بیلبوردی که روی آن تبلیغ شده نجس است
پارسینه: ناصر فکوهی گفت: ما میلیونها فضای مردهی شهری بهجز بیلبوردها داریم که میتوانیم از آنها بهعنوان محل وقوع هنر استفاده کنیم. فقط باید ترسها و فوبیاهایمان را کنار بگذاریم.
نشست نقد و بررسی طرح «نگارخانهای به وسعت یک شهر» با حضور منتقدان هنری و اساتید دانشگاه در خانه هنرمندان ایران برگزار شد. در این نشست نظرات مثبت و منفی نسبت به این طرح بیان شد که براساس آن در مدت 10 روز، 1600 سازهی تبلیغاتی آثاری از هنرمندان ایرانی و خارجی از دورههای مختلف هنری را بهنمایش گذاشتند. این نشست بدون حاشیه هم نبود و بیشتر سوالهای مطرحشده توسط خبرنگاران بیپاسخ گذاشته شد.
به گزارش پارسینه ، ناصر فکوهی - استاد انسانشناسی دانشگاه تهران و رییس موسسه انسانشناسی و فرهنگ - از سخنران این جلسه بود که با اشاره به اینکه باید در مثبتترین پدیده بهدنبال آسیبشناسی بود، گفت: نکته مهم در آسیبشناسی اجتماعی این است که این اصولا یک بحث اخلاقی در میان نیست نیست که در آن بهدنبال مقصر بگردیم، کسی را محکوم کنیم یا به کسی جایزه بدهیم. شکی در ضرورت مسأله هنر در شهر و سیاستگذاری در زمینه وارد کردن هنر به شهر نیست. هرچند فکر نمیکنم مسوولان ما به حد کافی قانع شده باشند. حضوری هم که تا کنون هنر در دانشگاهها و مدارس داشته، از بین رفته است. در حالی که هنر نقش اساسی در شاخههای تفکر از فلسفه گرفته تا جامعهشناسی و انسانشناسی بازی میکند.
او ادامه داد: من با سیاستهایی که برای ورود هنر به شهرهای ایران اعمال میشود، کاملا مخالفم. مثلا سرامیککاری روی ستونهای زیر پلها در اتوبانها کاری اشتباه است. وقتی نمیتوانی در این موقعیت از ماشین پیاده شوی، توقف کنی و یک اثر هنری را ببینی پس هدف از این کار چیست؟ ما میلیونها فضای مرده شهری بهجز بیلبوردها داریم که میتوانیم از آنها بهعنوان محل وقوع هنر استفاده کنیم. فقط باید ترسها و فوبیاهایمان را کنار بگذاریم. امروزه وقتی چند نفر دور هم جمع میشوند که یک کاری برای شهر بکنند، میترسند.
این استاد دانشگاه همچنین اظهار کرد: من آرشیوی از آثار وحشتناک شهری دارم که امیدوارم یک روز بتوانم آنها را در یک نمایشگاه نشان دهم. مثلا در بندرعباس که پر از نخل است، نخلهای الکترونیک با چراغ درست کردهاند! در دهه 60 میگفتند که چرا در تهران بیلبورد و تابلو نیست، در دهه 70 فهمیدند که بیلبورد پول میآورد و تهران پر شد از تابلو. یک روز صبح از خواب بیدار شدیم و دیدیم اتوبوسهایی به شکل همبرگر در شهر تردد میکنند و تابلوهای وحشتناک تبلیغاتی همه جا هستند.
فکوهی افزود: من اسم آن چیزهایی را که روی بیلبوردها میرود، کثافت میگذارم. حالا بیاییم یک روز این مکان را به یک اثر هنری بدهیم. به نظر من، آن بیلبوردی که رویش تبلیغ شده نجس است و گذاشتن یک اثر هنری روی مکان آگهی تبلیغاتی میتواند اثر هنری را آلوده کند. اگر خواستند از این به بعد هنر را در شهر مطرح کنند باید بدانند که هزار و یک راه وجود دارد. امیدوارم اتفاقاتی که به دنبال اجرای این طرح در تهران یا شهرستانها قرار است بیفتد، نیفتد چون هرچه که در تهران اجرا میشود بعدها به شکل فاجعهباری آن را در شهرستانها میبینیم.
ارسال نظر