گوناگون

«دلال‌ها» عامل اصلی گرانی مرغ

«دلال‌ها» عامل اصلی گرانی مرغ

پارسینه: معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی با اعلام اینکه بازار گوشت مرغ به‌زودی متعادل می‌شود، تاکید کرد مرغ در بازار موجود است و مردم نباید گران بخرند.

«دلال‌ها» عامل اصلی گرانی مرغ

مرتضی رضایی با تشریح دلایل گرانی ناگهانی گوشت مرغ در روز‌های گذشته از اقدامات وزارت جهاد کشاورزی برای کنترل بازار خبر داد.

وی با ذکر این نکته که برخی واسطه‌ها دور از چشم بخش دولتی اقدام به فروش خارج از تعرفه نهاده‌های دامی کرده بودند، از اقدامات قانونی علیه این بخش از بازار غیر شفاف خبر داد و گفت: در تهران روزانه بیش از ۵۰۰ تن مرغ منجمد با نرخ ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان و مرغ گرم با نرخ ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه خواهد شد تا افزایش تقاضا در شب عید را جبران کند.

مشروح گفتگوی خبرآنلاین با معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی را در ادامه می‌خوانید:

به نظر می‌رسد هم‌اکنون کمبود نهاده‌های دام و طیور در بازار پیش‌آمده که این مسئله باعث افزایش نرخ نهاده‌ها و درنتیجه گران شدن گوشت مرغ شده است. چرا واردات نهاده‌های دامی به‌اندازه کافی صورت نگرفته است؟
واقعیت این است که در صنعت طیور، کشور تقریباً به‌صورت کامل وابسته به واردات نهاده‌های دامی یعنی ذرت، کنجاله سویا، مکمل‌ها و امثال آن است. در ابتدای هرسال در کارگروه مخصوصی که در وزارت جهاد کشاورزی تشکیل می‌شود، میزان واردات کشور برای واردات و تأمین این نهاده‌ها مشخص می‌شود و بر اساس آن مجوز‌های لازم صادر می‌شود.

برخی از واردات نهاده‌های دامی هنوز از بنادر و گمرکات ترخیص نشده است که تا پایان سال این کار انجام می‌شود، ولی تا امروز نزدیک به ۸.۵ میلیون تن ذرت وارد کشور شده است که نسبت به سال قبل ۲۲ درصد افزایش واردات این محصول را داشتیم. همچنین حدود یک‌میلیون و ۳۰۰ هزار تن کنجاله سویا به‌صورت مستقیم و ۲.۵ میلیون تن دانه سویا (لوبیا) واردشده است که حدود ۲ میلیون تن کنجاله پس از استحصال روغن می‌دهد که جمع این میزان بیش از ۳.۳ میلیون تن سویای وارداتی خواهد بود.

همچنین در امسال ۲.۵ میلیون تن جو از کشور‌های مبدأ به ایران واردشده است؛ یعنی امسال شرکت پشتیبانی امور دام کشور کار خارق‌العاده‌ای را در تأمین نهاده‌ها انجام داده و قسمت قابل‌توجهی از واردات تاکنون ترخیص و انبارشده است. ذخایر استراتژیک این شرکت در حد کفایت است و محدودیتی ازلحاظ کمبود نهاد‌ها نداریم.

پس چرا بازار سیاه ایجادشده و نهاده‌ها با قیمت‌های تا دو برابر در بازار خریدوفروش می‌شود؟
اشکال اینجاست که متأسفانه برخی واسطه‌ها یا تاجر‌ها باعث اختلال بازار دریکی دو ماه اخیر شده‌اند و با مخفی کردن کالایی که با ارز داخلی خریداری‌شده است، عرضه کنجاله سویا را با اختلال مواجه کرده‌اند. بازار صنعت طیور کشور بسیار گسترده است و کوچک‌ترین اختلال می‌تواند اثرات بزرگی داشته باشد. من تأیید می‌کنم چنین نوساناتی را شاهد بودیم، ولی نه آن‌طور که گفته شود تمام مرغداری‌ها از آن متأثر شده باشند.

نرخ مصوب این نهاده کیلویی ۲۴۵۰ تومان بود، ولی متأسفانه مقداری خارج از دید نظارتی دولت به‌صورت زیرزمینی با قیمت‌های بالایی توزیع شد که خوشبختانه با اقدام سریع وزیر و بخشنامه‌ای که اخیراً صادرشده است، موضوع مدیریت‌شده است. علاوه بر اینکه شرکت‌های واردکننده موظف هستند همه واردات خود را که با ارز دولتی آورده‌اند به‌صورت متمرکز عرضه کنند. میزان نیاز هر تولیدکننده مشخص است و اطلاعات آن معلوم است و مرحله‌به‌مرحله به تولیدکنندگان نهاده‌ها تحویل می‌شود.

ولی افزایش نرخ نهاده‌ها، اثر روانی زیادی در بازار گذاشت که نتیجه را در مغازه‌ها می‌بینیم. وزارت جهاد کشاورزی برای کاستن از اثر روانی این افزایش نرخ، چه اقدام عاجلی کرد؟
در هفته گذشته ۵۰ هزار تن از ذخایر احتیاطی شرکت پشتیبانی امور دام برای شکستن کمبود مصنوعی که توسط برخی از فرصت‌طلبان ایجادشده بود، به بازار تزریق شد.

این توزیع، توانست اثرات منفی واسطه‌ها را کنترل کند؟
توجه داشته باشیم که باید همه ازجمله تولیدکنندگان محترم پای‌کار بیایند و نیاز واقعی خود را از همین سامانه‌ای که طراحی‌شده دریافت کنند. مرغداران مطمئن باشند هیچ کمبودی در تأمین نهاده‌ها نیست. اختلالی در بازار ایجاد شد، چون بازار بزرگ است، اثر این اختلال می‌تواند بزرگ باشد.

ما خودمان به‌عنوان تولیدکننده نباید به اختلال در بازار دامن بزنیم. مثلاً یک مرغدار نیاز به ۳۰ تن نهاده دارد، از ترس کمبود نرود ۱۰۰ تن بخرد و انبار کند، چون این مسئله باعث افزایش تقاضای مصنوعی در بازار و افزایش بیشتر نرخ‌ها می‌شود. انشالله طی روز‌های آتی شاهد اثرات اقدامات وزارت و ابلاغیه مهندس حجتی هستیم که به‌صورت کامل بازار را به تعادل برمی‌گرداند.

قصد دارید اخلال گران در بازار را با اقدامات انتظامی و قضایی، مواجه کنید تا آرامش و امنیت روانی مردم بازیچه آن‌ها نشود؟
بله قطعاً همین‌طور است. لیست تمام واردات و توزیع که شرکت‌های واردکننده انجام داده‌اند، اخذشده و یکی‌یکی عملکرد شرکت‌ها در حال راستی آزمایی و کنترل است. ادعا نمی‌کنیم بشود همه نهاده‌هایی که خارج از شبکه رسمی، توزیع‌شده را شناسایی کنیم، ولی موارد را از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهیم کرد.

باوجودی که دولت اعلام کرده عرضه مرغ بالاتر از ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان تخلف است، بازهم می‌بینیم نرخ‌ها بیشتر از این میزان است، چه اقدامی برای توزیع خارج از تعرفه انجام می‌شود؟
توجه داشته باشید به‌صورت معمول در ایام آخر سال با توجه به تعطیلات پیش رو، معمولاً تقاضای مصرف بیشتر می‌شود و افزایش طبیعی در قیمت مرغ داریم. این مسئله هرسال هم بوده است. ولی همیشه هم کالا به‌اندازه کافی در بازار موجود است، ولی، چون امسال صف ایجادشده، اثر روانی دارد و قیمت بالا می‌رود. از سویی می‌بینیم کالا در بازار به‌اندازه کافی وجود دارد؛ یعنی شما ساعت ۱۰ شب هم به هر فروشگاه مراجعه کنید، مرغ موجود دارد. این را در نظر داشته باشید که دوره رشد جوجه‌های گوشتی ۴۰ تا ۵۰ روزه است؛ یعنی مرغی که در اسفندماه مصرف می‌شود در بهمن‌ماه جوجه ریزی شده است. در تاریخ صنعت طیور این کشور سابقه نداشته است ۱۲۱ میلیون قطعه جوجه گوشتی در یک ماه ریخته شود که ثمر آن ۲۲۰ هزار تن گوشت مرغ می‌شود؛ یعنی نسبت به عرضه گوشت مرغ در دی‌ماه که جوجه آن در آذر ریخته شده است ما ۴۰ هزار تن افزایش تولید داشتیم و به‌وضوح می‌بینیم هیچ کمبودی در بازار وجود ندارد.

بله مرغ به‌اندازه کافی در بازار است، ولی گران است، حتی در تهران، مرغ از شهرستان‌ها گران‌تر شده. دلیل این امر چیست؟
در تهران با افزایش تقاضا روبرو هستیم و متأسفانه بخشی از واسطه‌ها هم قیمت مرغ را بالا می‌برند. این را هم در نظر داشته باشید قیمت گوشت قرمز افزایش غیرطبیعی در هفته‌های اخیر داشته است و طبیعتاً مردم به‌عنوان جایگزین گوشت قرمز به سمت مصرف مرغ می‌روند.

از سوی دیگر متأسفانه با سوء تدبیر برخی مسئولان استانی مواجهیم که در جلسات تنظیم بازار استانی خود مصوب کرده‌اند که اجازه خروج مرغ را از استان‌هایشان به سمت تهران ندادند و این امر ورودی گوشت مرغ در تهران را دچار اختلال کرده بود. نرخ مرغ در سیگنال قیمتی به تمام کشور می‌فرستد و اگر اینجا نرخ بالا برود، بقیه کشور هم تحت تأثیر قرار می‌گیرد. خواهشم از استانداران محترم این است که نسبت به ورود مرغ به تهران سخت‌گیرانه برخورد نکنند.

تا استانداران درباره این مسائل تصمیم بگیرند، نوروز فرارسیده و ممکن است اثرات تورمی در بازار ادامه داشته باشد. اقدام عاجل برای کاهش نرخ مرغ در پایتخت چیست؟
با توجه به تغییرات قیمتی که پیش‌بینی می‌شد ما از دیروز توزیع مرغ منجمد را در تهران آغاز کردیم. در روز اول بیش از ۵۰۰ تن مرغ منجمد با نرخ ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و میدان‌ها میوه و تره‌بار توزیع‌شده است و همچنین روزانه تا حد ۲۰۰ تن گوشت مرغ گرم به قیمت ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان توزیع می‌شود تا مردم که نیاز به خرید شب عید داشته باشند امکان داشته باشند از مرغ تنظیم بازار استفاده کنند. این روند هرروزه تا پایان سال ادامه دارد.

منبع: خبرآنلاین

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار