آمریکا موشک هستهای میسازد
پارسینه: کریستین ساینس مانیتور گزارش داد: نیروی هوایی آمریکا تصمیم دارد ناوگان فرسوده زرادخانه هستهای خود را مدرن کند و آن را به موشکهای جدید کروز هستهای و بالستیک بین قارهای مجهز میسازد.
این روزنامه آمریکایی در گزارشی افزود: نیروی هوایی آمریکا با این دستور کار، جمعه گذشته به تمام صنایع تسلیحات هوایی این کشور فراخوان مناقصه داد تا دست به کار طراحی مجدد موشکهای کروز هسته ای پرتاب از هوا و موشکهای بالستیک بین قاره ای زمینی با نام اختصاری (ICBM) گردند .
دولت آمریکا در برنامه دارد در عرض سه دهه و با تخصیص بودجه ای بالغ بر یک هزار میلیارد دلار زرادخانه هسته ای خود را ارتقا سطح دهد .
برنامه دولت آمریکا در این باره، این بحث کهنه را در این کشور زنده کرد که آیا آمریکا لازم است هریک از سه ضلع هرم استراتژی بازدارندگی هسته ای خود را همراه با کلاهک هایی که قرار است از خشکی، دریا و هوا پرتاب شوند در یک مجموعه کوچک از زرادخانه تسلیحات هسته ای حفظ کند یا نه .
دولت اعلام کرده است که لازم است زرادخانه هسته ای کشور بطور گسترده ارتقای سطح داده شود، اما جمعی از متخصصان امر با این برنامه موافق و برخی مخالف اند .
نیروی هوایی آمریکا اعلام کرده است که در یک فراخوان مناقصه برای خرید موشکهای جدید بالستیک بین قاره ای زمینی، امتیاز انعقاد دو قرارداد تا پایان سال 2017 را به شرکتهای برنده اعطا خواهد کرد .
نیروی هوایی آمریکا تصمیم دارد این موشکهای جدید را جایگزین موشک مینوتمن سه (Minuteman III) سازد . این موشکها ساخت سالهای نیمه دهه 1960 هستند اما در طول این سالها سیستم پرتابگر و زیرساختهای فیزیکی آنها به روز رسانی شده است .
پیمانکاران نظامی شامل شرکتهای بویینگ، تورتروپ گرومن و لاکهید مارتین هم برای طراحی موشکهای پرتاب از هوا وارد مناقصه شده اند تا این موشکها را جایگزین تسلیحاتی کنند که تولید سالهای دهه 1980 است و برای 10 سال کار مفید طراحی شده اند .
این طرح منتقدانی هم دارد که معتقدند آمریکا دیگر نیازی به موشکهای ICBM ندارد .
ویلیام پری وزیر سابق دفاع آمریکا از منتقدان این طرح گفته است 'ما قدرت بازدارندگی وسیعی با نیروی زیردریایی هایمان داریم و مطمئنا اگر دولت نیروی بمب افکن ها را هم به این نیروها اضافه کند، تبدیل به یک نیروی بازدارنده در هم کوبنده خواهد شد. من اصلا این استدلال را نمی فهمم که ما به سیستم های بازدارنده ICBM هم احتیاج داریم. هدف ما از تولید این سیستم های جدید چیز دیگری است و به دلائل ژئوپولیتیک و نه بازدارندگی به دنبال این سیستم ها هستیم. هر کشوری که دارای عقلی سلیم باشد، با قدرت کوبنده باورنکردنی نیروی زیردریایی ما ترسانده خواهد شد '.
نیکلای سوکوف از کارشناسان برجسته «مرکز مطالعات منع اشاعه سلاحهای کشتار جمعی» در مونتری هم می گوید 'باید بطور جدی در تغییر شیوه از سیستم سه گانه هسته ای به سمت دوگانه هسته ای تجدید نظر کنیم '.
وی این پرسش را مطرح می کند که 'آیا واقعا منطقی است که تمام پولمان را صرف این کار کنیم تا یک موشک مستقر در زمین داشته باشیم، در حالیکه در قدرت کلیمان با محدودیت هایی روبرو هستیم؟ '.
دکتر سوکوف می گوید 'معیارها و برنامه ریزی های تسلحیات هسته ای آمریکا از دوران جنگ سرد تاکنون در حد کافی به روز رسانی نشده است '.
طبق اعلام وزارت دفاع آمریکا، زرادخانه تسلیحات هسته ای این کشور به دنبال فروپاشی شوروی سابق در سال 1991، از 19 هزار و هشت کلاهک اتمی به چهار هزار و 457 کلاهک در سال 2015 کاهش یافته است .
امروز زرادخانه استراتژیک آمریکا در رقمی قابل تردید حول و حوش یک هزار و 500 کلاهک نصب شده دارد، اما بسیاری از متخصصان امر معتقدند که آمریکا لازم است هر سه ضلع سه گانه هسته ایش را حفظ کند .
ریچارد وایز مدیر و از اعضای برجسته مرکز تحلیل سیاسی - نظامی در موسسه «هادسون» در باره این موضوع می گوید 'پیشرفت و سرمایه گذاری آمریکا در این زمینه، از خطر وقوع یک جنگ هسته ای و یا حتی یک جنگ متعارف می کاهد '.
طرح سه گانه هسته ای که از دهه 1950 در آمریکا به مورد اجرا گذارده شد، امتیازها و اشکالات خود را دارد .
وایز می گوید 'این طرح نقاط ضعف و قوت خود را دارد. طرح مزبور استعداد هر گونه دشمنی را برای خنثی ساختن اساسی زرادخانه هسته ای آمریکا سخت می کند. این سیستم ارزش سه گانه بودن را دارد '.
موشکهای مستقر در زمین واجد این قابلیتند که بسرعت پرتاب می شوند، مقدار زیادی کلاهک را با خود حمل می کنند و فوق العاده دقیق عمل می کنند. اما تنها اشکالشان این است که رقبای آمریکا هم می توانند این موشکها را داشته باشند، چون این موشکها در سیلوهایی نگه داری می شوند که محل آن کاملا مشخص است .
اما زیردریایی این امتیاز را دارد که متحرک است و هیچ کس نمی داند محل استقرار آن کجاست. مشکل زیردریایی ها اینجاست که زیردریایی ها هم می توانند ردیابی شوند و یا تماسشان با مرکز فرماندهی در زمین قطع شود .
در عرض سالیان متمادی میزان کارایی این بمب افکن های استراتژیک افت کرده است چون موشکهای دفاع هوایی پیچیده تر شده اند .
یک منطق در پس زمینه تفکر نیروی هوایی آمریکا برای ارتقاء سطح تسلیحات هسته ای آمریکا وجود دارد که معتقد است آمریکا تا آنجا که در توان دارد لازم است انواعی بسیار متنوع از سلاح های هسته ای را داشته باشد .
دکتر وایز در توجیه این منطق شرح می دهد 'روسها و چینی ها و حتی ایرانی ها و کشورهای بسیاری در حال ساخت موشکهای دفاعی بهتری برای مقابله با حملات هوایی موشکی هستند. آمریکا امکان دارد بخواهد بمب افکن های خود را حتی الامکان بسیار دورتر از تیررس دفاع ضد هوایی نگاه دارد و می خواهد مطمئن شود موشکهایی که پرتاب می کند قادرند از تیررس آنها دور شوند '.
وی می افزاید 'اساسا مشکل همین جاست. دفاع هوایی در سرتاسر جهان شاهد پیشرفت هایی چشمگیر بوده است و این پیشرفت ها کار بمب افکن ها را برای نزدیک شدن به هدف و حمله به آن سخت تر کرده است '.
با وجود همه این انتقادها، نیروی هوایی آمریکا همچنان در عزمش برای مدرن کردن تسلیحات بازدارنده هسته ای زمینی و هوایی خود راسخ است .
دکتر وایز اشاره می کند 'نگرانی اصلی مربوط به درازمدت است، از جمله اینکه این موشکها تا چند سال دوام خواهند آورد. قصد ما این بود که در پایان جنگ سرد روسیه را به عنوان یک شریک در کنار خود داشته باشیم، اما این اتفاق نیفتاد و به نظر نمی رسد بزودی هم اتفاق افتد. با این حساب ما به تسلیحات بازدارنده هسته ای احتیاج داریم '.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه پیشنهاد باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا را برای یک توافق دوجانبه برای کاستن هرچه بیشتر از تعداد کلاهکهای هسته ای و رساندن آن به یکهزار کلاهک رد کرده است.
ارسال نظر