وزیر ارشاد: شاعران باید بصیرت را واجب عینی بدانند و موضعگیری بموقع داشته باشند
ایسنا نوشت:
زير فرهنگ و ارشاد اسلامي در مراسم پاياني ششمين جشنواره شعر فجر اظهار كرد: شاعر بايد بصيرت را واجب عيني بداند.
به گزارش خبرنگار بخش ادب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، متن کامل سخنان سيدمحمد حسيني در مراسم پاياني ششمين جشنواره شعر فجر كه امروز (دوشنبه، اول اسفند) در تالار وحدت برگزار شد، در پي ميآيد:
«چون عصاي ديده بيناست در دِيجور ســـور / شعر کحلِ چشمِ خاکسـتر نگاهِ رنگ کور
شعر دريايي است هم ظرفِ توانِ هوش و عقل / شعر چاه ضبطِ دردِ مردِ چون سنگِ صبور
شـــعر سوداييِ تجـــارِ کمــالاندوزِ عشق / شعر ســـرفصل سياق دفتـــر کالاي نور
رونق بازار فرهنـگ اصيــل مــلت اســـت / بيت بيتـش از طلا بهتــر به تجويز صدور
انقلاب از شعر و شعر از انقلاب آوازه يافــت / چشم بد از انقـلاب و شــاعرانش باد دور
مام هنر فرزندي به کمال و جمال شعر نزاييده و آفتاب هنر بر کشتزاري پربرکتتر از شعر نتابيده که خورشيد هنر به طلعت، سر بر قلهاي بدين رفعت نساييده است.
شعر آغاز لطافت انديشه بشر است، هنري برتر است، که به قدسِ الهام، کلامِ مطهَّر است. دريغم آيد دريغ، که نگويم نيلوفرانهاي انيق در برکهاي عميق، چشمنوازش کرده است، در زلال خيالي دقيق، که به طهارت انديشههاي ديني، مطهِّر است.
آبشار تفسيرگونه شعر اصيل از کلام وحي بر زبان و قلم شاعران نبيل، بر هر مغزي ردّي از تطهير ميگذارد و زيبايياش به ضرورت تکرار، پاسداري امين، به حفظ اثر ميگمارد. کدام خانه را پس از مصحف و صحيفههاي نوراني آل الله، خالي از ديوان سرودههاي حافظ و سعدي و مولانا ميبينيد!؟ و در کدام محفِلي بي چراغِ حالِ خيالِ شاعرانِ عارف و عارفانِ شاعر اين سرزمين، به نيازِ دلي نورآشنا، مينشينيد!؟
از يد بيضاي شعر اين آستين آوردهام هِل سواري را، که تحفه قاچِ زين آوردهام
و امّا بعد؛
هم به شعر، زمانه را ميتوان شناخت و هم از زمانه سياق شعر را ميتوان دريافت. عنصري و عسجدي و انوري هم زاييده زمانه خويشاند و هم زاينده سبک زمانهها. و فرخي يزدي و ميرزاده عشقي و ملکالشعرا بهار، نيز هم. و سيدحسن حسيني و قيصر امينپور و سلمان هراتي نيز هم.
به جشنواره نميپردازم که دوستان کم و بيش توضيح دادهاند. در اين فرصت مغتنم به نکاتي اشاره ميکنم که اگر مغفول واقع نشده است، مخمول افتاده است. ازجمله سبکشناسي ساختاري شعر انقلاب و نيز شناختنامه شعر انقلاب.
زيباييشناسي شعر انقلاب از چشمانداز پيکره و پيام مطمح نظر است که بعيد ميدانم از اين قدمگاه گامي به سمت معرفت برداشته نشده باشد؛ لکن عَتَبهاي نيز کما ينبغي، رؤيت نميشود.
انقلابي که سُلاله سلسبيل بود و قَباله سَلسال که مستيِ بيخمار داشت و عربدهجوياني هشيار.
پيروان سلسلهجنبان نهضت جهاني غيرت که هماينک زنجيرههايش به دست و پاي مستبدان و ظالمان زمان پيچيده است و زنجههاشان، گوش همگنان را به رنجه انداخته است؛ در هر کجا که بودند، کاري کارستان کردهاند. اين سلسله يک حلقه بيکار نميداشت.
هر کس به سهم خويش نگهبان عشق بود. به قول صائب:
يا سبو يا خم مي يا قدح باده کنند / يک کف خاک در اين ميکده ضايع نشود
و انقلاب در شعر زايشي داشت که:
پشت دوتاي فلک راست شد از خرمي / تا چو تو فرزند زاد مادر ايام را
اين تشريف شايسته است بر تن راستقامتان اين ميدان، مايه احترام باشد و سرمايه اکرام.
نسيان فرهنگي از هر غفلتي آسيبرسانتر است. جوانان را دريابيد؛ اما پيران را دُرّ يابيد.
شاعران صاحب سبک را، صاحب عنوان کنيد. شاعراني از اين دست، روي در نَهُفت دارند و اجتناب از بازگفت. بر مسؤولين است که روي بر ساحت ايشان برند و سماحت ايشان به بهاي تواضع و تکريم بخرند. انصاف را که اگر امير عليشيرنوائي نبود، عطّار در غبار فتنه زمانه گم ميگشت که موجب غبن اعتبار مردم ميگشت. اگر نوايي نيستيم، نينوايي باشيم که غلامي را از قلم نينداختند.
و در آخِر، شاعر که شعور، شرط انديشه اوست، بصيرت را ميبايست واجب عيني بداند و نه واجب کفايي. که به بضاعت بسنده کردن در شأن عموم است که شاعر در اين عرصه زيادتطلب بايد باشد «فاستبقوا الخيرات»
حضور به موقع و در موضع، نشانه بصيرت شاعر انقلاب است. شاعر انقلاب در شمار اِلّا الّذين است که ميبايست مراقب يهيمون و ما لا يفعلون باشد. راه رستگاري ادبيات بويژه شعر، مراقبه است و مراقبت در انجمنهاي اهل بصيرت پررنگتر ميتواند صورت گيرد. متابعت از نظرات رهبر فرزانه و رهنمودهاي جانانه حضرت ايشان مسير فلاح و صلاحِ رهروان اين وادي است.
تا ز ميخانه و مي نام و نشان خواهد بود / سر ما خاک ره پيــر مغان خواهــد بود
حلقه پيـر مغان از ازلم در گوش اســت / بر همانيم که بوديم و همان خواهد بود
از آنان که دستي بر آتش اين اقدام داشتهاند و آنان که گلي در باغچه اين ايام کاشتهاند و از آنان که در اين راه گام برداشتهاند، سپاسگزارم و به استمرار نقششان اميدوار.»
ارسال نظر