گوناگون

مخالفت مجلس با پیشنهاد رسایی برای ضبط اموال آمریکا در تنگه هرمز

پارسینه: نمایندگان مجلس در جریان بررسی جزئیات طرح الزام دولت به اخذ غرامت از آمریکا با پیشنهاد حمید رسایی مبنی بر ورود نیروهای نظامی برای ضبط اموال آمریکا در تنگه هرمز مخالفت کردند.

به گزارش ایسنا، در نشست علنی امروز مجلس جزئیات طرح دوفوریتی الزام دولت به پیگیری جبران خسارات ناشی از اقدامات و جنایات آمریکا علیه ایران و اتباع ایرانی، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

در هنگام بررسی ماده 3 این طرح، حمید رسایی پیشنهاد الحاق عبارتی تحت عنوان "دولت می‌تواند حسب شرایط از طریق ضبط اموال ایالات متحده که از تنگه هرمز عبور می‌کنند، نسبت به بازپس‌گیری حقوق ملت ایران اقدام کند" را مطرح کرد.

نماینده مردم تهران در مجلس نهم در تشریح پیشنهاد خود گفت: در شرایط کنونی آمریکایی ها برای برداشت از اموال کشور ما برنامه دارند؛ به طوری که هم اکنون حدود 48 میلیارد دلار علیه ایران حکم صادر شده و حدود 80 میلیارد دلار نیز در دست دارند.

وی ادامه داد: قطعاً اگر ما به صورت منفعلانه درخصوص اقدامات آمریکا عمل کنیم، آنها مجددا اقدام به برداشت از دارایی‌های جمهوری اسلامی ایران می‌کنند.

وی با اشاره به سخنان معاون پارلمانی وزارت خارجه در هنگام بررسی کلیات این طرح، گفت: آقای قشقاوی اعلام کرد که برای برداشت اموال و دارایی‌های آمریکا قانون وجود دارد؛ با این حال مشخص نیست که چرا این قوانین از سوی دولت اجرایی و عملیاتی نمی‌شود.

رسایی افزود: حضرت امام (ره) در رابطه با آمریکا می‌فرمودند که آمریکا مانند سگ هار می‌ماند؛ اگر از آن فرار کنی، به دنبالت می‌آید و اگر دنبالش کنی، فرار می‌کند. حال سیاست حاکم دولت این است که از آمریکا فرار کند!

در این نشست همچنین مجید انصاری معاون پارلمانی رئیس جمهور در رابطه با پیشنهاد رسایی گفت: در پیشنهاد وی آمده است که دولت می‌تواند حسب شرایط از طریق ضبط اموال ایالات متحده که از تنگه هرمز عبور می‌کنند، نسبت به بازپس‌گیری حقوق ملت ایران اقدام کند؛ این در حالی است که دولت در شرایط کنونی بدون این مصوبه نیز می‌تواند اقدام به این عمل کند. از طرف دیگر برخی از امور برعهده فرماندهی معظم کل قوا بوده و برخی از مسائل برعهده شورای عالی امنیت ملی است و دولت به‌عنوان قوه مجریه نمی‌تواند به نیروهای مسلح فرمان دهد.

وی بیان کرد: فرمان به نیروهای مسلح در حوزه اختیارات فرمانده کل قوا است؛ از طرف دیگر اگر بخواهد این مسئله عملیاتی شود، در حوزه اختیارات شورای عالی امنیت ملی قرار می‌گیرد. همچنین در شرایط کنونی در خلیج فارس دشمنان ما از جمله رژیم صهیونیستی مایل هستند که این آبراه را به جنگ نفت‌کش‌ها تبدیل کنند.

انصاری ادامه داد: رسایی در صحبت‌هایش گفت که بروید و در خلیج‌فارس جلوی کشتی‌های آمریکایی ‌را بگیرید؛ ولی مگر کشتی‌ها و نفت‌کش‌های ایرانی از آنجا تردد نمی‌کنند؟ در شرایط کنونی کشورهای دیگر نفت خود را از طریق لوله به آنسوی خلیج فارس منتقل می‌کنند، از این‌رو ناامن کردن خلیج فارس به زیان جمهوری اسلامی ایران است. لذا اگر قرار شد روزی عمل متقابل در نقطه ای از خلیج‌فارس و یا خارج از این خلیج از سوی ایران صورت گیرد، این مسئله باید در شورای عالی امنیت ملی مطرح شده و به اذن فرماندهی کل قوا صورت گیرد.

معاون پارلمانی رئیس جمهور افزود: به نظر من پیشنهاد رسایی علی‌رغم ظاهر انقلابی که دارد، علیه منافع ملی بوده و برخلاف قانون اساسی است. این مسئله امکان دارد به دست افرادی مستمسک دهد که مانند گذشته با چنین شعارهایی برخلاف منافع ملی به سفارت عربستان حمله کردند و به دست این رژیم بهانه دادند.

در این نشست همچنین مهدی کوچک‌زاده در تذکری با استناد به ماده 11 آیین‌نامه داخلی مجلس گفت: ما براساس طرح دوفوریتی الزام دولت به پیگیری جبران خسارات ناشی از اقدامات و جنایات آمریکا علیه ایران و اتباع ایرانی، دولت را ملزم به یک سری اقدامات کرده‌ایم. اما زمانی که کنگره آمریکا در مصوبات خود بودجه هنگفتی را برای براندازی نظام جمهورری اسلامی اختصاص می‌دهد، و همچنین به صورت مستقم در مسئله برجام مداخله می‌کند، آیا سطح تقابل مجلس شورای اسلامی باید پیروی از دولتی باشد که خود همین اقدامات را انجام می‌دهد؟!

وی اضافه کرد: آقای روحانی، در سخنرانی‌های اخیرشان به این مسئله افتخار کردند که ما این دزدی سرگردنه 2 میلیارد دلاری را در دادگاه های بین‌المللی پیگیری می‌کنیم؛ اما خواهیم دید همین دادگاه ها قطعا به نفع آمریکا رأی می‌دهند زیرا جیره خور آنها هستند.

وی افزود: من از آقای رسایی به خاطر پیشنهاد برای اقدام متقابل علیه آمریکا در تنگه هرمز تشکر می‌کنم؛ لذا اگر مجلس می‌خواهد به جای دیپلمات بودن، انقلابی باشد، می‌بایست متناسب با اقدامات کنگره آمریکا، عمل کند.

کوچک‌زاده تصریح کرد: آقای انصاری در صحبت‌هایشان خطاب به رسایی گفت که به نظر می‌رسد که ظاهر پیشنهاد شما انقلابی‌گرایانه است، حال من به ایشان می‌گویم که شما خودت ظاهراً انقلابی‌نما هستید. آیا فراموش کرده‌اید که 20 سال پیش چه سخنانی را مطرح می‌کردید؟ مدعیان پیروی از خط امام (ره) شماها بودید. از این‌رو باید بدانید که خط امام این است که اگر آمریکایی ها در دست جیب ما کردند، وقتی کشتی‌ها منافع آنها را از تنگه هرمز انتقال می‌دهد، ما نیز باید دست در جیب آنها کنیم. البته اگر دولت به معنی خاص آن بگذارد!

پس از سخنان نمایندگان و مسئولان درخصوص پیشنهاد مذکور، محمدحسین فرهنگی عضو هیات رئیسه مجلس در اخطار قانون اساسی با اشاره به عبارت «بازپس‌گیری» در پیشنهاد رسایی گفت: این عبارت به معنای ورود نیروهای مسلح و قوه قهریه و مصادره اموال آمریکایی‌ها است. حال این مسئله در اختیار قوه مجریه و دولت است، البته دولت برای این اقدام باید از طریق مجرای قانونی آن اقدام کند، از این‌رو پیشنهاد مذکور با بند 4 اصل 110 قانون اساسی مغایرت دارد.

وی ادامه داد: از طرف دیگر براساس قانون اساسی، اعلام جنگ، صلح و بسیج نیرو در اختیار فرمانده کل قوا است.

در ادامه محمدحسن ابوترابی‌فرد نایب رئیس مجلس با اشاره به اخطار فرهنگی گفت: اگرچه آقای رسایی در رابطه با پیشنهاد خود می گوید که این پیشنهاد، دولت را برای انجام این امور مختار می داند و هیچ وظیفه‌ قانونی بر گردن دولت نیست، اما به نظر من واژه "می‌تواند" در پیشنهاد مذکور هم نمی‌تواند اشکالات و ابهامات مربوطه را رفع کند.

وی ادامه داد: وجود واژه "می‌تواند" در عبارت "دولت می‌تواند حسب شرایط از طریق ضبط اموال ایالات متحده که از تنگه هرمز عبور می‌کنند، نسبت به بازپس‌گیری حقوق ملت ایران اقدام کند"، به این معنی است که دولت می‌تواند با توجه به اصل 110 قانون اساسی برای این اقدام مجاری قانونی را طی کند. حال فرض کنیم که این قانون تصویب شود. اگر این مسئله صورت بگیرد، یعنی آنکه ما به دولت این اجازه را داده‌ایم که بدون طی کردن مجاری قانونی اقدام کند.

پس از سخنان ابوترابی‌فرد اخطار فرهنگی به رأی مجلس گذاشته شد که نمایندگان این اخطار را وارد ندانستند. پس از آن اصل این پیشنهاد به رأی نمایندگان گذاشته شد که آنها با 95 رأی موافق، 76 رأی مخالف و 7 رأی ممتنع از مجموع 208 نماینده حاضر در صحن با آن مخالفت کردند.

ارسال نظر

  • ناشناس

    خیلی مضحک بود

    چیش؟ همه چیش

  • ناشناس

    آقاي رسايي شما كه به استناد حرف امام ميگويد آمريكا سگ هار است پس اگر اين سگ هار كسي را گاز گرفت ما هم بايد او را گاز بگيريم؟؟؟ پس يك فرقي بايد داشته باشيم آينجا ايرانه سر گردنه كه نيست لطفا اين روز هاي آخر كمتر ادعاي فضل بفرماييد

  • ناشناس

    چرا بفرمایید. تردید چیه دو صد گفته چون نیم کردار نیست. پیشنهاد خیلی جالبی است وقت عمل که میرسه همه جا میزنند.

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار