دشمن استخوان زنان
پارسینه: عواملی مانند مصرف نکردن ویتامین D و کلسیم، بیماری قند کنترل نشده، بی تحرکی طولانی مدت، بیماری های روماتیسمی، یائسگی و مصرف زیاد قهوه و سیگار تاکنون به عنوان عوامل موثر در ابتلا به «پوکی استخوان» شناخته شده اند؛ اما در تحقیقات جدید مشخص شده است عوامل روحی و روانی هم در ابتلا به این عارضه فراگیر تاثیر ویژه ای دارند. مطالعات جدید نشان می دهد اضطراب، احتمال شکستگی استخوان در زنان را افزایش می دهد.
«آنتونیو کاتالانو»، مدیر این تحقیق، میگوید: «یافتههای ما بسیار شگفت آور بود، زیرا پیش از این ارتباط بین اضطراب و سلامت استخوان گزارش نشده بود.» این رابطه هنوز به طور کامل به تایید نرسیده است، زیرا عوامل دیگری هم در افزایش خطر شکستگی موثرند.
کاتالانو میگوید: «به نظر ما زنان مضطرب، بیشتر در معرض رفتارهای ناسالم مانند سیگار کشیدن یا رژیم غذایی نامطلوب هستند. البته تاثیر منفی هورمون استرس هم روی افزایش خطر شکستگی را نباید انکار کرد. زنانی که استرس بیشتری دارند ویتامین D. کمتری هم دارند و کمبود ویتامین D. خطر شکستگیها را افزایش میدهد.»
محققان میگویند «پوکی استخوان» شایعترین بیماری استخوانی متابولیک در جهان است. پیش بینی میشود ۳۳ درصد زنان و ۲۰ درصد مردان در طول زندگی با پوکی استخوان منجر به شکستگی روبرو شوند. این تیم تحقیق میگوید ۷ درصد جمعیت جهان از اضطراب رنج میبرند.
در این مطالعه سن شرکت کنندگان به طور میانگین ۶۸ سال بود وهمه تحت غربالگریهای دقیق قلبی قرار گرفتند و در آنها فاکتورهایی از جمله سابقه شکستگی، تشخیص آرتریت، بیماریهای قلب و ریه، تراکم استخوانی و مصرف سیگار و الکل مورد بررسی قرار گرفت.
همچنین محدوده وسیعی از بیماریهای روحی از جمله افسردگی، استرس، بی خوابی، هیجان و وضعیت حافظه از متوسط تا شدید مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
تحقیقات نشان داد زنانی که اضطراب بیشتری دارند با خطر شکستگی بسیار بالا تری مواجه هستند.
اگر اضطراب بالاتر برود در مدت ۱۰ سال خطر شکستگیهای اساسی تا ۴ درصد و خطر شکستگیهای استخوان ران ۳ درصد افزایش مییابد.
افزایش میزان اضطراب با کاهش تراکم مواد معدنی در ناحیه پایینی کمر -مهره کمر- و فمورال همراه است. این یافتهها پزشکان را تشویق میکند که برای کاهش خطر شکستگی در زنان سالمند بررسیهایی روی سطح اضطراب آنها انجام دهند.
«پینکرتون»، مدیر انجمن یائسگی امریکای شمالی، به نکاتی اشاره میکند که زنان میتوانند برای کاهش خطر شکستگی رعایت کنند: «در سن ۳۵ سالگی زنان دارای بیشترین توده استخوانی هستند، بنابراین زنانی که در مرحله پیش از یائسگی هستند میبایست کلسیم کافی مصرف کنند.» کارشناسان مصرف روزانه ۱۲۰۰ میلی گرم کلسیم را در رژیم غذایی توصیه میکنند.
او میگوید: «مصرف منیزیم و ویتامین D. کافی -از آفتاب یا از مکمل ها- هم ضروری است. در کنار اینها ورزشهای مقاومتی و قدرتی مثل وزنه زدن، پیاده روی و استفاده از وسایلی مانند اسکی فضایی را نباید فراموش کرد. پرهیز از سیگار، الکل و زندگی بی تحرک از جمله ضروریات است. همچنین توجه داشته باشید که استفاده بیش از اندازه از داروهای جایگزینی تیرویید و داروهایی استروییدی و مهارکنندههای پمپ پروتون به سلامت استخوان آسیب میزنند.»
او ادامه میدهد: «برای کاهش اضطراب از روشهای ذهن آگاهی، شناخت درمانی، روشهای خود آرامی، یوگا، مشاوره یا در صورت لزوم دارو استفاده کنید.»
پینکرتون میگوید: «با اینکه هورمون درمانی روشی برای مداوای افسردگی و اضطراب نیست، اما گاهی استفاده از آن به تنهایی یا به همراه روش درمانی دیگر به بهبود زنان کمک کرده است.»
منبع: وبمد
ارسال نظر