گوناگون

روسیه روایت بریتانیا از ماجرای مسمومیت جاسوس را جعلی خواند!

پارسینه: سرگئی اسکریپال، ۶۶ساله، و دخترش یولیا، ۳۳ ساله، هم‌چنان در بیمارستان اند.

با تحولات تازه در ماجرای مسمومیت یک جاسوس دوجانبه روس در بریتانیا، روسیه یک بار دیگر نقش‌داشتن در این ماجرا را رد کرده و گفته است که بریتانیا از ساختن این 'داستان جعلی' پشیمان خواهد شد. پیش‌تر حزب مخالف دولت در بریتانیا خواستار تحقیقات درباره 'اغراق'های وزیر خارجه در این پرونده شده است.

واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل متحد، در جلسه شورای امنیت گفته است: "به همکاران بریتانیایی خودمان گفته‌ایم که دارید با آتش بازی می‌کنید و پشیمان خواهید شد."

بریتانیا مدعی است که این حمله کار روسیه بوده است اما روسیه تکذیب می‌کند.روز ۴ مارس سرگئی اسکریپال، یک جاسوس دوجانبه سابق، و دخترش یولیا بی‌هوش در یک پارک در سالزبری بریتانیا پیدا شدند.

یولیا اسکریپال در نخستین بیانیه منتشرشده بعد از مسمومیتشان اعلام کرده که "وضعیت قوای جسمی‌اش روز به روز رو به بهبودی" است.

این خبر ساعاتی پس از آن منتشر شد که تلویزیون دولتی روسیه یک مکالمه تلفنی را منتشر کرد که به گفته این شبکه تلویزیونی، بین خانم اسکریپال و یکی از اقوام نزدیکش بوده است و در آن می‌گوید "هیچ صدمه جبران‌ناپذیری اتفاق نیافتاده است. به‌زودی مرخص خواهم شد و همه‌چیز مرتب است."

'جنگ تبلیغاتی'

روز پنج‌شنبه به درخواست روسیه، شورای امنیت سازمان ملل متحد یک نشست ویژه برگزار کرد تا درباره این حمله صحبت کنند.در این نشست سفیر روسیه گفت سوال‌هایی هست که بریتانیا باید به آنها جواب دهد.

واسیلی نبنزیا اتهام‌هایی که بریتانیا مطرح کرده را "ناگوار و بی‌اساس" خوانده و مدعی شده که بریتانیا یک "جنگ تبلیغاتی" علیه روسیه راه انداخته است.

او در جلسه شورای امنیت گفت که نویچوک، سم اعصاب که در حمله به جاسوس دوجانبه استفاده شده، "با وجودی که البته نامش روسی است، به نام روسیه ثبت نشده" و در کشورهای زیادی تولید می‌شود.

سفیر روسیه در سازمان ملل از دستگاه‌های اطلاعاتی بریتانیا انتقاد کرد، و در پاسخ به گزارش‌هایی درباره این‌که پیش از این حمله روسیه این سم اعصاب را روی اشیای زندگی روزمره امتحان می‌کرده، گفت: "این نمایش مضحکی است... نمی‌توانستید داستان بهتری بسازید؟"

آقای نبنزیا در این جلسه گفت: "همه ما می‌دانیم که ارزش یافته‌های اطلاعاتی بریتانیا، همان است که تجربه تونی بلر نشان داد"؛ کنایه‌ای به یافته‌های گزارشی که خود دولت بریتانیا درباره مشارکت در حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ سفارش داد و در آن نتیجه‌گیری شده که دستور نخست‌وزیر وقت بریتانیا مبتنی بر اطلاعات "مخدوش" بوده است.

او در بیانیه‌اش نزد شورای امنیت که ۱۵ عضو دارد، این سوال را مطرح کرد که اصلا چرا باید روسیه کسی را با چنین "شیوه عجیب و خطرناک" از بین ببرد.

کارن پیرس، سفیر بریتانیا در سازمان ملل متحد، در جلسه شورای امنیت در پاسخ به حرف‌های سفیر روسیه، مسکو را متهم کرد که در پی "تضعیف نهادهای بین‌المللی است که از زمان جنگ جهانی دوم، ما را در امنیت حفظ کرده‌اند."

او گفته که روسیه بابت دلایل متعددی، مورد سوءظن قرار گرفته است؛ چون به گفته او روسیه "سابقه ارتکاب ترورهای دولتی" دارد و این‌که کرملین، افراد جداشده از روسیه را "هدف مناسبی برای ترورشدن" می‌داند.

بریتانیا گفته است درخواست روسیه برای ملاقات با یولیا اسکریپال به این دختر جاسوس دوجانبه منتقل شده است و بریتانیا "منتظر پاسخ اوست".
درخواست حزب مخالف دولت بریتانیا برای تحقیقات

به جز ابهام‌های مطرح‌شده بعد از انتشار مکالمه ادعایی بین دختر جاسوس دوجانبه و بیانیه بعدی او، در روزهای گذشته جزئیات دیگری هم درباره این ماجرا مطرح شده است.

روز سه‌شنبه گری ایتکنهد، رئیس لابراتوار پورتون داون، گفت نمی‌تواند منبع دقیق سم اعصاب استفاده‌شده در حمله سالزبری را تایید کند، هرچند گفت که احتمال دارد استفاده از آن کار "یک دولت" بوده باشد.

این لابراتوار وزارت دفاع بریتانیا همان آزمایشگاهی است که قبلا دولت بریتانیا گفته بود تصریح کرده سم اعصاب در روسیه ساخته شده است. این ادعا را وزارت خارجه بریتانیا در یک توییت هم مطرح کرده بود که بعد از این موضع لابراتوار پورتون داون آن را پاک کرد.

وزارت خارجه بریتانیا گفت این توییت را پاک کرده چون گزارش زنده از یک سخن‌رانی سفیر بریتانیا در روسیه بوده و این توییت "به‌درستی حرف‌های سفیر ما را نقل نکرده بود."

در پی این تحولات، حزب کارگر بریتانیا خواستار تحقیقات شده است که معلوم شود آیا بوریس جانسون، وزیر خارجه بریتانیا، درباره دخالت روسیه در حمله به جاسوس دوجانبه، به افکار عمومی اطلاعات اشتباه داده است.

پیش از آن هم جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر، در مصاحبه‌ای با یک شبکه تلویزیونی در آلمان، تلویحا گفت که وزیر خارجه بریتانیا درباره یافته‌های لابراتور وزارت دفاع اغراق کرده است.

اظهارنظری که البته واکنش وزیر خارجه بریتانیا را در پی داشت که در یک توییت نوشت "اسف‌ناک است که جرمی کروبین دارد به نفع روسیه بازی می‌کند و تلاش می‌کند بریتانیا را بر سر حمله سالزبری بی‌اعتبار کند."

اما جان تریکت، از اعضای عالی‌رتبه حزب کارگر در پارلمان بریتانیا، گفته است "سوال‌های جدی" هست که وزیر خارجه بریتانیا باید به آنها پاسخ دهد. او گفت که بوریس جانسون "قبلا به‌وضوح مطرح کرد که لابراتوار پورتون داون به او 'اکیدا' گفته است که روسیه منبع سم اعصاب استفاده‌شده در حمله سالزبری بوده است."

وزارت خارجه بریتانیا می‌گوید هم‌چنان مطمئن است که روسیه مسئول این حمله بوده است: "هیچ کشور دیگری ترکیب توانایی، قصد، و انگیزه اجرای چنین عملی را ندارد". روسیه گفته است اظهارات رئیس لابراتوار وزارت دفاع بریتانیا فاش کرده که ادعای بریتانیا درباره حمله سالزبری "هیچ‌چیز نیست جز فرضیات."

جیمز لندیل، خبرنگار دیپلماتیک بی‌بی‌سی، می‌گوید این ماجرای لابراتوار پورت داون و همین‌طور آن توییت پاک‌شده وزارت خارجه بریتانیا، یک "خودزنی" از طرف دولت بریتانیا بوده است که "آب را به نفع روسیه گل‌آلود کرده" تا ارزیابی بریتانیا را زیر سوال ببرد هرچند "اتحاد بین‌المللی" هم‌پیمان‌های بریتانیا در حمایت از موضع لندن، "هم‌چنان برقرار است".

در همین حال روز چهارشنبه شورای سازمان منع سلاح‌های شیمیایی، درخواست روسیه برای تحقیق مشترک درباره حمله به سرگئی اسکریپال و دخترش را رد کرد.

روسیه خواهان آن است که بداند دولت بریتانیا چه اطلاعاتی در اختیار این سازمان قرار داده است. بازرسان این سازمان از محل وقوع حمله در بریتانیا دیدار کرده‌اند و روسیه می‌خواهد بداند این بازرسان با چه اشخاصی دیدار کردند و نمونه‌های برداشته‌شده از این محل در کجا آزمایش شده‌اند. ‌

وزارت امور خارجه بریتانیا گفته است هدف روسیه از درخواست برگزاری این نشست "تضعیف فعالیت‌های سازمان برای رسیدن به نتیجه" بوده است.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت پارسینه هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد