گوناگون

علائم یک سیستم هک شده چیست؟

پارسینه: اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که مدام با اینترنت سروکار دارید و اطلاعات را از روی فلش مموری های دیگران وارد سیستم خود می کنید باید منتظر حملات هکرها باشید. حتما علائم سیستم هک شده را بشناسید.

نشانه‌های سیستم هک شده چیست؟

بار‌ها با ایمیل‌های ناشناسی که فرستنده‌های آن‌ها مشخص نیست برخورد داشته اید و یا پیام‌هایی که روی صفحه مانیتور شما ظاهر می‌شود و شما برای اینکه آن‌ها را ببندید دکمه Ok را فشار می‌دهید. ولی بعد از این کار‌ها متوجه می‌شوید که روند کاری سیستم شما تغییر کرده و مانند سابق عمل نمی‌کند. این احتمال وجود دارد که کامپیوتر شما هک شده باشد.


پیام اخطار تقلبی آنتی ویروس

پیام‌های خطری که خیلی ناگهانی روی صفحه مانیتور ظاهر می‌شود تا به شما بگویند در خطر هستید، همیشه همانی نیستند که به نظر می‌آید. بعضی از این پیام‌ها حتی ممکن است از شما برای فعال شدن، درخواست کد فعال سازی بکنند در حالی که بقیه ممکن است از شما بخواهند کلیدی را فشار دهید تا سیستم شما را پاک کنند. تقریبا تمام پیام‌های آنلاین از این دست تقلبی اند و نباید روی آن‌ها کلیک کنید. اما همین که شما این پیام‌ها را می‌بینید به این معناست که احتمالا سیستم تان پیشاپیش آلوده شده است.

اول از همه همیشه ظاهر آنتی ویروس خود را به خاطر داشته باشید. پنجره‌های خطر آنتی ویروس شما صددرصد با این پیام‌های تقلبی تفاوت اساسی دارد. در ضمن روی هیچ چیز کلیک نکنید. با کمک Ctrl+Shift+Escap پنجره Task Manager را باز کنید. فایلی که به آن مشکوک هستید را در فهرست نرم افزار‌های در حال اجرای خود پیدا کرده و ببندید.

پیدا کردن آن نباید چندان سخت باشد، چون معمولا بار پردازشی زیادی می‌برند. سپس کامپیوتر خود را ری استارت کرده و با نگه داشتن کلید F۸ در زمان بوت شدن سیستم وارد محیط Safe Mode شوید. در اینجا با آنتی ویروس یا هر نرم افزار ایمنی دیگر مثل Malwarebytes سیستم خود را اسکن کنید و بدافزار یافت شده را پاک کنید.

پس از آن بهترین کار این است که اگر قبلا بک آپی از سیستم گرفته‌ای آن را دوباره ذخیره کنید و امیدوار باشید که از شر بدافزار فوق خلاص شده اید.


مشاهده هرزنامه در ایمیل یا شبکه‌های اجتماعی

اگر در شبکه اجتماعی خود به تازگی تصاویر یا پیام‌های غیراخلاقی مشاهده می‌کنید یا ایمیل‌هایی حاوی مطالبی از این دست دریافت می‌کنید که مثلا «اگر روی لینک زیر کلیک کنید چه‌ها می‌شود» یا مثلا «بشتابید که تصویر فلان بازیگر لو رفت»، به این معنی است که احتمالا اکانت شما آلوده شده است. اگر اکانت ایمیل شما هک شده باشد، حتی ممکن است دوستان شما هم پیام‌های آلوده‌ای از سوی شما دریافت کنند که حاوی اینگونه هرزنامه هاست. این موارد زمانی دردسرساز می‌شود که کنترل اکانت را هم درنهایت از دست بدهید.

بیشتر شبکه‌های اجتماعی پروسه اختصاصی دارند که با دنبال کردن مراحل تعریف شده در آن مجددا می‌توانید کنترل اکانت خود را به دست آورید. به عنوان مثال Gmail صفحه راهنمایی موسوم به Compromised Gmail account (در آدرس bit.ly/gmail۳۳۸) دارد که با فراهم کردن فرمی برای درخواست بازیابی اکانت‌هایی که شما دیگر نمی‌توانید وارد آن‌ها شوید به شما کمک می‌کند. چنین صفحه‌ای برای اکانت‌های Yahoo به آدرس bit.ly/yahoo۳۳۸ و برای outlook به آدرس bit.ly/outlook۳۳۸ نیز وجود دارد.


پسورد اکانت شما تغییر کرده

اگر زمانی که تلاش می‌کنید به یکی از سرویس‌های آنلاین خود مثل ایمیل، هاست یا حتی حساب بانکی خود دسترسی پیدا کنید با این پیام که پسورد شما درست نیست مواجه می‌شوید احتمال زیادی هست که پسورد شما هک شده باشد. البته اگر مطمئن هستید که پسورد را درست وارد کرده اید.

قبل از اینکه بترسید و سر مانیتور داد بکشید، دقت کنید که اصلا پسورد را درست وارد کرده اید یا نه. در بیشتر مواقع اتفاقات ساده‌ای مثل روشن ماندن Capslock یا فارسی بودن صفحه کلید می‌تواند پسورد شما را به هم بریزد. اگر نه، تلاش کنید از گزینه من پسوردم را فراموش کردم یا I've Forget my password که در همه سایت‌ها وجود دارد، استفاده کنید و به سرعت پسورد جدید را تغییر دهید. توجه کنید که در این شرایط اگر اکانت دیگری دارید که از پسورد مشابه استفاده می‌کند حتما آن را هم تغییر دهید. البته اساسا استفاده از پسورد‌های مشابه کار خوبی نیست. توجه کنید که اگر این اتفاق روی کارت بانکی شما افتاده سریعا با بانک تماس بگیرید تا حساب شما را ببندند.


تغییراتی ناخواسته در مرورگر اینترنتی یا دسکتاپ

مرورگر شما ناخواسته روی صفحه‌ای خاص باز می‌شود، نوار ابزاری (Toolbar) که شما نمی‌شناسید روی آن نصب شده یا تنظیمات مرورگر بدون هیچ دلیل واضحی تغییر کرده است. روی دسکتاپ یا بخش ابزار‌های تسک بار ممکن است متوجه آیکون نرم افزاری ناشناس شوید، چنین نشانه‌هایی می‌تواند خبر از نقصی امنیتی در سیستم شما باشد.

در بیشتر مواقع پاک کردن آسان‌ترین شیوه است. مثلا در رابطه با مرورگر کافی است به بخش Extension‌های مرورگر فوق رفته و نوار ابزار ناخواسته را پاک کنید. همچنین می‌توانید از طریق پنجره تنظیمات (settings در Chorme یا Options در Firefox) صفحه وب اصلی خود را که مرورگر روی آن باز می‌شود، مجددا بازگردانید.

در مورد خود ویندوز هم در پنجره computer و از طریق Uninstall or change a. program نرم افزار‌های ناخواسته را از سیستم خود پاک کنید، اما اگر همچنان با مشکل مواجه بودید حتما سیستم خود را با یک آنتی ویروس جدید و آپدیت یا یک نرم افزار ضد اسپای وار مثل superantispyware اسکن کنید.

توجه کنید که بعضی نرم افزار‌ها طراحی شده اند تا از چشم شما پنهان بمانند؛ برای این منظور میکروسافت ابزار رایگانی دارد که به شما می‌گوید چه نرم افزار‌هایی هنگام راه اندازی ویندوز به صورت خودکار اجرا می‌شوند و کمک می‌کند تا آن‌ها را غیرفعال یا پاک کنید. این ابزار از آدرس Bit.ly/auto۳۳۸ قابل دانلود است.


حرکات عجیب موس کامپیوتر

نشانگر موس شما در صفحه به دلخواه خودش حرکت می‌کند، نه فقط حرکت تصادفی بلکه گاهی حتی برنامه‌ای را اجرا کرده یا به وب سایتی وارد می‌شود. خوشبختانه این نوع از هک اتفاق بسیار نادری است.

متاسفانه باید گفت که اگر چنین چیزی را تجربه می‌کنید به این معنا است که توسط یک هکر حرفه‌ای هک شده اید. در این حالت تنها یک متخصص حرفه‌ای می‌تواند مشکل شما را حل کند. البته در عین حال کار‌های ساده‌ای هست که باید انجام دهید.
اول از همه ارتباط خود با اینترنت را قطع کنید. سپس در اولین فرصت با استفاده از گوشی یا هر کامپیوتر دیگری که مطمئن هستید پاک است، پسورد تمامی اکانت‌های آنلاین خود را تغییر دهید. به خاطر داشته باشید که پسورد بانک‌ها اولویت دارند. کامپیوتر آلوده را در وضعیت Safe Mode روشن کرده و با استفاده از آنتی ویروس آن را اسکن کنید.

برای ورود به Safe Mode کافی است هنگام روشن شدن سیستم چند بار کلید F۸ را فشار دهید. در نهایت اگر از سیستم خود بک آپ دارید، اکنون وقت بازیابی آن است. توجه کنید که در صورت بروز این اتفاق، مشورت با یک کارشناس کامپیوتر بهترین راه ممکن برای شماست.


شما را زیر نظر دارد!

چراغ وضعیت وب کم شما خود به خود خاموش و روشن می‌شود یا حس می‌کنید چیزی در سیستم درست نیست! اگر چنین اتفاقی برای شما افتاده، شما حتما هک شده اید. این نوع هک همان اتفاقی بود که سال پیش سروصدای زیادی در آمریکا به پا کرد.

روی وب کم خود را بپوشانید یا اگر می‌توانید آن را به کلی قطع کنید. سیستم را مجددا راه اندازی کرده وارد Computer شوید. از System Properties وارد Remote setting شوید. در این قسمت تیک کنار گزینه زیر را بردارید:


Allow Remote Assistance connections to this computer

سپس با استفاده از آنتی ویروس، سیستم خود را زیر و رو کنید.
منبع: همشهری

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار