سریال ادامه دار تنبیه در مدارس!

تنبیه بدنی یا کلامی دانشآموزان موضوعی است که هر چند وقت یکبار حاشیه به پا میکند و باعث می شود تا خیلیها انگشت انتقاد را به سمت نظام آموزشی دراز کنند.
تحریریه پارسینه: تنبیه بدنی یا کلامی دانشآموزان موضوعی است که هر چند وقت یکبار حاشیه به پا میکند و باعث می شود تا خیلیها انگشت انتقاد را به سمت نظام آموزشی دراز کنند. اگرچه معلمان دلسوز و مهربان بسیاری در مدارس مختلف مشغول به کار هستند، اما برخی از آموزگاران نیز به هر دلیلی دست به تنبیه دانش آموزان می زنند و باعث می شوند تا آنها سرخورده شوند و نسبت به درس و مشق احساس خوبی نداشته باشند. همین دیروز بود که فیلمی از ضرب و شتم سه دانشآموز در کرمانشاه فضای مجازی را پر کرد. در این فیلم که در فضای مجازی دست به دست میشود، معلمی مسن در برابر چشمان دانشآموزان، نوجوانی را با سیلی و لگد مورد ضرب و شتم قرار میدهد. این موضوع انتقادهای بسیاری را به همراه داشت. همچنین در واکنش به این اتفاق، اداره آموزش و پرورش ناحیه یک کرمانشاه اعلام کرد: «در پی انتشار فیلمی در فضای مجازی از برخورد نامناسب یکی از دبیران یکی از مدارس استان با یک دانشآموز، ضمن ابراز تأسف از وقوع چنین رخدادی، به اطلاع عموم مردم شریف استان کرمانشاه میرساند که موضوع بلافاصله پس از اطلاع مسئولان آموزش و پرورش در دستور رسیدگی قرار گرفت. بر اساس بررسیهای اولیه، فرد خاطی شناسایی و پرونده وی جهت بررسی و برخورد قانونی به هیأت بدوی رسیدگی به تخلفات اداری کارکنان آموزش و پرورش ارجاع شده است. رفتارهای خارج از چارچوب قوانین و مقررات آموزش و پرورش، به هیچوجه مورد تأیید این اداره نیست و با هرگونه تخطی از اصول تربیتی و اخلاقی، مطابق ضوابط و مقررات برخورد خواهد شد. اداره کل آموزش و پرورش استان کرمانشاه همواره خود را متعهد به حفظ کرامت دانشآموزان دانسته و در این مسیر، از هیچ اقدامی برای صیانت از حقوق آنان فروگذار نخواهد کرد.»
مصداق های تنبیه بدنی بسیار است
ماجرای تنبیه دانش آموزان توسط معلم اما فقط به این مورد ختم نمی شود بلکه در هفتههای گذشته نیز این اتفاق چالش های بسیاری را به وجود آورد. انتشار تصاویری دلخراش از تنبیه بدنی دانشآموزان توسط یک معلم در سنندج و روانه شدن کودک به بیمارستان موجی از انتقادها را به دنبال خود همراه کرد. داستان از این قرار بود که معلم یک دبستان در روستای کرجو سنندج به علت گم شدن شارژ موبایلش، دانشآموزان کلاس را در کلاس حبس و مورد ضربوشتم قرار داد که بر اثر این ضربوشتم، یکی از دانشآموزان به شدت زخمی و در بیمارستان بستری شد. مصداق های تنبیه بدنی در مدارس بسیار زیاد هستند. از سوی دیگر، این فقط تنبیه بدنی نیست که باعث رنجش خاطر دانشآموز و همچنین بدبینی او نسبت به نظام آموزشی می شود بلکه گاها تنبیه های کلامی نیز سبب تحمیل فشارهای روحی و روانی به دانش آموزان می شود. اگرچه در سال های اخیر، تنبیه بدنی نسبت به گذشته کاهش بسیاری داشته است؛ اما با این وجود، هنوز هستند معلمانی که خیلی زود از کوره در می روند و دست به تنبیه کودکان می زنند. اگر در سال های گذشته خانواده ها و خود دانش آموزان نسبت به این موضوع سکوت می کردند و آن را پیگیری نمی کردند، ولی در سال های اخیر و با رشد شبکه های اجتماعی این سکوت شکسته شده و افراد به آن اعتراض می کنند. این مساله باعث شده تا آموزش و پرورش معلمان خاطی را بر کنار و با آنها برخورد کند. با این وجود، اما این موضوع یکی از چالشها و نواقص جدی سیستم آموزشی به شمار می آید. سمانه که این روزها 31 سالگیاش را پشت سر میگذراند، از روزی میگوید که به خاطر بلد نبودن پاسخ سوال، معلم ابتدا با چوب چندین بار محکم بر روی دستانش کوبید و پس از ناسزا گفتن و تحقیر کردنش او را از کلاس بیرون کرد: «سال ها از این ماجرا گذشته؛ اما هنوز آن روز را به یاد دارم و وقتی یادش می افتم، بسیار ناراحت می شوم. به نظر من، تحقیر کودکان، عواقب بسیار بدی دارد و حتی ممکن است باعث شود دانش آموز درس را رها کند و تمایلی به رفتن به مدرسه نداشته باشد.» او می گوید: «این اتفاق باعث شده تا در انتخاب مدرسه و معلم برای فرزند خودم بسیار حساس باشم. مدرسه مکانی است که علاوه بر تعلیم نقش تربیتی هم دارد.» لیلی نیز خاطره ای مشابه دارد. می گوید: «کلاس چهارم دبستان که بودم، یک روز دفتر مشق فارسی ام را جا گذاشته بودم. معلمم خیلی عصبانی شد و کتابم را از پنجره به بیرون پرت کرد. بعد هم مرا به دفتر مدرسه فرستاد و به مدیر گفت او دیگر حق ندارد سر کلاس من بنشیند.» لیلی می گوید تحمل چنین تحقیری برای من که آن سالها سنی نداشتم، بسیار دردناک بود: «تا مدت ها دلم نمی خواست به مدرسه بروم. هنوز هم یادم که می آید، از معلمم ناراحت می شوم. متاسفانه آموزش و پرورش سلامت روانی و میزان تاب آوری معلمان را در نظر نمی گیرد. این درحالی است که این مساله لطمه های زیادی به دانش آموزان وارد می کند.»
کاربران سوار بر موج انتقاد
تنبیه دانش آموزان در روزهای اخیر با موجی از انتقاد توسط کاربران فضای مجازی روبه رو شد. دکتر روح الله صدیق، روانپزشک در این باره در صفحه خود در شبکه ایکس نوشت: «توهین یکی از ابتداییترین و ناپختهترین مکانیسمهای دفاعی انسان به نام Acting out است؛ مکانیسمی با سن عقلی حدود ۳ تا ۴ سال. هرچقدر این دفاع بیشتر استفاده شود، فرصت برای رشد قسمتهای متعالی و مهاری مغز کمتر فراهم میشود و این قسمت ها کوچک و کوچکتر میشوند. کاربر دیگری نیز در این باره نوشت: «تنبیهبدنی دانشآموزان رفتاری بدوی، غیرقانونی و غیراخلاقی است؛ هیچ عاملی از جمله شرایط مدارس، رفتار و عملکرد دانشآموزان، فشارهای اقتصادی و تنگناهای مالی دبیران و آموزگاران و غیره، توجیهکنندهی ارتکاب چنین عملی در محیط آموزشی نیست. امنیت جزو نیازهای اساسی و اولیه کودکان و نوجوانان است که تأمین آن در محیط آموزشی برعهده مدیر و آموزگاران و دبیران است؛ تنبیهبدنی به بازتولید خشونت و تشدید آن میانجامد و به عنوان رفتاری مسری و قابل انتقال، از بزرگسالان به کودکان و از حاکمیت به شهروندان سرایت میکند.» سارا که معلم مقطع متوسطه است، در این باره به «پارسینه» میگوید: «در برخی موارد به دلیل اینکه دانش آموز به هیچ عنوان به حرف معلم گوش نمی دهد، معلم از کوره در می رود و دست به تنبیه می زند. درحالیکه این موضوع تبعات زیادی دارد و باعث می شود معلم وجهه خود را از دست بدهد. دانش آموز از مدرسه که خانه دوم اوست ناامید می شود و این ناامیدی و بدبینی به سایر دانش آموزان نیز منتقل می شود.»
پیامدهای تنبیه چیست؟
تنبیه بدنی و کلامی تبعات بسیار زیادی به همراه دارد. یونس جاوید نسب، روانشناس در این باره اظهارداشت: مدرسه گریزی، دلزدگی، ابتلا به ترس های مرضی، درونی شدن خشم و پرخاشگری از جمله دیگر آسیب های روحی و روانی تنبیه های بدنی دانش آموزان است.کاهش آستانه تحمل افراد در کنترل خشم، می تواند تاثیر زیادی در بروز رفتارهای ناهنجار از جمله تنبیه بدنی داشته باشد که راهکار این موضوع آموزش مهارت های زندگی و تاب آوری در مقابل رفتارهای نامناسب است. اگر تنبیه بدنی اتفاق بیفتد، عزت نفس دانش آموز کاهش می یابد و باعث صدمه دیدن اعتماد به نفس وی می شود.وی در گفت و گو با رسانه ها استفاده از کلمات رکیک و توهین آمیز معلمان در تحقیر دانش آموزان نیز نوع دیگری از تنبیه برشمرد و گفت: علت افزایش توهین کلامی برخی از معلمانی که حوصله آنچنانی برای تدریس ندارند، ناآگاهی آنان از تبعات زیاد تنبیه بدنی است و به نوعی با این رفتار، خشم خود را تخلیه می کنند. تنبیه در گذشته شاید رواج داشت اما اکنون همه می دانند که این نوع تنبیه اثر سوء بسیاری بر روان دانش آموزان می گذارد، معلم باید تفاوت های فردی و خانوادگی همه دانش آموزان کلاس را بشناسد، تا بر اساس آن توانایی مدیریت صحیح کلاس را داشته باشد.
ارسال نظر