داوران ایرانی چقدر میگیرند، داوران خارجی چقدر؟
پارسینه: داوران ایرانی در مقایسه با لیگ های معتبر اروپایی و حتی درجه دو اروپایی پول بسیار ناچیزی دریافت می کنند.
مسئله دستمزد داوران چند صباحی است که با جدیت بیشتری دنبال می شود؛ در واقع اگر تا همین چند وقت پیش داوران وسط برای قضاوت در هر بازی در لیگ برتر نزدیک به 500 هزار تومان دریافت می کرد با تلاش زیاد رییس کمیته و دپارتمان داوری این دستمزد 30 درصد افزایش یافت و قرار شد داوران در لیگ برتر ایران 650 هزار تومان دستمزد بگیرند. حداقل این خبری است که چندماه پیش به صورت رسمی اعلام شد.
فرض محال اینکه داوران ایرانی هر هفته قضاوت کنند و کارشان دچار وقفه نشود باید 30 بار در سال سوت بزنند؛ البته این فقط درباره لیگ برتر است و بدیهی است که ممکن است یک داور در طول سال در رقابت های جام حذفی هم قضاوت کند. با این حال و با احتساب همین 650 هزار تومان، یک داور وسط در سال از قضاوت در لیگ برتر (با حفظ پیش شرط قضاوت در همه بازی ها) 19 میلیون و 500 هزار تومان دستمزد می گیرد.
حالا باید به این رقم ناچیز قضاوت در لیگ حذفی را هم اضافه کرد و سوت هایی که این داوران در بازی های بین المللی یعنی بازی های آسیایی و ملی می زنند هم اضافه شود. به طور میانگین اگر 5 بازی در دیدارهای بین المللی قضاوت کنند چقدر عایدشان می شود؟ داوران اروپایی برای قضاوت دربازی های انتخابی لیگ قهرمانان اروپا نزدیک به 2500 تا 3000 هزار یورو دستمزد می گیرند.
فرض بر این گرفته شود که در بازی های آسیایی کمتر از کف این مبلغ یعنی 2000 یورو به عنوان دستمزد پرداخت می شود (موردی که هنوز دقیق مشخص نیست). 5 بازی که باز هم این تعداد خیلی رویایی است می کند 10 هزار یورو.
با این حساب سرانگشتی یک داور نخبه ایرانی علاوه بر اینکه به طور میانگین 20 میلیون تومان از لیگ دستمزد می گیرد 40 میلیون تومان هم از قضاوت در دیدارهای بین المللی نصیبش شود. در نهایت می توان در پایان سال خیلی خوشبینانه به عدد 60 میلیون تومان دستمزد رسید که برای کار پرفشار داوری در ایران و البته مبالغی که در این فوتبال جابجا می شود بسیار ناچیز به نظر می رسد.
انگلیسی ها پول پارو می کنند!
وقتی دستمزدی که داوران در لیگ های اروپایی می گیرند را کنار این دستمزد می گذاریم متوجه اختلاف فاحشی می شویم؛ پر واضح است که مقایسه این لیگ ها و فوتبال این کشورها با لیگ ایران و فوتبال ایران امکان ناپذیر است. حتی باید به مشکلات ارزی به وجود آمده در کشور هم اشاره کرد که باعث می شود این رقم ها نجومی تر به نظر بیایند. با این حال دستمزد داوران اروپایی صرفا جهت مقایسه دستمزد ارائه می شود و محلی برای مقایسه پایاپای نیست.
در اروپا انگلیسی ها از همه بیشتر درآمد دارند؛ لیگ برتر انگلیس تنها لیگی در دنیا است که همه داورانش حرفه ای هستند و در ماه به طور میانگین مبلغ 24 هزار یورو دستمزد می گیرند. با حساب یوروی 4 هزار تومانی در ماه نزدیک به 90 میلیون تومان. تازه این رقمی است که خالص دریافت می کنند و هزینه های جابجایی و پاداش های مورد نظر در آن لحاظ نشده است. بعد از این لیگ باید از لیگ اسپانیا و ایتالیا حرف زد که به ترتیب داورانشان در سال 200 و 150 هزار یورو دستمزد می گیرند؛ یعنی در سال نزدیک به 800 و 600 میلیون تومان. تا همین جا مقایسه این دستمزدها با داوران ایرانی غیرممکن به نظر می رسد.
اما باید به لیگی ضعیف تر مثل فرانسه هم سر زد؛ جایی که داورانش در مقایسه با سایر لیگ ها پول کمتری می گیرند. فرانسوی ها برای هر قضاوت در لیگ فرانسه مبلغی معادل 2800 یورو ماهیانه دارند و به این مبلغ 2500 یورو به ازای قضاوت در هر مسابقه اضافه می شود. حالا اگر داور با تجربه و پخته ای باشد این مبلغ در اواخر دوران حرفه ای اش مجموعا 10 هزار یورو می شود.
فرض را بر همان 2500 یورو برای هر بازی بگذاریم و با دستمزد ایرانی ها مقایسه کنیم؛ 650 هزار تومان برای داوران ایرانی و 10 میلیون تومان برای داوران فرانسوی که ظاهرا کمترین دستمزد را در بین لیگ های معتبر اروپایی می گیرند.
در گزارشی که «اسپورتون» به آن اشاره کرده آمده است که یک داور فرانسوی با توجه به تعداد قضاوت های بین المللی اش به طور میانگین در سال 75 هزار یورو دستمزد می گیرد یعنی 300 میلیون تومان. حالا اگر اختلاف ارزی به وجود آمده را هم 100 میلیون تومان در نظر بگیریم (طبیعتا این رقم دقیق نیست) به اختلاف فاحش 150 میلیونی دستمزد داوران ایرانی با دستمزد کم درآمدترین داوران مطرح اروپایی می رسیم.
از ساحل عاجی ها پیش هستیم!
در شرایطی که در این مطلب به اختلاف فاحش دستمزد داوران اروپایی و ایرانی اشاره شد بد نیست مقایسه ای هم بین دستمزد داوران ایرانی و ساحل عاجی داشته باشیم؛ جایی که در نهایت مشخص می شود حداقل داورانمان از یک کشور جلو هستند!
در ساحل عاج داوران برای هر بازی مبلغ 25 هزار فرانک آفریقای مرکزی دریافت می کنند. به عبارتی با تبدیل این پول به یورو و سپس تومان، به رقم نازل 152 هزار تومان برای قضاوت در هر بازی می رسیم. در واقع در ساحل عاج وضع از ایران به شدت بدتر است و دستمزد داوران از سال 99 تا کنون کوچکترین تغییری نداشته است! اختلاف 500 هزارتومانی دستمزد ایرانی ها با داوران ساحل عاجی هم می تواند در نوع خودش جالب توجه باشد.
ارسال نظر