زنی که داعش برای سرش جایزه گذاشت
پارسینه: کارگردان نمایش «مرد شده» که در تالار «مولوی» بر صحنه است، دربارهی کارکتر اصلی این نمایش گفت: «ریحانه» در مدت زمان محدود ۱۵۰ تن از رهبران داعش را کشت و به همین دلیل داعش برا ی سر او جایزه ۲ میلیون دلاری قرار داده است.
آسو بهاری در ادامه توضیح داد: اطلاعات شخصی او (ریحانه) و همچنین عکسهای او در فضای مجازی کم است تا شناسایی نشود. زیرا به نماد مقاومت کوبانی تبدیل شده است.
نمایش «مرد شده» به نویسندگی و کارگردانی آسو بهاری از تاریخ ۱۶ فروردین ماه در سالن بزرگ تالار مولوی به روی صحنه رفته است و کارگردانش علت ساخت این نمایش را اینگونه توضیح داد: من یک کُرد هستم و جریان و اتفاقاتی که در خاورمیانه برای قوم کُرد میافتاد را پیگیری میکردم. کوبانی شهریست که توسط داعش محاصره بود تنها رابطه شهر کوبانی با دنیایی بیرون مرز ترکیه بود چون سه طرف آن توسط داعش گرفته شده بود. از یک جایی به علت مشکلات دو کشور مرز ترکیه هم بسته شده و کوبانی در یک محاصره یک ساله قرار گرفت. مردم شهر کوبانی تلاش کردند که از شهرشان دفاع کنند اما کار به جایی رسید که فقط دو کوچه از شهر باقی مانده بود که ناگهان یک اتفاقی افتاد و یکی از قوانین مهم داعش به بیرون درز پیدا کرد و آن قانون این بود که افراد داعش اعتقاد دارند که اگر توسط شمشیر،چاقو یا اسلحه یک زن کشته شود، مستقیم به جهنم میروند.
وی در ادامه گفت: این اتفاق موجب شد تا کوبانی کوچه به کوچه پس گرفته شود و حضور این زنان در جبهه توسط رسانهها مورد توجه قرار گرفت و با هواپیما و دادن سلاح این زنان را حمایت کردند و موجب آزادی کوبانی شد.
بهاری در رابطه با داستان نمایش یادآور شد: در میان این زنان دختری به نام «ریحانه» بود. «ریحانه» دختری بود که در دانشگاه حقوق بشر میخواند و پدری داشت که شکارچی بود و به همین دلیل کار با اسلحه دور زن یا غناصه را بلد بود. او یک تک تیرانداز حرفهایی هست و در یک جنگ، نقش مهمی دارد.
آسو بهاری در رابطه با تایین جایزه دو میلیون ریالی داعش برای ریحانه گفت:ریحانه در مدت زمان محدود ۱۵۰ تن از رهبران داعش را کشت و به همین دلیل داعش برای سر او جایزه ۲ میلیون دلاری قرار داده است. اطلاعات شخصی او و همچنین عکسهای او در فضای مجازی کم است تا شناسایی نشود، زیرا به نماد مقاومت کوبانی تبدیل شده است.
او در رابطه با شخصیت «ریحانه» افزود: «ریحانه» در جامعه امروز ما لیاقت کلمه قهرمان را دارد. ما مدتهاست در درامهایمان قهرمان به معنای کلاسیک نداشتیم. قهرمان یک موجود جذاب و خاص هست. ما به بیشتر اساطیر دسترسی نداریم و نمیتوانیم درکشان کنیم اما ریحانه متفاوت است. زیرا از جنس مردم است و ویژگی های منحصر به فرد جسمی ندارد بلکه عمل قهرمانانه انجام می دهد. او یک دختر معمولی است که در شرایطی خاص یک تصمیم متفاوت گرفته است.
وی افزود: ریحانه قبل از این که جنگ کوبانی شروع شود یک دختر معمولی بوده است که در دانشگاه درس می خوانده و زندگی معمولی زنانه خود را داشته است. امکان داشته شش ماه پیش به رنگ مو و لاک دستش فکر می کرده است. اما شرایط به گونه ایی پیش رفته است که مجبور شده است که تمام این لطیف بودن های زنانه را کنار بگذارد و تغییر رویه دهد. این روحیه تغییر رویه دادن یک زن به یک مرد و کنار گذاشتن این جزئیات زنانه و تبدیل شدن به یک مرد خشن لزوم قهرمان شدنش است. اسم متن، «مرد شده» است و به معنی اینکه قبلا زن بوده است اشاره میکند. من یک مرد هستم و فکر می کنم شجاع هم هستم اما وقتی رفتار این زنان شجاع را میبینم، غبطعه می خورم.
بهاری در رابطه با تاثیر این نمایش بر روی مخاطبان تئاتر گفت:در کشور ما و در شرایطی که نسل ما کمی دلزده از شرایط امروز است دوست دارم پیش خودش فکر کند آیا هنوز علاقه و انگیزه دفاع از کشورش را دارند؟ به نظر من پیش خودش فکر می کند وطن هنوز برای دفاع و جنگیدن برایش ارزشمند است. وطن تا جایی ارزشمند است که در سال ۲۰۱۷ یک زن فرزند خود را به پشتش می بندد و به خط مقدم می رود و می جنگد تا از وطنش دفاع کند.
مجتبی فلاحی، نسیم میرزاده، بهزاد خلجو دٌنا تارفی بازیگران این نمایش هستند.
نمایش «مرد شده» به کارگردانی آسو بهاری از ١٦ فروردین ماه ساعت ۲۱ در سالن بزرگ مجموعه مولوی به روی صحنه رفته است. تالار مولوی در خیابان انقلاب، خیابان ١٦آذر واقع است.
ارسال نظر