گوناگون

پیشنهاد برنامه حذف کیسه‌های پلاستیکی به دولت

پیشنهاد برنامه حذف کیسه‌های پلاستیکی به دولت

پارسینه: معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به مصرف ۱۰ هزار تن کیسه‌ پلاستیکی در تهران به طور سالانه، از ارائه برنامه حذف کیسه‌های پلاستیکی طی ماه آینده به دولت خبر داد.

سعید متصدی با اشاره به اینکه از ابتدای سال 95 حذف کیسه‌های پلاستیکی از چرخه مصرف به عنوان یکی از مهمترین برنامه‌های سازمان حفاظت محیط زیست مطرح است، گفت: در این زمینه در سال گذشته تحقیقاتی را در میادین میوه و تره بار تهران و از دیدگاه مشتریان، فروشندگان و تولید کنندگان انجام دادیم، همچنین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی عهده‌دار یک بررسی جهانی در زمینه مصرف کیسه‌های پلاستیکی و جمع‌آوری اطلاعات بین‌المللی در مورد برنامه‌های حذف کیسه‌های پلاستیکی، جایگزین‌ها و مسائل مربوط به نحوه تشویق مصرف‌کنندگان برای کاهش استفاده از این کیسه‌ها شد .

وی با بیان اینکه از ابتدای امسال جلسات متعددی را با نهادهای مختلف از جمله سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولید کنندگان کیسه‌های پلاستیک، صنایع پتروشمی، صنف پلاستیک فروشان و فروشگاه‌های زنجیره‌ای برگزار کردیم، اظهار کرد: حاصل این جلسات تدوین برنامه‌ای سه ساله برای حذف کیسه‌های پلاستیک بود که در آینده‌ای نزدیک برای تصویب تقدیم دولت می‌شود .

فروشگاهای زنجیره‌ای اولین چراغ حذف کیسه‌های پلاستیک را روشن می‌کنند

معاون سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه به منظور کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی، فعالیت‌های داوطلبانه به عنوان اولین قدم مد نظر قرار گرفته است، افزود: سعی داریم بتوانیم فروشگاه‌های بزرگ کشور به ویژه فروشگاه‌های زنجیره‌ای را در بحث حذف کیسه‌های پلاستیکی فعال کنیم. از ابتدای امسال نیز هماهنگی‌هایی را با فروشگاه‌های زنجیره‌ای و اتحادیه فروشگاه‌ها ایجاد کرده‌ایم و امیدواریم در آینده‌ای نزدیک از طریق فعالیت‌های داوطلبانه این فروشگاه‌ها به منظور انجام مسئولیت‌های اجتماعی، حمایت از مشتریان و حمایت از محیط زیست برای حذف کیسه‌های پلاستیکی را شروع و به کل کشور اشاعه دهیم .

متصدی با اشاره به اینکه در کشور در زمینه مصرف کیسه‌های پلاستیکی با چند مشکل مواجه هستیم، اظهار کرد: پراکندگی بیش از حد این پلاستیک‌ها در محیط‌های باز، اطراف جاده‌ها و محیط‌های شهری که منظره مشمئزکننده‌ای را ایجاد می‌کند یکی از مشکلات این حوزه محسوب می‌شود، همچنین از آنجا که حدود 100 تا 400 سال کیسه‌های پلاستیکی در طبیعت باقی می‌مانند و باعث آلودگی زیست محیطی می‌شوند بحث اثرات کیسه‌های پلاستیک بر محیط زیست و انسان مطرح است .

تجمع ذرات ریز پلاستیک در بدن آبزیان

وی با بیان اینکه حتی زمانیکه فکر می‌کنیم کیسه‌های پلاستیکی تجزیه شده‌اند این کیسه ها تبدیل به ذرات بسیار ریز می‌شوند و امکان انتشار در طبیعت را دارند، افزود: در حقیقت هرگز پلاستیک تجزیه و به مواد آلی و ... تبدیل نمی‌شود؛ بلکه تخریب شده به ذرات کوچکتر تبدیل می‌شوند و در نهایت وارد چرخه غذایی شده و در بدن آبزیان تجمع می‌کنند و در بستر خاک منتشر می‌شوند .

تاثیر منفی کیسه‌های پلاستیک بر ترکیب شیمیایی مواد غذایی

معاون سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه موضوع بعدی در بحث کیسه‌های پلاستیکی اثرات منفی بر ترکیب شیمیایی مواد غذایی و محصولات است، گفت: وقتی نان داغ یا غذاهای مصرفی را داخل کیسه‌ها می‌گذاریم عوامل شیمیایی روی این مواد تاثیر می‌گذارند که بارها توسط مسئولین بهداشت و درمان توضیح داده شده‌ که استفاده از این پلاستیک‌ها و ظروف یکبار مصرف برای نوشیدنی‌ها و خوراکی‌های داغ مناسب نیست و تاثیر منفی بر سلامت انسان دارد .

متصدی با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست حذف کیسه‌های پلاستیکی را به عنوان یک راهبرد مهم با جدیت پیگیری می‌کند، اظهار کرد: سعی داریم از طریق قانون، ایجاد انگیزه در مصرف کنندگان و تغییر سیستم تولید کیسه‌های پلاستیکی را از چرخه مصرف حذف کنیم .

وی با تاکید بر اینکه تلاش برای حذف کیسه‌های پلاستیکی موضوع جدید در دنیا محسوب نمی‌شود و بسیاری از کشورهای دنیا امروزه این موضوع را دنبال می‌کنند، افزود: نه تنها کشورهای پیشرفته بلکه کشورهایی که از وضعیت اقتصادی و محیط زیست نامطلوب برخوردارند مثل بنگلادش، چین، هنگ کنگ و ... از دهه 2002 به بعد شروع به حذف کیسه‌های پلاستیکی کردند. در حال حاضر در بسیاری از کشورهای پیشرفته نیز چون فرانسه و انگلستان مصرف این کیسه‌ها با ممنوعیت مواجه بوده و بسیار محدود مورد مصرف قرار می‌گیرند .

مصرف 10 هزار تن کیسه پلاستیکی در تهران به طور سالانه

معاون سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه کشور ما نیز باید به جهت هماهنگی با جامعه جهانی و حفظ سلامت و محیط زیست مردم این کار را دنبال کند، گفت:‌ ما در مصرف کیسه‌های پلاستیکی دچار یک مصرف بی رویه و بدون ملاحظه هستیم. در استان تهران سالانه 10 هزار تن کیسه پلاستیکی مصرف می‌شود که 50 درصد آنها تنها یک بار مصرف و در نهایت در طبیعت پخش و پراکنده می‌شود .

وی با اشاره به اینکه بسیاری از موارد استفاده از کیسه‌های پلاستیکی از سر عادت است، گفت: در قدم اول می‌خواهیم مصرف کیسه‌های پلاستیکی بهینه شود و در جایی که نیاز نداریم از آن استفاده نکنیم. در قدم دوم کاهش مصرف را مد نظر داریم و در صورت فراهم شدن اقدامات اولیه نهایتا به سمت استفاده از محصولات دیگر مثل کیسه‌های پارچه‌ای چند بار مصرف که آسیب زیست محیطی کمتری دارند حرکت می‌کنیم .

بازگشت به سنت‌های گذشته راهگشای کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی

متصدی با بیان اینکه در سنت گذشته کشور ما رفتارهای خوبی در مورد استفاده چندین باره از مواد و حفظ منابع اولیه وجود داشت، اظهار کرد: امروزه با افزایش حجم استفاده از کیسه‌های پلاستیکی آن سنت‌های حسنه از بین رفته در حالیکه در گذشته برای خرید از زنبیل‌هایی استفاده می‌شد که قابلیت استفاده برای چندین سال را داشت و در حال حاضر برگشت این سنت‌ها می‌تواند راهگشای کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی و کاهش اثرات این ماده نامطلوب باشد .

ارائه برنامه تدوین شده حذف کیسه‌های پلاستیکی به دولت تا یک ماه آینده

معاون سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه در "برنامه تدوین شده حذف کیسه‌های پلاستیکی" روی بحث‌های آموزشی و فرهنگ سازی، حفظ مشاغل، تدوین قوانین و مقررات مطالعه و پیشنهاداتی ارائه شده است، اظهار کرد: تا یک ماه آینده این پیشنهاد را برای تصویب به دولت ارائه می‌کنیم .

وی با بیان اینکه سعی داریم در یک دوره زمانی سه ساله با حفظ شرایط صنعتی کشور، تغییراتی را ایجاد کنیم، گفت: طی این برنامه، نه تولید کننده و نه مشتریان ضرر نمی‌کنند. این برنامه طوری تنظیم شده که سطح اشتغال در صنایع حفظ می‌شود و هیچ صنعتی تعطیل نمی‌شود بلکه تنها تغییراتی در چرخه صنعتی کشور ایجاد می‌شود امیدواریم این برنامه با همکاری وزارت صنایع دنبال شود .

متصدی با بیان اینکه بر اساس قانون مدیریت پسماند برنامه حذف کیسه‌های پلاستیکی جزو مصوبات دولت محسوب می‌شود، گفت: در اثر مصرف بی‌رویه از کیسه‌های پلاستیکی هزینه‌های بسیاری در حوزه سلامت و پاک‌سازی طبیعت بر کشور تحمیل می‌شود که می‌توان با تغییر الگوی مصرف و تولید، این‌ هزینه‌ها را به حداقل رساند .

عادت ایرانی‌ها به مصرف بیش‌ از اندازه از کیسه‌های پلاستیکی

معاون سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه وقتی کیسه‌های پلاستیکی به طور رایگان یا با قیمت ناچیز در اختیار مردم قرار می‌گیرد افراد هیچ گونه مراقبتی نسبت به استفاده از آنها ندارند، افزود: این در حالیست که برای تولید آنها سرمایه‌های ملی مصرف شده است و نکته اساسی در این زمینه رواج مصرف بیش از اندازه از کیسه‌های پلاستیکی در کشور ما است که باید در آن تغییر الگو ایجاد کرد .

متصدی در پایان با اشاره به اینکه طبیعت زیبایی در کشور ما وجود دارد، ولی در هر نقطه این سرزمین با کیسه‌های پلاستیکی که منظره مشمئزکننده‌ای ایجاد می‌کند مواجه‌ هستیم، گفت: ایران و ایرانی لیاقت این طبیعت زشت و زننده را ندارد و حذف کیسه‌های پلاستیکی حرکتی است که مشارکت مردم و همه رسانه‌ها را می‌طلبد.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار