تحلیل رسانه آمریکایی درباره قدرت نظامی سپاه پاسداران
پارسینه: طبق ردهبندی گلوبال فایر پاور، «ایران در رده چهاردهمین قدرت نظامی بزرگ جهان قرار گرفته است.» همین رسانه نوشته «سپاه با استعدادی که در جنگهای غیر متعارف و غیرمتقارن از خود نشان داده، میتواند منافع آمریکا را به گونهای به خطر بیندازد که هیچ یک از نیروهای نظامی متعارف ایران نمیتوانند.»
رویداد 24 نوشت: نگاه آمریکا درباره سپاه و نهادهای نظامی ایران چیست؟ آنها با چه نگاهی سپاه پاسداران را تحریم کردند؟ تصور آنها درباره قدرت سپاه چیست؟ اینها سوالاتی است که احتمالا برای مخاطب ایرانی هم جذاب باشد. نشنال اینترست رسانه آمریکایی در گزارشی سپاه پاسداران را قدرت اصلی در ایران خوانده و نوشته «این نهاد بیش از هر سازمان دیگری برای آمریکا خطرناک است.» این رسانه آمریکایی در یادداشتی به قلم مارک اپیسکوپس نوشته «سپاه پاسداران سالها آموزش دیده تا بتواند ضرباتش به آمریکا را به جایی وارد کند که بیشترین صدمه را وارد کند.»
وزارت خزانهداری آمریکا در اکتبر ۲۰۱۷ سپاه پاسداران را در فهرست گروههای تروریستی خود قرار داد. این وزارتخانه از این جهت برای آمریکا اهمیت دارد که نقش مدیر ارشد مالی دولت فدرال ایالات متحده آمریکا را بازی میکند؛ همچنین وزیر خزانهداری به عنوان مشاور اصلی رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا در مورد تمام مسائل مربوط به سیاستهای اقتصادی و مالی فعالیت میکند.
اقدام وزارت خزانه داری آمریکا در دوره استیو منوچین رخ داد و دو سال پس از تصمیم وزارت خزانهداری، دولت آمریکا در ۱۵ آوریل ۲۰۱۹ رسما نام سپاه پاسداران را وارد لیست سازمانهای تروریستی قراد داد و همین اقدام شروع یک درگیری نظامی آشکار بین ایران و آمریکا بود؛ درگیریهایی که از خلیج فارس گرفته تا عراق و سوریه را شامل میشود و اوج آن هم در دوره دونالد ترامپ بود.
ترامپ در دوره ریاست جمهوری خود اقدامات عجیبی علیه ایران انجام داد؛ از جمله تروریستی اعلام کردن سپاه و به تبع آن، ترور سردار قاسم سلیمانی مهمترین فرمانده سپاه ایران؛ اقدامی که همچنان در تخاصم دو کشور دلیل اصلی است. ترامپ از ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷ تا ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱ رئیس جمهور آمریکا بود و به جز ماجرای اشغال سفارت آمریکا در ایران، در هیچ دورهای خصومتهای ایران و آمریکا تا این حد بالا نگرفته بود.
نکته جالب درباره اعلام تروریستی بودن سپاه توسط آمریکا این بود که این کشور نمیخواست دیگر کشورهای غربی نیز همین تصمیم را بگیرند. روزنامه دیلی تلگراف چاپ لندن در همان دوره پس از تروریستی اعلام شدن نام سپاه توسط آمریکا نوشت «آمریکا معتقد است که دولت بریتانیا میتواند نقشی کلیدی در ارتباط دیپلماتیک با حکومت ایران ایفا کند، اما اگر سپاه پاسداران را غیرقانونی اعلام کند، این نقش تضعیف میشود.»
نشنال اینترست در آن مقاله نوشته «سپاه بخش قابل توجهی از نیروهای نظامی مسلح ایران را تشکیل میدهد، اما نفوذ این نهاد نظامی در ایران و در سراسر خاورمیانه بسیار بیشتر از اینهاست. برای اینکه نقش فعلی این نهاد نظامی ایران را درک کنید باید به زمان تولد آن رجوع کنید.»
این رسانه به تاسیس سپاه در سال ۱۳۵۷ اشاره کرده و نوشت: «آیت الله خمینی رهبر فقید انقلاب ایران برای جلوگیری از بروز کودتا توسط ارتشی که بدنه آن به حکومت پهلوی تعلق داشت، این واحد را تحت عنوان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تاسیس کرد. در حالی که نیروهای نظامی ایران مسئول دفاع از کشورند، سپاه به عنوان یک واحد نظامی مردمی مسئول دفاع از انقلاب در برابر اپوزیسیون داخلی است. جنگ ایران و عراق فرصت مناسبی برای تغییر برند این واحد نظامی در ایران به عنوان یک بازیگر منطقهای بود.»
مهرزاد بروجردی استاد دانشگاه سیراکوس گفته «قبل از جنگ سپاه چیزی جز مجموعهای از بادیگاردهای روحانیون نبود و عملکرد آنها در جنگ جایگاه آنها را در قدرت تثبیت کرد.» بروجردی گفته «در عرض یک سال ۱۲۵ هزار نیرو به سپاه اضافه شد و این نهاد نظامی رسما به یک واحد مسلح یکپارچه در کشور تبدیل شد. در حال حاضر این نهاد نسبتا مستقل بخشهای نظامی دریایی، هوایی، پارامیلیتاری، نیروهای ویژه و سایبری را ذیل خود دارد.»
اعتقاد به حوزه وسیع فعالیتهای سپاه در واقع یک وظیفه شناخته شده در بین نیروهای نظامی متعارف ایران است. برای مثال نیروی هوایی ایران همه جتهای جنگنده را در دست دارد در حالی که نیروی هوایی سپاه کنترل موشکهای بالستیک را برعهده دارد.
نشنال اینترنست نوشته «سپاه مخربترین سلاحهای ایران را در دست دارد و سپاه قدس که شاخه برونمرزی نیروهای نظامی ایران است، تحت فرماندهی سپاه است.» و گفته «نیروهای سپاه قدس تهدید جدیای علیه منافع آمریکا در خاورمیانهاند و به همه گروههای ضد آمریکا کمکهای نظامی میکنند.»
طبق ردهبندی رسانهای همچون گلوبال فایر پاور که از مهمترین رسانههای بررسی قدرتهای نظامی جهان است، «ایران در رده چهاردهمین قدرت نظامی بزرگ جهان قرار گرفته است.» همین رسانه نوشته «سپاه با استعدادی که در جنگهای غیر متعارف و غیرمتقارن از خود نشان داده، میتواند منافع آمریکا را به گونهای به خطر بیندازد که هیچ یک از نیروهای نظامی متعارف ایران نمیتوانند.»
ارسال نظر