گوناگون

بی‌توجهی به الگوی معماری ایرانی- اسلامی در ساخت و سازها

پارسینه: متاسفانه با بی توجهی نسبت به الگوی ایرانی – اسلامی در ساخت و سازهای شهری، شهرهای کشور فاقد هویت ایرانی – اسلامی شده اند زیرا سیما و نمای بیرونی و درونی خانه ها که باید مبین و نشانه یک هویت خاص شهری باشد به سرعت در حال از بین رفتن است.

به اعتراف بسیاری از معماران و هنرمندان برجسته جهان، سبک معماری اسلامی-ایرانی یکی از الهام‌بخش‌ترین منابعی است که هنرمندان، معماران و شهرسازان در سراسر جهان برای ارائه آثار هنری خود در گوشه و کنار جهان همواره به آن مراجعه کرده‌اند.

به گزارش «پارسینه» ، عضو کمیسیون عمران مجلس از بی توجهی به موضوع معماری ایرانی - اسلامی در برنامه پنجم توسعه انتقاد کرد و گفت: تلاش خواهیم کرد این موضوع در برنامه ششم توسعه گنجانده شود.

عبدالکریم حسین زاده با انتقاد از اینکه معماری ایرانی- اسلامی از جمله موضوعات فراموش شده در کشور است، تصریح کرد: هر چند مقرر شد طرح جامع معماری شهرسازی ایرانی - اسلامی در برنامه پنجم توسعه گنجانده شود اما متاسفانه نسبت به این مهم غفلت شد و علاوه بر این در برنامه ششم توسعه هم جزو پیشنهادات نبوده است؛ البته تلاش خواهیم کرد این موضوع در برنامه ششم توسعه گنجانده شود.

نماینده مردم نقده و اشنویه در مجلس شورای اسلامی از نبود نظارت و عدم رعایت الگوی ایرانی - اسلامی در ساخت و سازها انتقاد کرد و افزود: متاسفانه با بی توجهی نسبت به الگوی ایرانی - اسلامی در ساخت و سازهای شهری، شهرهای کشور فاقد هویت ایرانی - اسلامی شده اند زیرا سیما و نمای بیرونی و درونی خانه ها که باید مبین و نشانه یک هویت خاص شهری باشد به سرعت در حال از بین رفتن است.

این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه دو عامل مهم در بی توجهی نسبت به هویت تاریخی ایرانی - اسلامی در ساخت و سازها و معماری شهری موثر است، تصریح کرد: هیچ تلاشی در راستای حفظ معماری ایرانی - اسلامی نشده است و نوع مداخلات مان هم در مبحث بهسازی، بازسازی، احیا و نوسازی جای بحث دارد.

حسین زاده با تاکید بر اینکه شاخص های اساسی در ساخت و سازهای شهری رعایت نمی شود، یادآور شد: راهکار توجه به رعایت اصول معماری ایرانی - اسلامی در ساخت و سازهای شهری الزامات قانونی و نظارت قانونی محکم است تا این انحراف مسیری که در شهرسازی و معماری کشور به وجود آمده مجددا به مسیر خود برگرد؛ باید روی برگه های ساخت و ساز و همچنین مجوزهای ساخت و ساز شاخص تعریف کرده اجازه ندهیم معماران ومتولیان از این شاخص ها عدول نمایند.

وی با تاکید بر اینکه باید مراحل مختلف ساخت و اجرای سازه های شهری مورد نظارت دقیق قرار گیرد، گفت: این مراحل باید طبق دستورالعمل و قواعد شهرسازی باشد و اصول و هویت معماری ایرانی - اسلامی را مدنظر قرار دهیم یعنی به پیمانکار درابتدای امر مجوز ساخت و پروانه ندهیم تا این مشکل رفع شود.

نماینده مرد نقده و اشنویه در مجلس دهم، با انتقاد از اینکه شهرداری در مساله ساخت و سازها تنها به مسائل مالی می پردازد، تصریح کرد: باید موضوع رعایت الگوی معماری ایرانی - اسلامی در صدر موضوع ساخت و ساز باشد؛ در اکثر کشورهای دنیا موضوعات مالی در ساخت و سازها آخرین گزینه است و اولین گزینه آنها توجه به هویت های شهری، جمعی و اجتماعی است؛
در حالیکه معماری ایرانی - اسلامی بخش عظیمی از هویت جمعی کشور ما است اما متاسفانه به این موضوع اساسی که مانایی و ماندگاری تاریخ هویت و شناسنامه کشورمان است توجهی نمی شود.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: علاوه بر تلاش برای گنجاندن طرح جامع معماری شهرسازی ایرانی - اسلامی در برنامه ششم توسعه باید در جهت تنظیم و تدوین قوانین الزام آور برای شهرداری ها، سازمان شهرداری هاو حوزه‌های مجری امر و ناظر واقعی حتی سازمان نظام مهندسی گام برداریم.

اهمیت میراث فرهنگی موجود که در قالب آثار معماری به ارث مانده از نسل های دور و ادوار تاریخی گذشته در مناطق مختلف ایران به چشم می خورد بر کارشناسان و تحصیل کردگان و دردآشنایان این مرزو بوم پوشیده نیست.

اگر قبول کنیم که این آثار در حقیقت شناسنامه مناطق مختلف ایران هستند، و از بین رفتن آنها به منزله حذف عملی بخشی از تاریخ مدون و ملموس گذشته این سرزمین است ، بخود آمده و بیش از این ها به بفکر حراست و نگهداری آنها به شیوه های اصولی و در برنامه های مهم ملی کشوری نظیر برنامه ششم توسعه خواهیم بود.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار