نسخه های خانگی برای سرماخوردگی را فراموش نکنید
پارسینه: تازه اول فصل پاییز است و سرما؛ سرمایی که می تواند خیلی از دانش آموزان، دانشجویان و شاغلان و دیگر اقشار مردم را خانه نشین کند.
هرچند امروزه شیوه های درمانی گوناگونی برای درمان یا کاهش علایم سرما خوردگی عنوان می شود اما بسیاری از پزشکان به کارآمد بودن برخی نسخه های خانگی و توصیه مادربزرگ ها برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری اذعان دارند.
اینکه خودمان را از سرما دور نگاه داریم، راهکار عملی برای پیشگیری از سرماخوردگی نیست چرا که بدن نیاز به هوای تازه دارد و هوای خشک ناشی از گرمای بخاری، شوفاژ و پکیج های گرمایشی می توانند به راههای مخاطی تنفسی، آسیب برسانند؛ از سوی دیگر بدن بدون محرک های سرما نمی تواند خود را برای هوای سردتر زمستان آماده کند.
** نسخه های خانگی برای سرماخوردگی
مطالعات تحقیقاتی، کارایی برخی از نسخه های خانگی را مورد تایید قرار داده اند و استفاده از آنها را توصیه می کنند که در ذیل به چند مورد از آنها اشاره می شود.
نوشیدنی های داغ همراه عسل به ویژه چای های گیاهی، بدن را گرم می کند و بهترین وسیله دفاعی در برابر تهدید سرماخوردگی است.
سرماخوردگی و آنفلوانزا به ویژه اگر با تب، اسهال و استفراغ همراه باشند، ممکن است باعث از دست رفتن آب بدن شوند بنابراین نوشیدن مایعات می تواند در حفظ سلامتی بدن موثر باشد.
مصرف نوشابه، قهوه و نوشیدنی های حاوی کافئین هنگام سرماخوردگی باید محدود شود چرا که این ترکیب ها ادرار آورند و موجب کمبود آب بدن می شوند.
استفاده از کمپرس های گرم و شست و شوی پاها با آبگرم و نمک نیز برای رفع علایم سرما خوردگی موثر هستند.
هنگام گرفتگی بینی می توان آن را با سرم های بینی که در داروخانه ها موجود است، شست و شو داد.
باکتری ها، ویروس ها و دیگر عوامل بیماری زا برای پیشگیری از سرماخوردگی و عفونت های سینوسی باید از غشاهای مخاطی بینی، پاکسازی شوند؛ پزشکان توصیه می کنند بینی روزانه، شست و شو شود.
یکی از مهم ترین نسخه های خانگی برای پیشگیری از سرماخوردگی، خوردن سوپ پیاز یا آش شلغم است؛ ویتامین C فراوان موجود در پیاز، سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
شلغم گیاهی است که از دیرباز در درمان و پیشگیری از سرماخوردگی کارآیی داشته است، شلغم، سبزی ریشه ای بوده که دارای مقادیر قابل ملاحظه ای ویتامین C است که البته میزان ویتامین C آن به اندازه مرکبات نیست. به این دلیل توصیه می شود که شلغم بخارپز شده یا در مراحل پایانی پخت به غذا اضافه شود.
علاوه براین، شلغم فیبر فراوانی دارد و مطالعات نشان داده اند که دریافت مقادیر مناسب فیبر تقویت کننده سیستم ایمنی بدن است.
شلغم در درمان آسم و سرفه های خلط دار موثر بوده و دارای خواص میکروب کش، ضد ویروس و ضد باکتری قوی است. در واقع شلغم اثر مفید و موثری در درمان بیماری های تنفسی دارد.
به گفته پزشکان، خوردن و حتی استنشاق بخورات ناشی از پخت شلغم در مبتلایان به سرماخوردگی موثر است چرا که مواد گوگردی شلغم هم در داخل بدن و هم در فضای دربسته می توانند میکروارگانیسم ها را تا حد بسیاری از بین ببرند.
مصرف سبزی هایی مانند کاسنی، سیر و تره فرنگی نیز در پیشگیری از سرماخوردگی موثر است.
سیر با خاصیت ضدویروسی و ضدباکتریایی خود و قابلیت تقویت کنندگی سیستم ایمنی موجب بهبود سرماخوردگی می شود.
سیر در کنار پیاز، یکی از مهم ترین سبزیجاتی است که از بروز عفونت های ویروسی جلوگیری می کند؛ مطالعات نشان داده اند که دریافت این سبزی از شدت بیماری آنفلوآنزا می کاهد و حتی به پیشگیری از ابتلا به آن کمک می کند.
عسل خود به تنهایی برای سرماخوردگی موثر است چرا که به طور طبیعی دارای خاصیت ضد باکتری است؛ بویژه متخصصان طب سنتی مصرف آویشن همراه عسل را برای سرماخوردگی نافع می دانند.
استفاده از بخورهای گیاهی نعناع یا اکالیپتوس و خوردن لیموشیرین از دیگر توصیه های متخصصان برای پیشگیری از سرماخوردگی است؛ لیموشیرین به دلیل داشتن ویتامینC، سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
به هرحال نسخه ها و تجربیات قدیمی در سال های اخیر، یکی یکی مورد بررسی قرار گرفته و صحت و درستی آنها آزمایش شده است؛ این آزمایش ها نشان داده اند که اغلب این باورها صحیح هستند اما مواردی هم وجود دارند که به دلایل مختلف از این زمان به آن زمان تغییر کرده و اشتباهاتی واردشان شده است.
بنابراین بهتر است قبل از بکارگیری هر نسخه خانگی ابتدا از تاثیرات و عوارض احتمالی آن با مراجعه به منابع معتبر و متخصصان مطمئن شد و سپس آن را به کار گرفت چراکه به ویژه در مورد داروهای گیاهی، آنها مانند داروهای شیمیایی دارای اثرات و عوارض قابل ملاحظه ای هستند.
ارسال نظر