گوناگون

جنگ لفظی شدید قطر و عربستان بر سر اخوان‌المسلمین

پارسینه: یک رسانه غربی با اشاره به اختلافات موجود میان ریاض و دوحه عنوان داشت که بعد از دیدار «ترامپ» از ریاض جنگ لفظی بین قطر و عربستان بار دیگر شدت پیدا کرد.

بعد از دیدار «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا از ریاض جنگ لفظی بین قطر و عربستان دوباره شدت پیدا کرد و قطر متهم به حمایت از اخوان‌المسلمین و گروه‌های افراطی شد و اکنون علاوه بر کشورهای حوزه خلیج فارس، آمریکا هم از قطر انتقاد می‌کند.نشست ترامپ با رهبران کشورهای عرب در ریاض قرار بود اتحاد دنیای عرب و وحدت‌نظر رهبران آنها را به نمایش بگذارد، اما هنوز چند صباحی از این نشست نگذشته که شکاف عمیق بین قطر و عربستان به ویژه بر سر گروه اخوان المسلمین آشکار شده است.

درست ۲ روز بعد از نشست ترامپ با سران کشورهای عربی، دولت قطر ناگزیر شد بیانیه مطبوعاتی صادر کند و درباره اظهارات امیر این کشور توضیح دهد. «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر در سخنرانی که ویدیوی آن در دنیای مجازی انتشار یافت، از گروه‌های حماس و حزب الله لبنان تمجید کرده است.

امیر قطر در این سخنرانی گفته است، کسی حق ندارد نیرویی چون اخوان‌المسلمین را به عنوان گروهی تروریستی طبقه‌بندی کرده، قطر را به حمایت از تروریسم متهم کند و نقش مقاومت نیروهایی مانند حماس و حزب‌الله را منکر شود.

امیر قطر در این سخنرانی همچنین عنوان داشته که خطر واقعی از جانب برخی از دولت‌های منطقه است که به گفته او، خود عامل پدید آمدن تروریسم بوده‌اند و درک افراطی از اسلام دارند که با اسلام حقیقی انطباقی ندارد.

اظهارات دروغین یا واقعی

در افکار عمومی دنیای عرب کسی تردیدی ندارد که منظور امیر قطر عربستان سعودی بوده است. انتشار ویدیوی این اظهارات، امیر قطر را به دردسر انداخت. او اظهارات مطرح‌شده در این ویدیو را تکذیب کرد و انتشار چنین ویدیویی را به گردن هکرها انداخت.

روز چهارشنبه (۲۴ مه/۳ خرداد) صفحه توئیتری خبرگزاری رسمی قطر از رسانه‌ها خواست از اظهارات منتسب به امیر قطر که در این خبرگزاری منتشر شده، استفاده نکنند. در این اظهارات درباره جنبش حماس به عنوان نماینده قانونی فلسطین و از حزب الله نیز به عنوان نماینده مقاومت نام برده شده است.

دویچه وله در ادامه می نویسد: فارغ از اینکه این خبرها جعلی و یا واقعی بوده‌اند، بلافاصله پس از انتشار به بحث داغی در افکار عمومی عرب و به یک جنگ رسانه‌ای در کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس تبدیل شد. یک چیز در این بین مشخص شده است و آن اینکه ویدیوی سخنان شیخ تمیم، اختلافات عمیق میان قطر و عربستان بر سر نقش گروه اخوان المسلمین و جایگاه قطر در پیش و پس از تحولات موسوم به بیداری اسلامی را آشکار کرد.

اختلاف بر سر چیست؟

«حافظ المیرازی» کارشناس رسانه‌ از مصر به دویچه وله می‌گوید، قطر با شبکه الجزیره از بیداری اسلامی حمایت کرده بود. رهبری قطر، این جربان را فرصتی برای افزایش نفوذ خود در منطقه می‌دانست. در همین راستا قطر با حمایت مستقیم و غیرمستقیم از جنبش‌های سکولار، مشروعیت رژیم‌های «تئوکرات» منطقه، از جمله عربستان سعودی را زیر سئوال برد.

المیرازی معتقد است که آنچه که در ویدیو از قول امیر قطر نقل می‌شود با سیاست کنونی این کشور انطباق دارد.

یکی دیگر از اختلافات اساسی قطر با عربستان بر سر برخورد با گروه اخوان المسلمین است. قطر با حمایت از گروه اخوان المسلمین قصد دارد نفوذ خود در کشورهای سنی مذهب را افزایش دهد. عربستان ولی با آن به شدت مخالف است.

خود عربستان نیز در سال‌های دهه ۱۹۷۰ به تعداد زیادی از اعضای اخوان المسلمین پناه داده بود، اما به تدریج متوجه شد که این گروه یک تهدید جدی علیه نظام‌های سیاسی منطقه از جمله خود عربستان است.

انتقاد آمریکا از قطر

علاوه بر کشورهای عرب حوزه خلیج فارس، آمریکا هم از قطر انتقاد می‌کند. شبکه «ارم نیوز» وابسته به امارات متحده عربی از قول رابرت گیتس، وزیر دفاع سابق آمریکا گزارش می‌دهد که قطر از گروه اخوان المسلمین همیشه حمایت کرده است.

گیتس این سخنان را در کنفرانس «قطر و مناسبات آن با اخوان المسلمین» در واشنگتن بیان کرده است. وزیر دفاع سابق آمریکا انتقاد می‌کند که قطر تلاش دارد نفوذ سیاسی خود در منطقه را افزایش دهد و به گفته او پای خود را از گلیمش فراتر بگذارد، در حالی که تنها ۲ و نیم میلیون نفر جمعیت دارد.

نشریه سیاسی «فارین پالیسی» هم با انتشار مقاله‌ای گفته است که قطر شریک قابل اعتمادی برای آمریکا نیست.

به باور کریستیان کواتس اولریکسن، از مؤسسه سلطنتی روابط بین‌المللی «چتهام هاوس» (Chatham House) تشدید اختلاف قطر و عربستان با سفر ترامپ ارتباط دارد.

این کارشناس غربی می‌گوید با سفر ترامپ به ریاض، عربستان سعودی و امارات متحده عربی اکنون احساس پیروزی می‌کنند و فکر می‌کنند که نقش برتری در منطقه پیدا کرده‌اند.

اما فقط عربستان و امارات متحده عربی نیستند که به قطر می‌تازند مصر هم قطر را به باد انتقاد گرفته و بلافاصله بعد از عربستان پرتال خبری الجزیره را مسدود کرد. سایت ‌اخوان‌المسلمین و نسخه عربی هافینگتون پست نیز در زمره پایگاه‌های فیلتر شده ‌قرار دارند. در این میان روز پنجشنبه از قول مقامات امنیتی مصر نقل شد که اتهام سایت‌های مسدود شده، حمایت از تروریسم، افراطی‌گری و دروغ‌پراکنی است.

منبع: خبرگزاری مهر

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت پارسینه هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد