گوناگون

چرا اوباما تصميم را به عهده كنگره گذاشت؟

پارسینه: وزيرخارجه با تاكيد برعدم استفاده از سلاح شيميايي قاطعانه مي‌گويد: «به هیچ وجه نمی‌پذیریم در منطقه‌ای که به شدت ملتهب است با استفاده از زور، شرایط ملتهب‌تر شود و کمک به افراط و تندروی در منطقه شود و اختلافات درونی منطقه تشدید شود.»

داوود حشمتی در پایگاه خبری الف نوشت: آيا آمريكا واقعا قصد حمله به سوريه را دارد؟ علت واگذاري تصميم جنگ به كنگره توسط اوباما چه بود؟ در اين ميان حسن روحاني در نيويورك چه كاري مي‌تواند انجام دهد؟

بر اساس گفته‌هاي دکتر ظريف ، وزير امور خارجه كشورمان، سفر حسن روحاني به نيويورك قطعي شده و قرار است رئيس‌جمهور، مهرماه امسال اولين سفر رسمي بين‌المللي خود را با شركت در اجلاس سالانه سازمان ملل آغاز كند. اين سفر با توجه به مسائل مهم مربوط به ايران و خصوصاً بحث تهديد‌هاي آمريكا عليه سوريه از اهميت ويژه‌اي بر خوردار است.

آن طور كه از صحبت‌هاي وزير خارجه مشخص است، بايد ديدار حسن روحاني با وزيرخارجه انگلستان را قطعي تلقي كرد. ظريف در اين باره در پايان جلسه هيأت دولت گفت: «ايشان درخواست کردند که دیدار کنند و ما آمادگی داریم در قالب احترام متقابل و منافع مشترک دیدار کنیم و باید دید از دیدار چه حاصل خواهد شد.»

از سوي ديگر اوباما اين هفته دستور حمله آمريكا به سوريه را با كپي‌برداري از تصميم نخست‌وزير انگلستان به كنگره واگذار كرد. اين تصميم اوباما را به چند صورت می توان تفسیر كرد.
اول: اوباما قصد حمله به سوريه را ندارد و با واگذاري تصميم به كنگره مي‌خواهد در صورت كوتاه آمدن توجيهي در مقابل جهانیان داشته باشد. در همين رابطه «باربارا باکسر» سناتور ایالت کالیفرنیا به شبكه ABC گفته اگر اقدامی نکنیم، «ایران ما را یک ببر کاغذی خواهد دانست.» اين موضوع نشان مي‌دهد كه تا چه اندازه آمريكا از قضاوت ها درباره تهديداتي كه رئيس‌جمهور آمريكا انجام داده نگران است.

دوم: آمريكا قصد حمله به سوريه را دارد، اما رئيس‌جمهور آمريكا قصد دارد تا خسارات ناشي از اين جنگ و تبعات اين تصميم را با كنگره تقسيم كند. اين كار باعث مي‌شود تا او فشار انتقاداتي كه بعدها ممكن است صورت گيرد و هزينه‌هاي مادي و معنوي و پیامدهای ناخواسته كه آمريكا بعد از حمله به سوريه پرداخت خواهد كرد، رهایی یابد و نتایج تنها به حساب اوباما نوشته نشود.

ايستادگي مقامات ايران و روسيه و حمايت از دولت سوريه، آمريكا را با اين واقعيت روبه‌رو كرده كه نمي توانند تنها با انجام چند عمليات كوتاه و پرتاب موشك به سوريه، كار را تمام كند. اگرچه تاكيد مقامات آمريكايي بر «عمليات محدود» نشان مي‌دهد كه به هيچ وجه قصد ورود به عملياتي چون افغانستان، عراق و ليبي را ندارند. اين درحالي است كه ديروز تركيه، عربستان و امارات اعلام كردند كه حاضرند پايگاه‌هاي خود را براي حمله نظامي در اختيار آمريكا قرار دهند. در همين رابطه وزير خارجه ايران نيز به درستي هشدار داده: «کسی که حمله می‌کند نمی‌تواند تمام عواقب را خودش کنترل کند.»

سوم: اين تهديدات بدون اينكه نامي از ايران در آن برده شده باشد، به طور غيرمستقيم در ارتباط با ايران است. از يك طرف سلطان قابوس به‌عنوان اولين مهمان خارجي به تهران مي‌آيد و همه ناظران چشم انتظار بودند تا ببينيد قابوس چه پيامي را و از طرف كدام كشور براي ايران آورده است. درحالي كه از طرف عماني و مقامات ايراني هيچ خبري دراين باره منتشر نشده، روزنامه عرب‌زبان وطن چاپ آمريكا مدعي شده كه پيشنهاد قابوس براي جلب حمايت روحاني براي برگزاري نشستي بين ايران و آمريكا در مسقط بوده است.

در اين شرايط حضور روحانی در نيويورك قطعی شده است. لحن صحبت‌هاي امروز مقامات ايراني نسبت به مواضع آمريكا و تهديدهاي اين كشور براي جنگ‌افروزي دوباره درمنطقه صریح تر شده است. ظريف به درستي اشاره كرده كه «کنگره آمریکا نمي‌تواند قانوناً برای جامعه بین‌المللی تصميم بگیرد و مرجع قانونی تصمیم برای این گونه اقدامات مشخص است.»

وزيرخارجه با تاكيد برعدم استفاده از سلاح شيميايي قاطعانه مي‌گويد: «به هیچ وجه نمی‌پذیریم در منطقه‌ای که به شدت ملتهب است با استفاده از زور، شرایط ملتهب‌تر شود و کمک به افراط و تندروی در منطقه شود و اختلافات درونی منطقه تشدید شود.»

اميدواريم كه رئيس‌جمهور در اين سفر به دور از حاشيه‌سازي و جنجال‌هاي هر ساله رئيس‌دولت نهم و دهم با قاطعيت و صلابت از مواضع اصولي جمهوري اسلامي در جهان سخن بگويد. روحاني بايد از ديدارهايي كه صرفاً جنبه تبليغاتي داشته پرهيز كند و از فرصت به وجود آمده براي رفع تحریم ها و گره‌ اختلاف و درگيري در منطقه تلاش كند. گره‌اي كه اين روزها آمريكا تلاش مي‌كند تا به دست خود آن را به گرهي كور تبديل كند.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار