ظریف: آمادگی برای گفتگو موضع همیشگی ایران در خصوص جزیره ابوموسی است
پارسینه: محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه درباره نقل قول منتشر شده از وی در رسانه ها درباره جزیره ابوموسی گفت: بنده دقیقا موضع معمول کشور را گفته ام که ما اماده گفتگو با امارات برای رفع سوء تفاهمات پیرامون ابوموسی هستیم.
محمد جواد ظریف در سفر دوره ای به منطقه خلیج فارس از کشورهای کویت،عمان و قطر دیدن کرد و رایزنی هایی با مقامات این کشورها صورت داد.
اما نقل قول منتسب به وی در رسانه های عربی درباره جزایر سه گانه مبنی بر اینکه تهران آماده گفتوگو درباره یکی از این جزایر به نام «ابوموسی» است به سرعت در رسانه های داخلی منعکس شد به گونه ای که گویا تغییری در سیاست اصولی ایران در خصوص تمامیت ارضی اش ایجاد شده است و خبرنگار مهر نیز موضوع را از مسئولان وزارت خارجه پیگیری کرد که مشخص شد برخی رسانه های کویتی نقل قولی دقیق از سخنان وزیر خارجه داشته اما برخی دیگر به صورت ناقص حرف های ظریف را نقل کرده اند که این موارد در برخی رسانه های داخلی بازنشر شده است.
خبرنگار مهر در تماس با افخم سخنگوی وزارت امور خارجه در این خصوص از وی سئوال کرد که سخنگوی دستگاه سیاست خارجی اظهار داشت: بر اساس نوار ضبط شده موجود آقای ظریف در پاسخ به سئوالی در مورد سفر وزیر خارجه امارات و تاثیرات آن از جمله بر موضوع جزایر اینگونه پاسخ داده است که "سفر وزیر خارجه امارات به تهران آغاز خوبی برای تقویت روابط دو جانبه است طبیعی است اختلافاتی در دیدگاه ها و استنباطهای همسایگان وجود داشته باشد در این سفر در مورد مسائل مورد اهتمام دو کشور گفتگو شد و به گفتگوهای خود برای رفع همه سوء تفاهماتی که در میان دو کشور وجود دارد از جمله ابوموسی ادامه می دهیم و ما با دوستان خود در امارات برای رفع این مشکل و سوء تفاهم گفتگو می کنیم".
همچنین محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه نیز در گفتگویی کوتاه با خبرنگار مهر در این رابطه گفت: بنده دقیقا موضع معمول کشور را گفته ام که ما اماده گفتگو با امارات برای رفع سوء تفاهمات پیرامون ابوموسی هستیم.
با این حال درباره این نقل قول مبنی بر آمادگی ایران برای گفتگو باید اشاره کرد که آمادگی برای گفتگو موضع همیشگی ایران در خصوص جزیره ابوموسی بوده که البته با شرایط و مقدماتی از سوی وزارت امور خارجه به عنوان مرجع اصلی اعلام مواضع رسمی ایران در مقاطع مخلف مطرح شده است.
به عنوان مثال در شهریور 87 حسن قشقاوی سخنگوی وقت وزارت خارجه در خصوص ادعاهای واهی امارات درباره ابوموسی گفته بود: هر گونه سوء تفاهم در مورد ترتیبات اجرایی در جزیره ابوموسی در چارچوب گفتگوی دو جانبه بدون دخالت طرفهای دیگر قابل رفع است.
در اسفند 89 نیز رامین مهمانپرست گفته بود : جمهوری اسلامی ایران همواره آمادگی خود را برای گفتگوی دو جانبه و مستقیم درباره سوء تفاهم ایجاد شده در مورد جزیره ابوموسی در خصوص ترتیبات اجرایی یادداشت تفاهم 1971 اعلام کرده است.
چند هفته پیش نیز مرضیه افخم سخنگوی کنونی وزارت امور خارجه اعلام کرده است: ما همواره به کشور دوست و برادر امارات اعلام کردهایم که آماده مذاکره دو جانبه برای رفع سوءتفاهم نسبت به ترتیبات اجرایی در مورد جزیره ابوموسی هستیم. این آمادگی را بار دیگر اعلام میکنیم، جمهوری اسلامی ایران درباره تمامیت ارضی و حاکمیت بر جزایر سهگانه مذاکره نمیکند و مذاکره در این خصوص از نظر ما کاملا منتفی است.
جناب آقای دکتر ظریف – وزیر محترم امور خارجه با عرض سلام و احترام:
1- موضع رسمی و همیشگی دولت جمهوری اسلامی ایران همواره این بوده است که :" دولت جمهوری اسلامی ایران از گفتگوهای دوجانبه با دولت امارات عربی متحده بمنظور بررسی راههای تحکیم و توسعه مناسبات فیمابین و رفع سوء تفاهمات موجود استقبال می نماید. بدیهی است موضوع تمامیت ارضی و حاکمیت ایران بر جزایر ابوموسی ، تنب بزرگ و تنب کوچک غیر قابل مذاکره می باشد. "
2- جنابعالی متاسفانه بدترین عبارت پردازی را در مصاحبه تان بکار برده اید آنجا که میگویید "تهران آماده گفت وگو درباره یکی از این جزایر به نام «ابوموسی» است." اگر این صحبت شما صحت داشته باشد باید بگویم هیچکدام از وزرای خارجه ایران از گفتگو بر سر ابوموسی استقبال نکرده است.
3- اکنون که اسناد آرشیو ملی بریتانیا در مورد مذاکرات منتهی به نوامبر 1971 بین ایران و بریتانیا منتشر شده است نیازی نیست که محققان به آرشیو وزارت امور خارجه ایران دسترسی داشته باشند. کافی است جنابعالی به یکی از دانشجویان حقوق بین الملل در قالب یک تحقیق پروژه ای بدهید با طرح این سوال که با رجوع به متن این مذاکرات بویژه صورت مذاکرات فیمابین سرویلیام لوس ( نماینده ویژه بریتانیا ) و شاه ایران ، آیا یادداشت تفاهم 1971 در مورد ابوموسی ماهیت موقتی دارد یا دائمی ؟ آیا موضوع حاکمیت بر ابوموسی حل و فصل شد یا معلق باقی ماند؟ پاسخ بسیار روشن است شاه فقط با تثبیت و به رسمیت شناخته شدن حق حاکمیت ایران بر ابوموسی حاضر میشود یادداشت تفاهم در مورد ترتیبات اداری ابوموسی را بپذیرد . یادداشت تفاهم 1971 هیچ اشاره ای به موضوع حاکمیت ندارد چون موضوع حاکمیت ایران بر ابوموسی مسلم و فرض دانسته شده و طرفین مذاکره یعنی ایران و بریتانیا هیچ شک و تردیدی در مورد آن نداشته اند و شارجه نیز با تایید و قبول حق حاکمیت ایران این یادداشت تفاهم را در مورد ترتیبات ساده اداری ابوموسی را می پذیرد. ضمائم این یادداشت تفاهم بویژه نامه وزیر خارجه ایران به وزیر خارجه بریتانیا که امنیت کل جزیره به ایران سپرده شده است گویای حق حاکمیت ایران بر سرتاسر جزیره ابوموسی میباشد.
4- دولت جمهوری اسلامی ایران تا کنون در برابر ساکنین شهرک مهمانان ابوموسی نهایت خویشتنداری را داشته است. حضور مهمانان شارجه ای مادامیکه ناقض امنیت ملی و حاکمیت سرزمینی ایران نداشته باشد قابل تحمل است و به نظر میرسد دولت ایران در این زمینه بیش از اندازه خویشتنداری نشان داده است.
5- شاه ایران با احداث باند فرودگاه و نیز بانک ملی در شهرک مهمانان شارجه ای ، خاتمه یادداشت تفاهم 1971 و یا فسخ آنرا بصورت دوفاکتو اعلام نمود و در حال حاضر یادداشت تفاهم 1971 کان لم یکن تلقی میشود.
6- در حال حاضر آقای ظریف مشخص نماید که آیا دولت جمهوری اسلامی ایران میخواهد یک یادداشت تفاهم موقت و مرده را احیا نماید؟ در اینصورت موضوع گفتگو بین ایران و امارت شارجه در مورد اجرایی نمودن مفاد یادداشت تفاهم 1971 خواهد بود. و یا به تعبیر دقیق تر موضوع گفتگو ی ایران و شارجه در مورد رفع سوء تفاهمات یا اختلافات ناشی از اجرا یا تفسیر مفاد یادداشت تفاهم 1971 خواهد بود. اگر دولت جمهوری اسلامی ایران در این مقطع زمانی این گفتگو را برای حل و فصل اختلافات ناشی از اجرا یا تفسیر مفاد تفاهم نامه 1971 را هم بپذیرد چندین گام به عقب رفته است و قطعا امتیاز بزرگی نصیب شارجه و دولت امارات خواهد شد.