است.
مقامهای آژانس بین المللی انرژی اتمی با وجود تکرار چندباره این ادعاهای نتیانیاهو و تکرار آن از سوی مقامهای آمریکایی اعتنایی به آن نکرده و همچنان بر پایبندی کامل ایران به توافق هستهای تاکید کرده اند.
والکات با تکرار این ادعا افزود: واقعیتهای مربوط به فعالیتهای تسلیحات هستهای ایران در گذشته همچنان بر پرسشهای جاری درباره احتمال وجود مواد و فعالیتهای هستهای اعلام نشده ایران تاثیر دارد. این مسائل باید به طریقی روشن و بی پرده و بدون تاخیر بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
وی بار دیگر خواستار بررسی اسناد مورد ادعای نخست وزیر رژیم صهیونیستی از سوی آژانس بین المللی انرژی هستهای و مدعی ارتباط این اسناد با فعالیتهای آژانس تحت توافقنامههای پادمانی و یا قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد شد.
نماینده آمریکا تاکید کرد: هیچ چیز به جز همکاری کامل ایران با آژانس این امکان را نمیدهد که جامعه بین المللی را از پایبندی ایران به وظایف و تعهدات خود مطمئن کند.
والکات از اظهارات یوکیا آمانو مدیر کل آژانس مبنی بر بازرسیهای تکمیلی براساس پروتکل الحاقی از همه سایتها و اماکن در ایران استقبال کرد و افزود: آژانس مسئولیتی بنیادین برای پیگیری هر نگرانی جدید درباره مواد و فعالیتهای اعلام نشده مرتبط با پادمانها در همه کشورها دارد.
وی همچنین حمایت آمریکا از تامین بودجه برای ماموریت راستی آزمایی و نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی در ایران و ادغام هزینههای راستی آزمایی در بودجه عادی را اعلام کرد و افزود: واشنگتن یک میلیون دلار برای بودجه راستی آزمایی و نظارت این آژانس در ایران اعطا میکند.
والکات در پایان با این ادعا که خروج آمریکا از برجام نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل نبوده، اضافه کرد: آمریکا به مشارکتش در برجام پایان داد. در این قطعنامه شورای امنیت هیچ الزام حقوقی برای تداوم حضور یا حمایت آمریکا از توافق هستهای نیست و برجام یک توافق سیاسی غیرالزام آور است. به همین شکل، توقف مشارکت آمریکا در برجام نقض منشور سازمان ملل نیز محسوب نمیشود.
آمانو روز جمعه سوم اسفندماه چهاردهمین گزارش خود را در زمینه راستیآزمایی اجرای برجام و پایبندی جمهوری اسلامی ایران به توافق هستهای منتشر کرد که طبق انتظار همانند سیزده بار قبل، بار دیگر آمانو فعالیتها و همکاریهای سازنده ایران را مورد تایید قرار داد.
بر پایه آخرین گزارش آمانو، ایران هنوز سطح غنیسازی و میزان ذخایر اورانیوم غنیسازی شده خود را در سطحی که مورد توافق بوده، نگهداشته و آژانس تصریح کرده به تمامی مکانهایی که برای بازرسی و بازدید نیاز بوده، دسترسی داشته است.
آژانس در گزارش قبلی خود که به عنوان اواخر آبان ماه به عنوان نخستین گزارش پس از اعمال دور دوم تحریمهای آمریکا انتشاریافته بود نیز تاکید کرد: «هیچ سند و مدرکی حاکی از نقض توافق هستهای از سوی ایران مشاهده نشده و جمهوری اسلامی ایران در همه زمینهها به الزامات مطرح شده در متن توافق پابند بوده است.» ا. اروپاییها در موضع گیریهای برجامی خود همواره گزارشات آژانس را ملاک عمل و قضاوت خود قرار میدهند و در پی آن هستند تا با راه اندازی اینستکس، دیگر کشورهای اروپایی و همچنین چین و روسیه را نیز به این سازوکار وارد کنند.
در همین ارتباط «فدریکا موگرینی» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا چندی پیش با انتشار بیانیهای ضمن استقبال از اینستکس به اهمیت تداوم و اجرای آن در بلند مدت اشاره و تاکید کرد که «این سازوکار مالی را به سرعت گسترش خواهیم داد و از همه کشورهای اروپایی خواستار همکاری فعال هستیم»؛ اظهاراتی که با واکنش منفی و هشدار مقامات آمریکایی و به ویژه شخص «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا مواجه شد.
ترامپ ۱۸ اردیبهشت سال جاری ضمن اعلام خروج کشورش از برجام، تحریمهای هستهای را که به مدد این توافق رفع شده بود علیه ایران بازگرداند.
که دوباره ایران یه سری تعهدات و قبول کنه و بهش عمل کنه ولی شما تحریمها رو بیشتر از برجام دوم کنید مثل همین حالا
اصل کلام رو واضح و روشن گفت! "ترامپ تصریح کرده...ایران را به طور کامل از لحاظ سیاسی و اقتصادی با جامعه بین المللی همگرا کند..." دربارش حرف زدن توضیح واضحاته! موضوعات نظامی بهانه است. . .میخوان ایران برده سیستم سرمایه داری باشه، میخوان انسان ایرانی هم مثل خیلی انسانهای دیگه مسخ و نابود بشه! 80 میلیون برده دیگه به برده های کمپانی های صهیونیستی و آمریکایی اضافه بشه. . . نمیخوان ایران توی سیستم خودش موفق باشه و برای همین 40 سال تحریمش کردن تا موفق نباشه و هرلحظه مشکلاتش رو پررنگ تر نشون میدن! تا بگن ببینید سیستم ایران نمیتونه موفق بشه! حتی بسیاری از محدودیت ها اجتماعی هم باعث و بانی اون همین فشار و سنگ اندازی غربی هاست حتی توی مثال های دم دستی مثل حجاب اگه فشار های غربی ها نبود چه بسا تا الان حجاب کامل اختیاری میشد. اگه دست از سر ایران بر دارن ایران موفق ترین کشور کره زمین میشه و اینو خودشون خوب میدونن!
سیستم فعلی ایران با تمام مشکلاتی که داره انسانی ترین سیستمه! امیدوارم بتونه از مشکلاتی که داره سربلند بیرون بیاد.