گوناگون

از قلبتان چه خبر؟

پارسینه: اینكه بگویند ایرانیان خوش قلب هستند بسیار دلنشین است اما وقتی گوینده این جمله رئیس انجمن قلب ایران باشد، حكایت متفاوت خواهد شد...

اینكه بگویند ایرانیان خوش قلب هستند بسیار دلنشین است اما وقتی گوینده این جمله رئیس انجمن قلب ایران باشد، حكایت متفاوت خواهد شد و آن وقت است كه می‌پرسی «دكتر همین !» و می‌شنوی «رئوف و مهربان هستیم اما حال قلب و عروقمان...». دكتر فریدون نوحی به سبک زندگی مردم اشاره می‌كند كه وضعیت نه چندان جالبی دارد و اینكه شعار امسال روز جهانی قلب این است «همواره در جاده سلامت قلب باشید».

جاده سلامتی قلب كجاست؟

دكتر طاهره سماوات، رئیس اداره قلب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، در این خصوص می‌گوید: این جاده یعنی اینكه تغذیه و فعالیت بدنی‌مان مناسب باشد و گرفتار سوء مصرف دخانیات نشده باشیم.

به گفته وی، مصرف روزانه پنج وعده میوه،كنترل مصرف نمك، جایگزینی روغن جامد با روغنهایی چون كانولا و آفتابگردان از ملزومات قرار گرفتن در جاده سلامتی است‌.

دكتر سماوات اعتقاد به حداقل نیم ساعت پیاده روی روزانه به صورت منظم و تجهیز فرزندانمان به سلاح « توانایی نه گفتن » در برابر استعمال هر گونه مواد مخدر دارد. به گفته رئیس اداره قلب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی میزان مرگ مربوط به قلب و عروق حدود ۴۱ درصد در كشور و بیشتر مرگ‌ها ناشی از بیماری‌های قلبی در افراد بالای ۷۳ سال رخ می‌دهد.

استرس و مشكلات قلبی عروقی

دكتر سماوات تاثیر استرس بر بروز مشكلات قلبی عروقی را غیرمستقیم عنوان می‌كند و می‌گوید: استرس باعث افزایش فشار خون و چاقی می‌شود به گونه‌ای كه فرد با بروز استرس دچار اختلالاتی همچون پرخوری هم می‌شود و این موضوع مشكلات قلبی عروقی را در طول زمان به ارمغان می‌آورد.

توصیه‌های وزارت بهداشت

دكتر سماوات با تاكید بر همكاری بین بخشی دستگاه‌های ذیربط از جمله وزارت صنایع و جهاد كشاورزی در بهبود سبك زندگی مردم اظهار می‌دارد‌: اگر این همكاری بین بخشی ضعیف یا كم رنگ باشد توصیه‌های ما در رابطه با بهبود سبك زندگی مردم موثر نخواهد افتاد.

وی در توضیح اظهاراتش می‌گوید: به‌عنوان مثال وزارت صنایع، می‌تواند از ورود روغن‌های وارداتی مضر برای سلامتی جلوگیری كند وفقط روغن‌های استاندارد و سالم را وارد كند یا وزارت جهاد كشاورزی كشاورزان را به كاشت محصولاتی از قبیل كانولا و آفتاب گردان تشویق كند تا بتوان روغن‌های خوراكی را از این محصولات استحصال كرد یا اینكه این وزارتخانه محصولات ارگانیك كشاورزی را گسترش دهد‌.

سالم ماندن هزینه دارد

دكتر سماوات به ورود و همچنین تولید روغن‌های سالم و استاندارد تاكید دارد اما دكتر مهدی پیغمبری دبیر انجمن قلب ایران رعایت استانداردهای تغذیه و حفظ سلامت را هزینه بر می‌داند. وی می‌افزاید: تامین هزینه‌های مواد غذایی در كشورهای در حال توسعه در مقایسه با كشورهایی كه امكانات مالی و اقتصادی بهتری دارند به مراتب سخت‌تر است.

پیغمبری به‌عنوان نمونه به روغن‌های هسته انگور، زیتون و كنجد اشاره می‌كند كه روغن‌های سالم تری نسبت به سایر روغن‌ها هستند اما این روغن‌ها گران‌ترند و یك بیمار قلبی كه رگ‌های قلب خود را آنژیوپلاستی كرده است ممكن است ناچار شود به‌دلیل گرانی به سراغ روغن‌های مضری همچون روغن نباتی برود. دكتر سماوات با بیان اینكه كشورهای پیشرفته نیز بامشكلات قلبی عروقی دست و پنجه نرم می‌كنند می‌گوید:همزمان با رواج وگسترش زندگی ماشینی در كشورهای پیشرفته و در حال توسعه، درصد زیادی از علت بروز عارضه مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی بوده است. این درحالی است كه در برخی نقاط از جمله كشورهای آفریقایی، بیماریهای واگیر دار علت نخست مرگ را رقم می‌زند.

از سوی دیگر دكتر پیغمبری به میزان شیوع بالای بیماریهای قلبی در ۱۵ سال آینده در ایران اشاره می‌کند وعلت آن را پا به سن گذاشتن جمعیت ۲۵ تا ۳۵ سال فعلی می‌داند. وی در ادامه توضیح می‌دهد:در زمان حاضر تراكم سنی در محدوده ۲۵ تا ۳۵ سال است كه این افراد ۱۰ تا ۱۵ سال دیگر در سن ۴۰ تا ۴۵ سال كه بیماری‌های قلبی در آن سنین شیوع بیشتری می‌یابد، قرار می‌گیرند‌.

وی با تاسف می‌افزاید:هیچ برنامه‌ای برای این گروه از افراد كه در آینده مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی هستند نداریم. دبیر انجمن قلب با اشاره به امكان مشاهده مشكلات قلبی عروقی در سنین پایین‌تر از ۴۰ تا ۴۵ سال می‌افزاید: باگسترش تجهیزات پزشكی تشخیصی، كوچكترین علائم بیماریهای قلبی عروقی رصد می‌شود و بسیاری از بیماریها قبل از رسیدن فرد به سنین یاد شده تشخیص داده می‌شود.

منبع: روزنامه آرمان

نشانه‌های بیماری قلبی

درد قفسه سینه در ناحیه پشت جناغ سینه احساس می‌شود و در برخی موارد در نواحی گردن، دستها، پشت یا شكم هم حس شود و همچنین تنگی نفس و تپش قلب از جمله نشانه‌های مهم بیماری قلبی است.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار