فاکس نیوز: دادگاه سازمان ملل به نفع ایران رای داد
پارسینه: شبکه آمریکایی فاکس نیوز به رای دیوان بین المللی دادگستری علیه ایالات متحده در خصوص تحریمهای ضد ایرانی که در رسانههای غری نیز بازتاب داشت، اشاره کرد و افزود: این دادگاه با صدور این حکم از تهران جانبداری کرد.
فاکس نیوز ادامه داد: دیوان بین المللی دادگستری امروز در حکمی اعلام کرد که آمریکا باید آن بخش از تحریمها را که واردات اقلام انسانی و تولیدات و خدمات مرتبط با ایمنی صنعت هوایی را متاثر میسازد، لغو کند.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در ماه می (اردیبهشت ماه) کشورش را از توافق هستهای خارج و در ماه اوت (مرداد ماه) تحریمهایی را علیه جمهوری اسلامی اعمال کرد.
ایران میگوید تحریم ها، مفاد توافقی دو جانبه مصوب سال ۱۹۵۵ موسوم به عهدنامه مودت را زیر پا گذاشته است. اما آمریکا مدعی است که نمیتوان مساله مربوط به این تحریمها را در دیوان بین المللی دادگستری به چالش کشید، زیرا این مساله، موضوع امنیت ملی آمریکا است.
در همین حال، «عبدالقوی احمد یوسف» رئیس دیوان بین المللی دادگستری با اعلام اینکه این پرونده همچنان در دست بررسی خواهد بود، گفت که آمریکا میتواند صلاحیت قضایی این دادگاه را به چالش کشد.
فاکس نیوز همچنین به توئیت محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران در مورد این رای اشاره کرد و گزارش داد که وی پیروزی تهران را در توئیتی گرامی داشت و در آن، رای دادگاه را شکستی دیگر برای دولت معتاد به تحریم آمریکا و پیروزی حاکمیت قانون برشمرد.
فاکس نیوز یادآور شد که وزارت امور خارجه آمریکا و دفتر نمایندگی ایالات متحده در سازمان ملل به درخواستهای این شبکه خبری برای اظهارنظر در مورد این حکم پاسخ ندادند.
این رای احتمالا منجر به تیرگی روابط بین آمریکا و سازمان ملل میشود. ترامپ هفته گذشته از دیوان بین المللی کیفری که دادگاهی مجزا از دیوان بین المللی دادگستری است، به شدت انتقاد کرد.
دیوان بین المللی کیفری موارد اتهامی مرتبط با جنایات جنگی را مورد پیگیری قرار میدهد، در حالی که دیوان بین المللی دادگستری به مناقشه بین کشورها رسیدگی میکند.
روزنامه تلگراف نیز امروز در گزارشی به رای صادره از سوی دیوان بین المللی دادگستری پرداخت و اعلام کرد که عالیترین دادگاه سازمان ملل، با صدور رایی که کاخ سفید را به لغو بخشی از تحریمها علیه تهران ملزم میکند، یک پیروزی حقوقی را عاید ایران کرد.
تلگراف نوشت: قضات دیوان بین المللی دادگستری به اتفاق رای دادند که بخشهایی از تحریمهای وضع شده از سوی آمریکا علیه ایران، غیرقانونی است و باید برچیده شود.
دولت تهران از این حکم به عنوان گواهی بر حقانیت ایران استقبال کرد، اما هنوز مشخص نیست که آیا آمریکا از تصمیم این دادگاه پیروی میکند و از شدت تحریمها میکاهد یا نه.
آمریکا پیشتر اعلام کرد که تحریم ها، مساله مربوط به امنیت ملی است و از این رو این دادگاه از صلاحیت قضایی برای صدور حکم در مورد این سیاست برخوردار نیست.
قضات دادگاه بین المللی دادگستری در حکمی ۲۹ صفحهای اعلام کردند که تحریمهای آمریکا مانع از واردات اقلام انسانی به ایران میشود و تاثیری به شدت زیانبار بر سلامت و جان ایرانیان دارد.
این دادگاه همچنین حکم داد که تحریم آمریکا در مورد فروش قطعات یدکی هواپیمایی به ایران، از ظرفیت به خطر انداختن ایمنی هوایی در ایران و جان مردم برخوردار است.
روزنامه تلگراف یادآور شد که آمریکا هنوز به درخواستها برای اظهارنظر در مورد این رای پاسخی نداده است. آمریکا در جریان جلسه استماع در ماه اوت (مرداد ماه) با دلیل و برهان اعلام کرد که دیوان بین المللی دادگستری از صلاحیت صدور حکم در مورد این پرونده برخوردار نیست، زیرا این موضوع به امنیت ملی آمریکا ارتباط دارد.
تارنمای خبری رادیو ان پی آر نیز امروز با بازتاب خبر مربوط به رای صادره از سوی دیوان بین المللی دادگستری در گزارشی نوشت: دادگاه عالی سازمان ملل به نفع ایران در مناقشه با آمریکا رای داد و با اعلام اینکه واشنگتن باید تحریمهای دارویی، غذایی و دیگر موارد انسانی را لغو کند، یک پیروزی نسبی را نصیب تهران کرد.
حکم صادره از سوی دیوان بین المللی دادگستری، آمریکا را موظف میکند جریان انتقال پول بین ایران و شرکای تجاری اش را برای فهرستی از کالاهایی که باید برای صادرات به ایران ترخیص شود، محدود نسازد. این اقلام شامل تجهیزات پزشکی و محصولات کشاورزی و قطعات و تجهیزات مورد نیاز برای ایمنی صنعت هوایی کشوری ایران میشود.
در حکم دادگاه عنوان شده است که محدود کردن واردات محصولات پزشکی و غذایی ممکن است تاثیری به شدت زیانبخش بر سلامت و جان انسانها در ایران داشته باشد.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز نیز در بازتاب رای دیوان بین المللی دادگستری در مورد ایران نوشت: این دادگاه در نکوهش دولت ترامپ، به آمریکا دستور داد فشار بخشی از تحریمهای ضد ایرانی شامل تحریمهای مرتبط با تامین اقلام انسانی و تجهیزات مربوط به ایمنی صنعت هوایی را کاهش دهد.
نشریه آمریکایی ادامه داد: این حکم موقت در واکنش به درخواست تهران صادر شد و واشنگتن هنوز عکس العمل رسمی به این حکم نشان نداده است. این در حالی است که احتمال دارد آمریکا این حکم را به چالش کشد.
به گزارش نیویورک تایمز، این دادگاه در لاهه که گاها دیوان جهانی نامیده میشود، عالیترین رکن قضایی سازمان ملل است، اما از قدرت رسمی برای اجرای تصمیمهای خود برخوردار نیست و آمریکا از دیرباز احکام آن را نادیده گرفته است. تصمیم صادره در روز چهارشنبه، کلام آخر در تلاش ایران برای لغو تحریمها نیست، زیرا حکمی موقت محسوب میشود. صدور حکم نهایی، به سالها زمان نیاز دارد، اما ایران این رای موقت را به عنوان حقانیت خود تلقی کرده است.
وزارت امور خارجه ایران در بیانیهای اعلام کرد: این تصمیم بار دیگر ثابت کرد که جمهوری اسلامی، محق است و تحریمهای آمریکا علیه مردم و شهروندان کشور ما، غیرقانونی و ظالمانه است.
ایران از آمریکا در این دادگاه بین المللی در قالب راهبردی برای ابطال دور جدید تحریمها که شروع به تاثیر بر اقتصاد مشکل دار تهران کرده اند، شکایت کرده است.
قضات دیوان بین المللی دادگستری در لاهه روز چهارشنبه به اتفاق با اعلام اینکه صلاحیت رسیدگی به شکایت ایران از آمریکا به سبب نقض عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی سال ۱۹۵۵ بین دو کشور را دارند، رای به لغو تحریمهای دارویی، غذایی، بشردوستانه و هوایی آمریکا علیه ایران دادند.
ارسال نظر