گوناگون

نبرد ۱۱ روزه؛ دیدگاه روسیه نسبت به اسرائیل تغییر کرده است؟

نبرد ۱۱ روزه؛ دیدگاه روسیه نسبت به اسرائیل تغییر کرده است؟

پارسینه: درگیری اخیر میان اسرائیل و فلسطین تحولات  تازه‌ای را در سطح تاکتیکی و راهبردی به همراه داشت. یکی از تحولات راهبردی محکومیت شدید اقدامات اسرائیل توسط روسیه بود که برای این رژیم بسیار نگران کننده است.

به گزارش «پارسینه»، دیدگاه رسمی روسیه درباره اسرائیل هرگز به روشنی وارد جزئیات نشده است. با این حال، در بیشتر ۳۰ سال گذشته، این دیدگاه ترکیبی محتاطانه از ادراک و ابهام بوده است.

اگرچه از زمان فروپاشی شوروی، چنین لحن خشنی از سوی مسکو نسبت به اسرائیل ابراز نشده بود، اما برای آنکه این موضوع را بازگشت به سیاست دوران جنگ سرد بدانیم، هنوز زود است. با وجود این، تحول اخیر نیازمند تحلیل و بررسی است و روزنامه اسرائیلی « جروزالم پست » هم به این موضوع پرداخته است.

این روزنامه می‌نویسد که پس از تقریباً یک ربع قرن غیبت از مداخله مستقیم در خاورمیانه، روسیه در سال ۲۰۱۵ با موفقیت به جنگ داخلی سوریه وارد شد و حکومت بشار اسد را نجات داد. اکنون منافع سیاسی و اقتصادی خاص روسیه در منطقه ریشه گرفته است. از روزی که نیرو‌های روسیه در سوریه مستقر شدند، اسرائیل به اهمیت این واقعه پی برد و یک سیاست بسیار محتاطانه و سازگار در برابر مسکو را پیش گرفت. هدف این بود که حوزه‌های منافع هر دو طرف و روش‌های مواجهه با مسائل مورد اختلاف، مانند بمباران مواضع ایران توسط اسرائیل مشخص شود.

این رویکرد موفقیت آمیز بود تا اینکه در جریان اقدام تحریک آمیز اسرائیل، یک هواپیمای روسی به اشتباه توسط پدافند سوریه سرنگون شد . اگرچه همکاری ظریف بین اسرائیل و روسیه پس از آن حفظ شد، اما بسیاری از ناظران ریزبین مطبوعات روسیه متوجه تغییر لحن پوشش اخبار مرتبط با اسرائیل شدند. ظاهر گرم روابط دو دهه قبل به سردی گرایید و جای خود را به بیانیه‌های رسمی کوتاه داد.

جروزالم پست ادامه می‌دهد: زمانی هنری کیسینجر در جمله‌ای معروف گفت که «اسرائیل هیچ سیاست خارجی‌ای ندارد، تنها سیاست داخلی دارد.». از طرف دیگر روسیه سیاست داخلی ندارد. هر آنچه در این کشور اتفاق می‌افتد یا شکست توطئه گران خارجی است یا پیروزی آنها. مقامات رسمی مسکو، و ولادیمیر پوتین در راس آن‌ها، به شدت به توطئه همیشگی غرب و به ویژه ایالات متحده برای نابودی روسیه باور دارند و این باور در همه اقدامات دولت روسیه رخنه کرده است.

دهه گذشته شاهد شدت گرفتن این جهان بینی بود و به همین دلیل اشتراکات جزئی و نسبی دو دهه اخیر از سیاست خارجی روسیه کنار رفت. در بازگشت به این جهان بینی جنگ سردی، اسرائیل قربانی شد و در حالی که روسیه کشور‌ها را بین دوستان و دشمنان تقسیم می‌کرد، اسرائیل دریافت که تظاهر به کنشگری بی طرف میان روسیه و ایالات متحده بسیار دشوار است.

روزنامه اسرائیلی تغییر لحن روسیه را با نفوذ مقامات زمان شوروی در نظام کنونی مرتبط می‌داند و مدعی می‌شود: از طرف دیگر یک مسئله یهودستیزی در روسیه وجود دارد که با سقوط شوروی از میان نرفته است. کاملاً درست است که دولت کنونی روسیه از یهودستیزی حمایت نمی‌کند و تمام قوانین نانوشته حاکم بر زندگی یهودیان از بین رفته است، اما، در سطح شخصی، این مسئله چند صد ساله به طور کامل از روسیه رخت برنبسته است. در دهه گذشته سطوح بالاتر بوروکراسی روسیه بیش از پیش از سوی مقامات سابق نظامی، امنیتی و اطلاعاتی اشغال شده است.

تحلیل گر «جروزالم پست» در نهایت به این نتیجه می‌رسد که احتمالا اسرائیل هیچ کاری نمی‌تواند انجام دهد تا مانع از دور شدن روسیه به عنوان یک قدرت جهانی نیمه دوست شود. تعداد زیادی از شهروندان سابق روسیه که در اسرائیل اقامت دارند، ارتباطی با «بازی بزرگ» روسیه در خاورمیانه ندارند. با وجود این و در حالی که مداخله مستقیم آمریکا در حال کمرنگ شدن یا حتی از میان رفتن است، اسرائیل باید زمان بخرد و بیشترین تلاشش را بکند تا با همسایه جدید در مجاورت بلندی‌های جولان غریبه نشود.
منبع: پارسینه

ارسال نظر

  • ناشناس

    روسیه حامی اسرائیل است چه دوست داشته باشید چه نداشته باشید

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار