چه زمانی در ماه رمضان ورزش کنیم؟
پارسینه: یک متخصص پزشکی ورزشی ضمن غلط دانستن این باور که از انجام حرکات ورزشی و فعالیت های بدنی در ماه رمضان باید خودداری کرد، خاطرنشان کرد: ورزش کردن در طی روزه داری به کنترل وزن، کاهش استرس و حفظ سلامتی افراد کمک کرده و از افزایش وزن ناشی از تغذیه نامناسب و عدم تحرک در ماه رمضان پیشگیری می کند.
دکتر توحید سیف برقی تصور مردم مبنی بر اینکه در ماه رمضان باید از انجام حرکات ورزشی و فعالیت های بدنی خودداری کرد را باوری نادرست دانست و گفت: باید توجه داشت که فراموش کردن ورزش در این ماه نه تنها به حفظ سلامت و قوای بدنی افراد کمک نمی کند، بلکه مشکلاتی همچون اضافه وزن را برای روزه داران به دنبال دارد. از لحاظ بیوشیمیایی برخی اشخاص به دلیل تغذیه نامناسب و عدم تحرک بعد از اتمام ماه رمضان دچار افزایش وزن می شوند.
وی با بیان اینکه ورزش کردن در طی روزه داری به کنترل وزن، کاهش استرس و حفظ سلامتی افراد کمک می کند، اظهار داشت: بهتر است در طول ماه رمضان از انجام فعالیت های ورزشی خیلی سنگین پرهیز شود. در واقع می بایست شدت حرکات ورزشی را در این ماه نسبت به روزهای غیر روزه داری سبک تر کرد.
رییس زیر کمیته کنترل دوپینگ فدراسیون فوتبال، دیدگاه ها درخصوص زمان انجام فعالیت های ورزش در ماه رمضان را متفاوت عنوان کرد و افزود: برخی از پزشکان معتقدند دو تا سه ساعت پس از خوردن سحری بهترین زمان برای ورزش کردن است. اما باید توجه داشت با فعالیتی که فرد در ساعات اولیه روز انجام می دهد ممکن است دچار کم آبی در طول روزه داری شده و به دلیل کاهش ذخایر گلیکوژنی تا هنگام افطار با مشکل سرگیجه و ضعف مواجه شود؛ به رغم اینکه در این حالت، عضلات در وضعیت مناسبی هستند اما جهت حفظ ذخایر بدنی در طول روز، توصیه می شود از ورزش کردن در این زمان خودداری شود.
وی ادامه داد: نظر دیگری که درخصوص بهترین زمان ورزش کردن در طول روزه داری مطرح می شود، انجام فعالیت های ورزشی دو تا سه ساعت پیش از زمان افطار است. یکی از مزایای این ایده این است که بدن ساعت ها ناشتا بوده و آمادگی بسیار زیادی برای مصرف کردن چربی انباشته بدن به جای قندها دارد. به طوری که بدن به سمت چربی سوزی رفته و از این طریق به کاهش وزن در روزه داران کمک می کند. اما در این زمان به علت افت قند خون شاید فرد از لحاظ ذخایر بدنی قادر نباشد که به ورزش بپردازد.
جبران کمبود آب از دست رفته بدن باید اولین اولویت روزه داران ورزشکار باشد
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دوتا سه ساعت بعد از افطار را بهترین زمان برای ورزش کردن در ماه مبارک رمضان دانست و به روزه داران توصیه کرد: مصرف مقدار مناسب آب برای کسانی که ورزش می کنند بسیار مهم است. اگر فرد جزو گروهی است که حین روزه داری به انجام فعالیت های ورزشی می پردازد، باید در اولین فرصت بدست آمده بعد از صرف افطار کمبود آب بدن خود را جبران نموده و با کم آبی ورزش را آغاز نکند. همچنین لازم است بلافاصله بعد از افطار از ورزش کردن پرهیز شود.
وی با اشاره به اینکه توجه به احساس تشنگی به عنوان معیار برای کم آبی بدن از سوی ورزشکاران تصوری غلط است، بیان داشت: افراد بویژه ورزشکاران حتی زمانی که احساس عطش ندارند باید آب بنوشند چرا که تشنگی علامت دیررس کمبود آب در بدن است. توجه به رنگ و حجم ادرار بعد از افطار برای کسانی که ورزش می کنند ضروری است. چنانچه رنگ ادرار تیره و حجم آن کم باشد شخص حتما دچار کمبود آب است و باید پیش از شروع ورزش این کم آبی را جبران کند.
دکتر سیف برقی به روزه داران اهل ورزش توصیه کرد: بی حالی، ضعیف بودن واکنش ها و افزایش غلظت خون از جمله عوارض کم آبی در بدن است که می توان با مصرف آب، نوشیدنی های مختلف و مایعات حین تمرین و بعد از آن علاوه بر جبران کمبود آب از دست رفته در حین روزه داری، حرارت بدن را نیز کنترل کرد.
وی با بیان اینکه بهتر است از مصرف نوشابه و دوغ های گازدار در ماه رمضان خودداری شود، توصیه کرد: هر یک از اعضای خانواده یک بطری یک و نیم لیتری آب معدنی را برای خود اختصاص داده و در نظر داشته باشند که بین افطار تا سحر تمام محتوای آن که می تواند علاوه بر آب حاوی چند قطره لیمو ترش تازه باشد را میل کنند و با این شیوهی ساده، به تنظیم آب بدن خود کمک کنند.
این متخصص پزشکی ورزشی در پایان با تاکید بر عدم مصرف آب سرد در هنگام افطار خاطرنشان کرد: نوشیدن آب خنک در زمان افطاری که روزه داران به ویژه ورزشکاران تمایل زیادی برای انجام آن دارند موجب بروز مشکل در سیستم گوارش می شود، لذا بهتر است که افراد از انجام این کار خودداری کنند.
ارسال نظر